După alegerile de anul trecut și după schimbarea Guvernului, foarte multă lume a avut așteptări și speranța părea să reînvie. Toți își spuneau în sinea lor, și nu numai, că s-a cam terminat cu favoritismele politice, cu sinecurile, cu angajările pe pile – pe baza culorii carnetului de partid, cu pensiile speciale, cu justiția nedreaptă, cu risipirea banului public etc.. În schimbul tuturor acestor metehne ale clasei politice post-decembriste ni se promitea o altfel de societate. Una bazată pe meritocrație, competență și alocarea tuturor fondurilor publice în urma unor analize de dezvoltare sustenabilă. Numai că de la vorbe la fapte este o cale anevoioasă, așa că, în afară de o comunicare excesivă și, uneori, puerilă și lipsită de substanță, nu s-a întâmplat mare lucru. Aceleași modalități de selecție a „specialiștilor”, singura diferență fiind culoarea carnetului de partid.
Nu am să insist pe acest aspect, deoarece nu va fi îndreptat nici peste 20 de ani. În schimb, am să mă opresc asupra alocării fondurilor bugetare pe criterii de dezvoltare sustenabilă. Cum zilele trecute Consiliul Județean Caraș-Severin urma să aloce UAT-urilor din județ banii proveniți din impozitul pe venit, în ședința ordinară a forului județean s-a produs o nefăcută. Un domn consilier județean exclus din PSD, acum identificat politic cu Pro România, a dat peste cap toată construcția bugetară propusă de președintele forului, Silviu Hurduzeu. Sanchi, acest domn a bătut cu pumnul în masă și le-a dat primarilor liberali de comune bani fără număr. Doar au suferit, săracii, trei ani din mandat. N-a contat niciun moment vreun argument legat de proiectele de dezvoltare aflate în diferite faze pentru anumite comunități. Ești primar pesedist? Trebuie să tăiem, boss! Așa a zis șefu`! Care șef? Cum, care șef? Șefu` pe care l-ați exilat, boșilor! Ce, credeați că o să scăpați nepedepsiți?! Bă, nu fiți nașpa, că vin alegerile și o să aibă și șefu` nevoie de noi…! Nu, bă, nu o să mai aibă, că se duce ambasador!
De partea cealaltă, a celor care ne-au promis o altă Românie, metehnele și comportamentul sunt similare cu ale foștilor. Aceeași nepăsare, același mod de abordare – lipsit de argumente de dezvoltare, principala preocupare fiind aceea de a le da o palmă celor care se află în fruntea comunităților și reprezintă ciuma roșie. Numai că, în unele comunități, cetățenii nu sunt vinovați de faptul că și-au ales un gospodar și nu un politruc. Ei n-au votat pentru culori politice, ci au votat pentru o viață mai bună. Pentru infrastructură rutieră, apă, canal, iluminat public, școli decente, dispensare, cămine culturale etc.. Ce vină au acești oameni? Se fac ei vinovați de conflictele voastre politice? Merită ei să sufere pentru a vă plăti voi polițele?
Concluzia este că reprezentanții sloganului #RomâniaNormală aveau șansa să arate că această sintagmă poate deveni realitate. Puteau să facă acel amendament și să împartă echitabil banii pentru fiecare comunitate. După nevoi, după criteriul priorităților investiționale, după numărul proiectelor aflate în derulare sau în curs de derulare și, de ce nu, după numărul de locuitori! Vi se pare corect ca o comună cu sub o mie de locuitori să primească un sfert din suma primită de municipiul reședință de județ? Sau o comună, tot cu sub o mie de locuitori, să primească aproape cât un oraș? Categoric nu este corect, însă vin alegerile locale și trebuie să cheltuim în preajma lor bani pe tot felul de cârpeli, zugrăveli ale realității, pentru că, nu-i așa, prosteala este transferabilă și transpartinică. Și mai mereu trebuie să existe un acar Păun… Nu-i așa, domnule Dinu?
John GAVRILESCU
Un i***** si un mare p**** care vrea sa devina Rector la prestigioasa noastra Facultate din Resita , ar fi mare pacat ca b..l asta sa ocupe aceasta functie .
Nu știu cum este acest domn Dinu dar, cu siguranță facultatea din Reșița nu este deloc prestigioasă, am auzit că este chiar pe ultimul loc din țară. Dacă asta înseamnă prestigiu atunci are prestigiul de a fi cea mai mare codașă din țară!