Fostul senator Iosif Secăşan a fost trimis în judecată de procurorii DNA

secasan

Alături de Iosif Secăşan, în acelaşi dosar de corupţie sunt inculpaţi medicul Sebastian Telbis şi pensionarul Iova Moza. procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea S.R.IDosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș-Severin. 

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților SEBASTIAN TELBIS, medic specialist în cadrul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin – Compartimentul de Expertiză Medicală Reșița, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, IOSIF SECĂȘAN (senator în Parlamentul României, în prezent demisionat), în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de luare de mită și complicitate la infracțiunea de dare de mită şi IOVA MOZA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită”,  se arată în comunicatul remis astăzi presei de DNA.

Vă redăm în continuare şi ceea ce au reținut procurorii în rechizitoriul întocmit:

“La data de 21 februarie 2014, inculpatul Iosif Secășan, la data faptelor senator, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, i-a solicitat inculpatului Sebastian Telbis, medic specialist în cadrul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin – Compartimentul de Expertiză Medicală Reșița, să întocmească actele necesare atribuirii dreptului la pensie pentru inculpatul Iova Moza, de profesie pădurar.
La aceeași dată, acceptând solicitarea senatorului, medicul Sebastian Telbis a întocmit raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și a emis decizia medicală asupra capacității de muncă cu încadrarea în gradul 3 de invaliditate, acte necesare în scopul atribuirii dreptului la pensie pentru Iova Moza.
În schimb, Sebastian Telbis a primit de la Iova Moza, în prezența și cu ajutorul senatorului Iosif Secășan, suma de 200 de euro. “

“Filmul” actului de corupţie în care este implicat şi fostul senator cărăşean Iosif Secăşan, de altfel un renumit şi apreciat medic, este mai lung şi a fost de asemenea detaliat de procurorii DNA:

“Aflat în șomaj și cu șanse reduse de a mai găsi un loc de muncă (și ca urmare a unor afecțiuni medicale de natură cardiacă), inculpatul Iova Moza, la începutul acestui an, a luat hotărârea de a se pensiona medical.
În atare situație, interesându-se de modul cum se poate pensiona medical, inculpatului Iova Moza i-a fost recomandat inculpatul Iosif Secășan, medic în cadrul Secției de urologie a Spitaluiui Județean din Reșița, persoană care la acea dată avea și calitatea de senator în Parlamentul României.
Ca atare, inculpatul Iova Moza a luat legătura cu inculpatul Iosif Secășan care l-a îndrumat să-și completeze dosarul medical, urmând ca împreună să se deplaseze la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis –persoană cu atribuții în întocmirea dosarelor privind pensionarea medicală.
După completarea dosarului medical, inculpatul Iova Moza, purtând discuții și cu alte persoane care au mai trecut prin situația sa și având știință despre faptul că rezolvarea pensionării sale medicale „costă”, a împrumutat suma de 1.000 lei de la un vecin și, la data de 21.02.2014, a venit în Reșița, spre a se întâlni cu inculpatul Iosif Secășan. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluționarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului Sebastian Telbis suma de 200 euro pe care să o introducă într-un plic.
Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei în valută, respectiv 2 bancnote de 50 euro și 1 bancnotă de 100 euro pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie.
Ulterior, cei doi s-au depasat, cu mașina personală a lui Iosif Secășan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, în timp ce Iova Moza aștepta afară, pe hol, Iosif Secășan l-a informat pe Sebastian Telbis că, la rugămintea unei terțe persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior a fost invitat în cabinet și Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de vârsta lui Iova Moza, împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei „de la București întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală”
Ulterior, inculpatul Iova Moza a fost invitat să părăsească incinta cabinetului și să aștepte afară, nu înainte de a lăsa pe biroul inculpatului Sebastian Telbis dosarul său medical între ale cărui coperte era și plicul conținând suma de 200 euro.
După circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou invitat în biroul inculpatului Sebastian Telbis și i s-a adus la cunoștință faptul că problema pensionării sale medicale se rezolvă, însă în situația în care va fi chemat la București și se vor face verificări amănunțite există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală.
Între timp, în cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secășan, a verificat plicul conținând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru și, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său.
După ce inculpatul Iosif Secășan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, rămânând singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiți de la Iova Moza. 
După câteva minute, Sebastian Telbis a semnat și parafat decizia medicală asupra capacității de muncă și raportul de expertiză a capacității de muncă a lui Iova Moza, cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate.”

Cercetările continuă, susţine DNA care mai precizează faptul că nu trebuie pierdut din vedere că “această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

Comentariile la aceste informaţii sunt de prisos. Societatea românească suferă deja de prea multe derapaje sociale şi politice, de prea multe “greşeli” pe care nimeni nu şi le asumă. Reţinem însă gestul de onoare al lui Iosif Secăşan: demisia din Senatul României. Deznodământul actului de corupţie rămâne să îl aflăm din instanţa de judecată.

Laura PIPERIU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Gigi Despa

    Nu stiu ce sa cred….Se intampla atatea tampenii in societatea noastra incat nu te mai mira si de acest caz,Ca medic,i mi pare rau de DL SECASAN……Stiti cum se zice,a fost la locul nepotrivit si in momentul nepotrivit…..

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei