Eurodeputatul Victor Negrescu susţine alocarea de fonduri europene pentru educaţia din România

a

Într-un document-cadru al Comisiei de Educație și Cultură din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu susține alocarea de fonduri europene pentru educația din România.

Comisia pentru Educație și Cultură din Parlamentul European (CULT) solicită instituțiilor UE să sprijine direct procesul de digitalizare a educației din statele membre, în cadrul unui document-cadru realizat de euro deputatul Victor Negrescu, ce stabilește prioritățile forului legislativ european în acest domeniu. Este începutul unei dezbateri cruciale a instituțiilor europene privind măsurile de digitalizare a educației, Comisia Europeană urmând să prezinte propunerile sale în următoarele săptămâni.

Raportul realizat de Victor Negrescu solicită Uniunii Europene intervenții consistente pentru sprijinirea sistemelor de învățământ europene și pentru reducerea inegalităților dintre statele membre sau din interiorul sistemelor naționale de educație, precum și alocarea pentru educație a 10% din fondurile prevăzute în Planul european de relansare, un sprijin major pentru sisteme cum este cel din România.

Este propusă, de asemenea, crearea unei Universități Online Europene, care să preia conținut de la mai multe universități consacrate din spațiul UE, crearea de programe europene și naționale, finanțate din fonduri europene, pentru a susține părinții care își ajută copiii să facă față cerințelor educației online, precum și crearea de instrumente care să sprijine profesorii în familiarizarea cu specificul educației digitale.

„Propunerile incluse în acest document reprezintă așteptările și exigențele Parlamentului European, la începutul unei perioade extrem de importante când la Bruxelles se stabilesc direcțiile prin care dezvoltăm digitalizarea educației. Ca europarlamentar și cadru universitar, cunoscând bine problemele mari de acces la infrastructura digitală și înțelegând lecția crizei COVID-19, am pus un accent puternic pe nevoia de combatere a inegalităților și de sprijinire a grupurilor și regiunilor defavorizate”, afirmă Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European.

Documentul face în mai multe rânduri referire la situația din România, subliniind că este important ca multe dintre problemele cu care se confruntă sistemul educațional, precum slaba dezvoltare a infrastructurii de specialitate, inegalitatea sau accesul limitat al elevilor la tehnologia digitală, să fie gestionate cu susținere de la nivel european. De altfel, europarlamentarul Victor Negrescu a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai creării de instrumente digitale adaptate pentru educație, fiind inițiatorul primei tablete educaționale din România.

Propunerea Parlamentului va fi supusă unor consultări atât în România, cât și în celelalte state membre, prin intermediul birourilor Parlamentului European.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei