UPDATE: Doina Frunzăverde anunță primele măsuri după scandalul care a zguduit Universitatea reșițeană!

modelmic

UPDATE: Consiliul de administraţie şi Senatul Universităţii Eftimie Murgu din Reșița a stabilit luarea mai multor măsuri în urma abaterilor de la etica universitară sesizate de organele de anchetă în legătură cu mai multe cadre didactice ale unității de învățământ. Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă emis de reprezentanții UEM:

În data de 14.07.2015, Consiliul de administraţie şi Senatul universităţii au hotărât luarea următoarelor măsuri:

 

 1. Solicitarea demisiilor din cadrul universităţii a tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale;

 

 1. Suspendarea contractelor individuale de muncă ale tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale şi măsura controlului judiciar de interzicere a exercitării funcţiei didactice sau arestul preventiv, începând cu data de 10.07.2015;

 

 1. Declanşarea unei analize interne privind programul de studii „Drept European şi Internaţional”;

 1. Punerea în practică a unei metodologii de examinare de maximă transparenţă, unică în mediul universitar românesc, al cărei obiectiv este toleranta zero fată de orice abateri de la etica universitară.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că, la ora actuală, în universitate îşi desfăşoară activitatea un număr de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecţionare la universităţi partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate şi responsabilitate.

Generaţiile de absolvenţi ai universităţii care ocupă poziţii importante în instituţii publice şi companii din ţară şi străinătate, precum şi numeroasele premii obţinute de către studenţii reşiţeni la olimpiadele şi competiţiile interuniversitare studenţeşti constituie o dovadă de netăgăduit a calităţii pregătirii profesionale asigurate de către Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa în cei 44 de ani de existenţă. În plus, numărul important de studenţi Erasmus care au efectuat stagii de studiu sau plasament la universităţile partenere din Europa s-au bucurat de aprecierea profesorilor din respectivele instituţii atât în ceea ce priveşte pregătirea profesională, cât şi buna conduită morală. Toate aceste rezultate sunt prezentate publicului larg prin rapoarte anuale, postate pe pagina Web a universităţii (www.uem.ro).

Progresele înregistrate de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa în ultimii şase ani sunt evidenţiate şi de societatea civilă. Dacă în anul 2009 universitatea reşiţeană se situa pe unul dintre ultimele locuri ale clasamentului realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate, în anul 2015 aceasta ocupă poziţia 14 din 55 de universităţi prezente în Topul Universităţilor Curate, top întocmit de Societatea Academică din România (http://www.gandul.info/stiri/topul-umversitatilor- curate-care-sunt-cele-mai-transparente-universitati-de-stat-din-romania-14345310).

În consecinţă, Universitatea reşiţeană doreşte să asigure opinia publică şi pe studenţii săi că situaţii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii „Drept European şi Internaţional” nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său”.

Comunicatul de presă este semnat de rectorul Doina Frunzăverde.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Rectorul Universității Eftimie Murgu din Reșița, Doina Frunzăverde, a anunțat astăzi că reprezentanții instituției de învățământ sunt pe punctul de a definitiva un plan de măsuri care să facă imposibilă repetarea unor cazuri similare cu cele care au zguduit săptămâna trecută mediul academic din Caraș-Severin. Astfel, pe viitor, lucrărilor studenților reșițeni vor trece prin mai multe evaluări, ele urmând să fie corectate de mai multe cadre didactice, o măsură fără precedent în cadrul universităților din România.

Prin aceste plan de măsuri dorim să arătăm că ne delimităm de aceste situații care au intervenit, de aceste conduite, atitudini și acțiuni și de asemenea, să înăsprim pentru viitor tot ceea ce înseamnă procedura de monitorizare a procesului didactic în Universitate, astfel încât asemena situații să nu mai fie posibile”, a precizat Doina Frunzăverde.

Propunerea prin care lucrările studenților să fie evaluate de mai multe cadre didactice, practic un fel de evaluare colegială a notării lucrărilor, aplicată deja de mai multe universități de peste hotare, a fost deja aprobată de Senatul UEM. Planul complet de măsuri ce va fi luat de conducerea UEM va fi făcut public ulterior.

Doina Frunzăverde: Nu am avut niciodată plângeri cu privire la persoanele implicate în scandal!

Tot astăzi, Doina Frunzăverde a mai declarat că în cei 7 ani petrecuți la conducerea Universității reșițene nu a avut niciodată sesizări sau plângeri din partea studenților privind corectitudinea cadrelor didactice implicate în scandalul de corupție.

Trebuie să vă spun că nu am avut în legătură cu persoanele la care au apărut aceste situații niciodată, în 7 ani de mandat, niciun student care să vină să îmi spună că sunt asemenea probleme. Avem o procedură care a fost apreciată de toți cei care ne-au evaluat pe noi ca și Universitate, avem o platformă pe care studenții se pot loga, și nu numai că au dreptul, au și obligația să evalueze cadrele didactice. Ca și rector, consiliu de administrație, decan, director de departament poți să obții aceste informații numai în baza unor chestionare, nu ne putem substitui organelor de anchetă”, a explicat Frunzăverde.

În plus, rectorul UEM s-a arătat dezamăgită cu privire la reacția comunității în urma scandalului izbucnit săptămâna trecută, reacție pe care o consideră mult prea vehementă. Doina Frunzăverde a ținut să reamintească că studenții reșițeni sunt apreciați inclusiv peste hotare, iar absolvenții UEM ocupă poziții relevante în instituții publice și în diferite societăți comerciale, în țară și în străinătate.

Ceea ce s-a văzut nu este o generalitate. Verificarea s-a făcut clar pe programul de drept european și internațional. Acolo un an de zile toate cadrele didactice au fost tentate, persoana infiltrată a provocat toate cadrele didactice. Din totalul acestora, cinci, sau cel puțin așa se afirmă, au cedat tentației. Nu știu în câte Universități din România au existat agenți infiltrați care au verificat toate cadrele didactice. La ora actuală, pot să trag concluzia, ca și conducător al instituției, că ceilalți sunt curați”, a mai afirmat Doina Frunzăverde.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

8 Comentarii

 1. Dan-Alioşa Ulici

  DEMISIE DE ONOARE a Rectorului UEM?
  Sau asta nu?
  În mod normal, aşa ar trebui… dar ca la noi…la nimeni…:))))

 2. Marius

  Prima masura este ea, sa-si dea demisia nesimtita !! Toata Resita stie cum se promoveaza examenele in “celebra institutie”!! Sa se puna lacatu pe usa !!

 3. MISU GAINUSA

  ULICI TU ESTI UN SECURIST ODIOS SI CIUDOS POATE AR TREBUI SA TE PUNA PE TINE RECTOR ANALFABETULE UNDE AI FACUT TU FACULTATEA ?

 4. MANESCU TIBISOR

  TOTI COMENTACI ASTIA NEGATIVISTI SUNT PLATITI COMENTARILE VOASTRE SUNT LA TOATE PUBLICATILE ONLINE SA SUGE-TI CEVA TUTUROR OAMENILOR DIN RESTITA CARE AU REALIZAT CEVA

 5. Lenuta

  E o facultate cu mare restigiu Ma mandresc cu faptul ca SUNT studenta la Univ Eftimie Murgu Sa va fie rusine celor care aduceti comentarii negative universitatii doar de dragul de a face rau …

 6. Cristian Popovici

  Ca student al UEM Resita, as avea rugamintea sa se inteleaga ca NU TOTI profesorii din aceasta universitate trebuiesc catalogati la fel. Eu personal am dascali, pentru care am un respect deosebit din toate punctele de vedere. Si mai mentionez faptul ca mai sunt si studenti care iau invatamantul superior in serios. Fiecare student poate sa aleaga cu ce cunostinte termina o facultate. Este regretabil ca acum avem o pata pe imaginea UEM.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei