Festivităţi de Ziua Imnului în Parcul Tricolorului din Reşiţa

imn

Oficialităţile locale şi judeţene s-au adunat astăzi în Parcul Tricolorului pentru ceremonialul organizat cu prilejul Zilei Imnului Naţional.

Festivitatea organizată de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria Reşiţa şi Garnizoana Reşiţa nu a reuşit să trezească interesul prea multor reşiţeni, deşi ziua de 29 iulie este dedicată unuia dintre cele mai importante simboluri naţionale, imnul României.

Ceremonialul a început cu un scurt moment religios, după care, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a spus câteva cuvinte despre însemnătatea acestei zile. „În fiecare an organizăm această manifestarea aparte. Imnul național reprezintă, ca și drapelul, o valoare de simbol extrem de importantă a națiunii noastre române. Pentru valorile de simbol și-au pierdut viața strămoșii noștri. Ne gândim cu respect la ei și va trebui să prețuim și să respectăm toate aceste valori”, a spus edilul-şef.

Prefectul judeţului Caraş-Severin a vorbit şi el despre simbolistica şi istoricul imnului naţional. „Creaţie a scriitorului şi muzicianului Anton Pann, pe versuri de Andrei Mureşanu, „Deşteaptă-te, române!” a devenit începând din 1990 imnul naţional al României. Din anul 1998, la iniţiativa Senatului, ziua de 29 iulie a devenit Ziua Imnului Naţional. A fost interpretat pentru prima oară în timpul revoluţiei de la 1848, pentru că versurile sale exprimau cel mai bine efervescenţa momentului şi chemarea spre emancipare naţională. Interzis în timpul regimului comunist, din cauza efectului său asupra stării de spirit a mulţimilor de oameni, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat în decembrie 1989, ca un imbold pentru curaj, schimbare şi solidaritate. Astăzi, sărbătorim şi preţuim imnul naţional ca pe unul dintre cele mai dragi simboluri, un simbol al valorilor şi idealurilor poporului român şi îl ascultăm în momentele importante, festive, la manifestări oficiale şi de fiecare dată când sportivii noştri ne fac să fim mândri de rezultatele lor”, a explicat Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului.

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului şi defilarea detaşamentului de onoare.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei