Educaţie pentru păstrarea patrimoniului cultural

casa-corpului-didactic-cara

Două evenimente cultural-educative sunt programate să aibă loc la Băuţar, la sfârşitul acestei luni: Simpozionul Educaţie pentru patrimoniul cultural din perspectiva dezvoltării regionale, ediţia a-II-a, şi Festivalul folcloric – concurs cu participare internaţională – Ciobănaşul, ediţia a-II-a.

Simpozionul se desfăşoară în cadrul SEMINARULUI DIDACTICA INTERNAŢIONAL, EDIŢIA A XXIII-A 2014, este coordonat de Casa Corpului Didactic Caraş-Severin şi are ca temă impuls: „Creşterea competitivităţii regionale prin promovarea inovaţiei şi creativităţii didactice”, se precizează în comunicatul remis presei. Tot aici, organizatorii au argumentat necesitatea organizării unor astfel de evenimente:
“Simpozionul cu participare internaţională „Educaţie pentru Patrimoniul cultural – din perspectiva dezvoltării regionale”, ediţia a-II-a şi Festivalul concurs de folclor cu participare internaţională Ciobănaşul, ediţia a II-a, organizat în cadrul Proiectului judeţean Moşteniri Culturale, urmăresc perceperea corectă şi conştientă a adevăratelor valori de patrimoniu.
Printr-un dialog fără frontiere, considerăm că ne putem păstra identitatea între alte popoare doar dacă ne cunoaştem tradiţiile şi obiceiurile populare.
Am hotărât ca în cadrul acestui proiect, Moşteniri Culturale, să facem schimburi culturale şi educative, prin care să completăm şi să dezvoltăm aria de preocupare a copiilor, scopul principal fiind ca ei să beneficieze de o cât mai completă informare şi argumentare în acest domeniu. Între copiii care participă la acest proiect, de la noi, din alte zone ale ţării noastre şi străinătate, există dorinţa de a-şi cunoaşte mai bine tradiţiile şi de a realiza un schimb de experienţă. La această manifestaţie vor participa un grup de copii din Ungaria-Gyula şi din Serbia – Maidanpec, promovându-se astfel o diversitate culturală şi lingvistică într-un dialog intercultural.
Tradiţiile şi obiceiurile sunt valori inegalabile şi incontestabile care riscă să se piardă în negura timpului, dacă nu ne preocupăm, cu grijă, de valorificarea lor. De aceea, considerăm că este oportun ca derularea unui festival cultural artistic, în cadrul parteneriatului existent, să rămână dovadă vie a aprecierii folclorului autentic şi să ducă la perpetuarea cât mai îndelungată a obiceiurilor de la sat.”

Acţiunile se adresează în principal elevilor, cadrelor didactice, partenerilor educaţionali, dar şi reprezentanţilor comunităţii locale şi părinţilor. La festival s-au putut înscrie preşcolari şi elevi din unităţile şcolare din judeţul Caraş-Severin, din alte judeţe şi din străinătate.

Simpozionul Educaţie pentru patrimoniul cultural din perspectiva dezvoltării regionale, ediţia a-II-a, are loc joi, 29 mai, cu începere de la ora 14:00, în Comuna Băuţar, iar Festivalul folcloric – concurs cu participare internaţională – Ciobănaşul, ediţia a-II-a, este programat să aibă loc vineri, 30 mai, de la ora 14:00.

Laura PIPERIU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei