DJ 571 Boșneag – Moldovița, tronsonul care l-a făcut pe primarul Torma să-i tragă la răspundere pe consilierii județeni!

modelmic

O ședință mai fierbinte decât arșița unei veri toride, astfel poate fi descrisă atmosfera de astăzi din plenul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Prezența în ședința ordinară de astăzi a primarului orașului Moldova Nouă, Adrian Torma și a altor cetățeni din județ, a dinamizat o reuniune care părea la început una formală. După dezbaterile la cele 22 proiecte de hotărâre propuse pe ordinea de zi, s-a trecut la interpelările celor prezenți în sală, dar în lipsa președintelui Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, cel care, după declarațiile din conferința de presă, nu s-a reîntors în sala de ședințe.

Primarul Torma a luat cuvântul în fața aleșilor județeni, arătându-și în mod vădit nemulțumirea pentru modul în care, atât conducerea, cât și consilierii județeni se arată preocupați de problemele comunității din Moldova Nouă, ca de altfel din întreg județul. Torma afirmă că starea degradată a drumului județean 571 face dificilă deplasarea cetățenilor din satul Moldovița, aparținător orașului Moldova Nouă, aici fiind inclus și transportul elevilor și al preșcolarilor spre instituțiile de învățământ.

„Vă rog să țineți cont de problemele comunității din Moldovița. Pe acest tronson de 7 km, care leagă cartierul Boșneag de satul Moldovița, cetățenii fac 20 de minute cu mașinile, pentru că pe acest drum nu s-a intervenit niciodată pentru reparații și, e adevărat, nu e vina doar a actualei conduceri dar nici nu am văzut pe cineva, vreodată, din conducerea județului pe acest drum. Nu mai vreau să aud povestea cu proiectul SUERD pe care probabil vreți să mi-o serviți. Vă mărturisesc doar că am ajuns în situația în care nu ne mai pot ajunge copii la școală iar noi, primăria Moldova Nouă, degeaba renovăm o grădiniță, dacă cei mici nu mai pot ajunge la ea. Nu vreau să ajungem să moară cineva în Moldovița și dumneavoastră să mai aveți pe cineva pe conștiință, doar pentru că nu vă pasă sau începe agapa și trebuie să mergem jos! Aici trebuie să depășim partea de implicare politică. Trebuie să vorbim din suflet și să ne gândim ce facem cu județul și cu fiecare comunitate în parte. Gargara asta pe care o facem de 28 de ani în România trebuie să dispară, altfel copii noștri în continuare vor pleca din țară!“, a ținut să puncteze edilul Adrian Torma.

„Nu este rea voință, este un sistem pe care trebuie să-l modificăm în timp“ – consilier județean Ioan Crina

Consilierul PSD Ioan Crina a ținut să aprecieze că nu crede să existe cetățean din Caraș-Severin care să fie mulțumit de starea drumurilor din județ. „Avem peste 800 de kilometri de drumuri județene, dintre care 700 sunt praf! Din punctul meu de vedere, distrugerea drumurilor județene a început atunci când am terminat Secția de Drumuri Județene, acum vreo 13 ani. Iar dacă nu ne înființăm una în viitorul apropiat, vom continua să fim în aceeași situație. Am propus asta într-o altă ședință și nu am văzut colegi care să sprijine această idee.  Sper că nu-și închipuie cineva că ia banii îi bagă în buzunar și îi duce în altă parte. Aștia sunt banii, stimabililor! Aceștia sunt banii din bugetul nostru. Am aprobat 1,5 milioane de euro pentru toate drumurile județene, care înseamnă 2000 de euro pentru un kilometru. Păi ce să faci cu banii ăștia? Eventual să astupi 10 gropi.  Județul Caraș-Severin nu este favorizat. Este o problemă care nu se poate rezolva peste noapte și nu rezolvăm nimic acuzându-ne unii pe alții. Este o problemă de sistem“, a ținut să răspundă la problemele ridicate de primarul Torma, consilierul județean Ioan Crina.

„Noi nu putem să centrăm și să și dăm cu capul“ – vicepreședinte CJ, Ionuț Popovici

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Mihai Popovici a ținut să ofere un punct de vedere instituțional la acuzele aduse de primarul de Moldova Nouă.

„Chiar credeți că actuala echipă de conducere a Consiliului Județean într-un an și două luni de zile putem face ceea ce nu s-a făcut în 20 de ani? Ca să nu mai socotim cele 8 luni și jumătate de conturi blocate, în care nu s-a întâmplat nimic la Consiliul Județean. Excedentul bugetar al județului Timiș este mai mare decât bugetul CJ Caraș-Severin. Nu ne puteți acuza de rea voință, pe mine, pe domnul vicepreședinte Nedelcea sau pe oricare alt consilier județean? N-am stat și nu stăm la Consiliul Județean. Chiar drumul județean 571 a fost între primele drumuri pentru care am depus proiect. pe SUERD, pentru că asta a fost șansa, o șansă pe care am căutat să o valorificăm corect. Sunt 70 de kilometri. Drumurile au trebuit intabulate, au trebuit făcute documentații tehnice, premergătoare depunerii proiectului, etc. Dar ce să facem dacă legislația este greoaie, dacă ghidurile de finanțare, dacă analiza proiectelor este greoaie? Noi nu putem centra și să dăm și cu capul!“, a ținut să-i răspundă primului ales al orașului Moldova Nouă, vicepreședintele Consiliului Județean Ionuț Popovici. Torma nu s-a arătat mulțumit nici de argumentația lui Popovici.

În sprijinul primarului Torma a intervenit consilierul județean liberal Ioan Cojocariu, cel care a ținut să precizeze că un rol important în rezolvarea situației infrastructurii din județ îl joacă cei 4 parlamentari ai puterii actuale, care ar trebui să fie mult mai activi pe lângă ministerele de resort pentru soluționarea cât mai promptă a problemelor cu care se confruntă județul Caraș-Severin.

 

Cetățeanul Bunea și tronsonul bombardat Doclin – Surduc!

Un alt cetățean, o altă problemă și un alt drum județean au fost aduse în prim planul finalului de ședință ordinară. Este vorba de Ioan Bunea, care deține o casă părintească în localitatea Surduc.  Acesta a ridicat problema infrastructurii defectuoase a Drumului Județean 572 A, unde timpul în care parcurge cei 7 kilometri dintre localitățile Doclin și Surduc depășește, ca timp, cei 37 de kilometri de la Reșița la Doclin, parcurși de același cărășean.

Bunea, extrem de supărat pentru lipsa de celeritate a Consiliului Județean în rezolvarea drumului care leagă localitățile Doclin de Surduc, le-a transmis celor doi vicepreședinți județeni: „De 20 de ani tot aud că se face drumul. Vin aici și cer răspunsuri de la această instituție de ani de zile. Am fost și la Frunzăverde să mă ajute, dar și la dumneavoastră acum niște luni de zile și mi-ați promis, „Domnul Bunea sunt bani! Se face drumul“. Acum vă întreb, unde sunt banii? Auziți ce spune domnul Crina, că nu sunt! Dumneavoastră, la salariile pe care le aveți, vă puteți repara mașinile, eu cu salariul meu, nu. Pe vremea lui Ceaușescu am făcut foamea să îmi strâng bani de autoturism, acum fac foamea să strâng bani ca să o repar? Faceți publică problematica cu drumurile, poate se găsește un deștept care să vină cu o soluție. Firmele, problemele voastre, astea sunt importante. E praf județul din cauza unor incompetenți din Consiliul Județean!“, a tunat Bunea. Vicepreședintele Consiliului Județean, Flavius Nedelcea, pe un ton temperat, i-a confirmat cetățeanului Ioan Bunea că după parcurgerea tehnică procedurală, cele trei tronsoane ale Drumului Județean 572A  vor fi reabilitate printr-un proiect cu finanțare europeană prin POR.

Tot printr-o finanțare derulată prin Programul Operațional Regional, Consiliul Județean Caraș-Severin urmează să reabiliteze și să modernizeze DJ 581 Grădinari – intersecţie cu Secăşeni, proiect aflat în derulare, pe SUERD – DJ 571 şi DJ 571A, care a depășit procedura de evaluare, iar alte două proiecte pentru care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici sunt drumul pentru care a promis că va lupta până la capătul zilelor cetățeanul Bunea, DJ 572 Comorâşte – Berzovia şi DJ 608 – DN6 – Rusca Teregova – Cornereva – Plugova – DN6, depuse tot pe POR, după cum ne-a transmis președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei