Domnului ministru, cu toată dragostea: „Capul lui Moțoc vrem“ – editorial

x

Prezent pe sticlă din două în două zile, căutat de presă și de internauți, citat pentru măsurile care se vor aplica sau nu din 15 mai, domnul ministru Marcel Vela a ajuns o vedetă în toată regula. Știe și domnia sa acest lucru, drept dovadă consilierii de imagine care își fac treaba cu elan și dăruire: ședințe foto cu cățelul, în elicopter, la vamă, la mormântul asistentei din Măureni, cu laptop-ul pe genunchi dialogând cu internauții, în geacă de piele și cu ochelari de soare Top Gun și exemplele pot continua.

Atâta doar că ce-i prea mult strică. Adică și imaginea asta construită cu greu, cu nopți nedormite și deplasări de colo-colo, cu ședințe de lucru în miez de noapte, cu apariții TV, e parcă prea…vizibilă. Parcă e totuși prea mult. Desigur pentru o persoană care dorește să se afirme, că cucerească electoratul, să strângă simpatiile cetățenilor, e OK. Atâta doar că domnia sa a urcat cam sus în cireșul politicii românești. Parcă prea sus după cum îi aruncă priviri colegii de partid și de guvernare.

Bunicul îmi spunea să fiu atent când mă urc în cireș; „cu cât te cațeri mai sus nepoate, cu atât ai șanse mai mari să cazi mai rău dacă …se rupe craca“. E drept că în vârf sunt cireșele mai mari, mai coapte și mai dulci, dar și de-o fi să pic, am șanse mai mari să mă julesc și nu doar la coate și-n genunchi. Cam așa e și cu domnul ministru Marcel Vela. E cam sus în cireșul politicii românești și parcă prea vizibil. Nu am stat să socotesc dar cred că are mai multe apariții decât Iohannis, decât șeful direct al domniei sale (nu că președintele nu i-ar fi șef), Ludovic Orban, ba mai multe cred și decât ministrul sănătății. E drept că și actuala poziție impune o vizibilitate mai mare dar parcă…ce-i prea mult strică, tocmai la imaginea pe care și-o dorește (și o și muncește) Marcel Vela.

Între timp, tensiunile se adună; drept dovadă declarațiile contradictorii ale domniei sale și ale celor doi lideri amintiți mai devreme. Vela spune una, Iohannis alta. Orban spune una, Vela, alta. Ministrul de Interne anunță relaxări,  președintele ciupește frâna și afirmă că…ne mai gândim. Dacă mai adăugăm tensiunile acumulate de populație în ultimele două luni, ieșirile nervoase sau pamfletare ale jurnaliștilor ostili, obținem un cocktail care așteaptă doar o scânteie și aceasta poate veni de oriunde. Asta ca să nu mai vorbim de politizarea deconcentratelor din teritoriu, care în Caraș-Severin sigur nu s-au făcut fără aprobarea domniei voastre, sau a polițelor plătite celor care își permit să nu gândească leit-identic.

Una peste alta, până la „Capul lui Moțoc vrem“ din nuvela lui Alexandru Lăpușneanu, mai e nevoie de o scânteie. Abia în acel moment veți afla (e drept pe propria piele), cât de mulți „prieteni“ aveți și în organizația județeană dar și la București. Vor sări la gâtul domniei voastre asemeni lupilor care simt miros de sânge și li se stârnește acea pornire animalică de a sfâșia. Ne cunoaștem de multă vreme și știți că la mine„ce-i în gușă și-n căpușă“. Să nu vă aud pe urmă că spuneți că nu ați știut, că nu vi-a spus nimeni, că nu v-a atenționat niciun prieten sau coleg…..

Nu știu cum stau treburile prin buricul Bucureștiului, dar aici, acasă, PSD-ul e pus la colț și se pare că PNL-ul poate zburda în voie în propria ogradă. Atâta doar că lupul cel rău, care și-a schimbat părul (a se citi partidul), dar năravul ba, e cu ochii pe matale. Și-a ascuțit colții, gheruțele, și-a dres și vocea mieroasă de la întâlnirile tet-a-tet și e gata să rupă, să sfâșie, să scuture cireșul doar, doar se rupe creanga ce vă susține acolo sus, unde cireșele sunt mai mari, mai coapte și mai dulci. Și în timp ce vă prăbușiți, va lepăda blana de oaie și va striga din toți rărunchii: „Capul lui Moțoc vrem“.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei