Însoțit de managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Alina Stancovici, dar și de cel însărcinat cu eficientizarea și reorganizarea sistemului medical din județ, dr. Paul Purea, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca a evaluat astăzi situația terenului din spatele Staționarului 1 unde se dorește amplasarea unui spital modular care va dispune de 100 de locuri. Construcția ușoară care va avea trei pavilioane va fi amplasată pe cei 1.700 de metri pătrați de teren, recâștigați de curând de către Consiliul Județean după ce terenul respectiv a fost cu ani în urmă înstrăinat.
„Terenul l-am obținut pentru că cei care au avut interferențe în deținerea acestui teren s-au simțit cu musca pe căciulă și nu cred că există în univers o trecere, o limpezire a apelor, mai repede decât aici. Am primit extrasul CF liber de sarcini și în 5 zile după ce am aprobat în ședință am avut extrasul, nu ne-au acționat nici în instanță și un teren care a fost al CJ, aflat în incinta spitalului, a revenit Consiliului Județean și spitalului pentru a fi utilizat în folosul cetățeanului”, a declarat președintele CJ, Romeo Dunca.
Pe terenul unde va fi amplasat spitalul modular se află în prezent și câteva construcții, viitorul acestora fiind încă sub semnul întrebării, una dintre acestea fiind un fost crematoriu.
„Evident că modul de amplasare a construcțiilor de aici nu ne este prielnic. E tot o cârpeală tipic românească, din păcate, un spital nou ar fi fost o soluție pentru noi dar dacă nu aveam antamate aceste renovări a celor trei staționare nu aș fi fost de acord cu niciun fel de investiții, decât un spital nou, dar am preluat aceste trei proiecte care în total au în jur de 30 de milioane de lei cheltuieli neeligibile, deci noi vom fi nevoiți să plătim 30 de milioane de lei ca să primim fonduri europene, deci 50-50%.
Acest compromis din păcate trebuie să îl acceptăm renunțând la Staționarul 3 pentru că acolo, din considerente de organizare a clădirii, e o clădire veche, după aceea faptul că a funcționat foarte mulți ani ca spital de boli infecțioase, este plin de bacterii și datorită faptului că sumele plătite la acest proiect sunt mici, acolo ne permitem să închidem, să nu-l mai luăm în calcul și evident, pe memorandumul semnat cu câteva zile în urmă să fim unul din cele două județe care accesează fonduri pentru realizarea acestui spital modular”, a declarat președintele Dunca.
Consiliul Județean a demarat în mare viteză toate etapele privind acest proiect de finanțare a unui spital modular, care nu este la îndemâna oricui, existând doar două astfel de spitale disponibile la nivel național.
„Noi ne-am mișcat foarte repede, pentru că acolo merge varianta primul venit, primul servit, am obținut foarte repede terenul, avem proiectul tehnic deja gata, am venit doar să vedem fizic, după ce el va fi construit, cum îl vom putea conecta la spitalul existent pentru că intenția este să îl folosim după ce o să se încheie necazul cu Covid, el poate rămâne funcțional încă 10-15 ani după aceea și va rezolva problema confortului pacienților în saloane, pentru că astăzi avem o mare problemă vis-a-vis de calitatea serviciilor medicale”, a mai declarat președintele CJ, Romeo Dunca.
Finanțarea pentru spital vine de la Guvern, Dunca precizând că va finaliza cât mai repede toate procedurile pentru a putea depune proiectul la București cu speranța că el va fi și aprobat.
Lorena POENARU
Ar trebui sa se intrebe de ce sunt doar 2 spitale modulare in tara. Pentru ca e o idee proasta, o incropeala a la filmele lui Kusturica. Una este sa fii tratat decent intr-un imobil si alta sa se dehida usa in camp si sa-ti aduca tot glodul in incinta. Conditii execrabile pentru pacienti si personalul medical. Popa are idei revolutionare si schimba orasul, dar Dunca are mici conflicte care le rezolva pe spatele resitenilor.
Asa este mare dreptate spuneți ( opinia publica). Puneți mana și faceți un lucru bun, apucați-vă și faceți un spital cum trebuie sa fie adică nou, asta ce faceți voi este apa în ochi ????. Modular auzi 10-15 ani. ????
VARUGAM FRUMOS SA NE RASPUNDETI C IND VA FII REPARAT GARDUL DE LA CIMITIRUL 7 ESTE FOARTE DETERIORAT SI PERICULOS. VIZITELE RAUFACATORILOR ESTE FOARTE AVANTAJOS PENTRU INTRAREA IN CURTEA NOASTRA.