„Dumitru Țeicu ne-a părăsit, dar prin această carte rămâne alături de noi”! Volumul dedicat cercetărilor arheologice de la Ilidia, lansat la Reșița!

modelmic

Ultima lucrare a regretatului profesor Dumitru Țeicu, „Ilidia. Un centru de putere din secolele XII-XV” a fost lansată astăzi la Muzeul Banatului Montan din Reșița, instituție pe care a condus-o timp de aproape 3 decenii. Evenimentul s-a derulat în prezența directorului interimar al muzeului reșițean, Flavius Bozu, a subprefectului Cătălin Hogea, a directorului interimar de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Ioan Benga, a unor profesori universitari și foști colegi ai lui Dumitru Țeicu, veniți din Timișoara, Cluj-Napoca sau Sibiu.

Cartea este importantă deoarece arată un centru voievodal extrem de important pentru organizarea politică din Banatul Montan. Sigur că au mai fost în Banat astfel de centre, unul chiar în Reșița, se pare, dar centrul de la Ilidia este foarte important pentru că păstrează mai multe rânduri de incinte, păstrează mai multe biserici și se pot vedea câteva sute de ani destul de fragili reprezentanți în istorie. Este perioada de început a mileniului al doilea, când sunt tot felul de mișcări de populații, izvoarele scrise sunt mai firave, tocmai de aceea cercetarea este extrem de importantă și această sinteză va lăsa urme în istoriografia românească a evului mediu. Din păcate, Dumitru ne-a părăsit, dar prin această carte rămâne alături de noi”, a precizat cu acest prilej Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, cel care a rememorat și momentul în care l-a întâlnit pentru prima dată pe Dumitru Țeicu, chiar la Ilidia, în anul 1979, pe vremea în care el era student, iar fostul directorul al Muzeului Banatului Montan efectua deja săpături în situl arheologic din satul său natal.

Volumul „Ilidia. Un centru de putere din secolele XII-XV” este bilingv, traducerea în engleză fiind realizată de Ada Cruceanu, cea care, după ce propus un moment de reculegere în memoria lui Dumitru Țeicu, a vorbit cu emoție de colaborarea cu profesorul și arheologul cărășean. După cum singură sublinia, de data aceasta nu a vorbit în calitate de specialist ci de simplu iubitor de istorie, arătând că volumul este alcătuit din studiile adunate de autor pe parcursul a aproximativ 20 de ani, în urma a trei campanii de săpături efectuate la Ilidia.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157695713808655″]

 

„Prezenta lucrare a regretatului nostru coleg, Mitruț Țeicu, aduce în discuție un sit arheologic extrem de drag și apropiat sufletește lui, a cărui studiere, din motive obiective dar și subiective, a lăsat-o mereu în așteptare, din credința că vor putea apare noi dovezi arheologice care să facă informația precară și puțin concludentă sub unele aspecte mai riguroasă și fermă istoricește.

Ilidia reprezintă din punct de vedere cronologic începuturile prestației profesionale a lui Mitruț și demonstrează apropierea sufletească de locul respectiv. Demersul științific al autorului s-a dovedit acum unul care a demonstrat virtuozitatea scrisului istoric al autorului și mai ales, dacă mai era nevoie, pregătirea profesională în domeniu, recunoscută pe plan național, dar poate mai puțin local, cum se întâmplă de obicei.

Ca atare, lucrarea Ilidia, un centru de putere din secolele XII-XV, reprezintă o restitutio, o reevaluare a unor cercetări efectuate cu mulți ani în urmă, parțial publicate sub forma unor rapoarte, rămase în mare parte necunoscute, cu documentații pierdute, la fel și cu inventarul descoperirilor. O situație extrem de dificilă pe care a avut-o în fața sa Dumitru Țeicu în momentul abordării reconstituirii de față”, a precizat la rândul ei profesorul universitar Doina Benea, director al Centrului de Studii de Istorie şi Arheologie „Constantin Daicoviciu” al Universităţii de Vest din Timişoara.

Născut în 26 ianuarie 1954 în satul Ilidia, județul Caraș-Severin, Dumitru Țeicu a absolvit cursurile Facultății de Istorie și filosofie din cadrul universității Babeș-Bolyai, obținând titlul de doctor în istorie la aceiași  instituție. Din anul 1990 a fost la conducerea Muzeului Banatului Montan, făcând cunoscută activitatea acestuia în țară și străinătate. Și-a legat numele de istoria medievală a Banatului, în special de arheologia locurilor sacre, conducând săpături în numeroase și importante situri ale Banatului. În amintirea lui Dumitru Țeicu, fostul inspector școlar general Ioan Benga a propus, cu ocazia lansării ultimelei sale cărți, ca o școală din Reșița sau Caraș-Severin să poarte numele său.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei