Descoperă Banatul Montan! Lacul Dracului, un ochi de apă cu o frumusețe plină de mister

lac 1

Una din nenumăratele destinații de poveste de pe meleagurile bănățene este Lacul Dracului. Situat pe Cheile Nerei, la aproximativ 6 km de la intrarea dinspre Șopotu Nou, lacul are o culoare albastru-verzui, care poate varia însă în funcție de culoarea cerului care este oglindit în apă. Localnicii spun că lacul nu are fund și că mulți din cei care s-au aventurat să facă baie în apele acestuia nu s-au mai întors. Lacul Dracului  are o formă ovoidală (35×18 m) şi este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din țară, cu o suprafaţă de 700 m2.

Deşi se spune că adâncimea lui este de 9,3 m, localnicii povestesc că «lacul n-are fund», fiind format prin prăbuşirea tavanului peşterii alăturate şi mereu alimentat cu apa Nerei prin fisurile carstice.

În anul 1981, speologii scafandri C. Lascu şi C. Vântu au descoperit pe fundul lacului o galerie care pătrundea în masivul calcaros. Culoarul înecat are o lungime de 25 m, pentru ca apoi să pătrundă într-o splendidă sală, unde calcarul alb şi spălat alternează cu straturile negre de silex, cu forme de viaţă posibile numai în mediul subacvatic. Este un ochi de apă cu o frumuseţe plină de mister, care intră într-o pâlnie de piatră şi cu boltă de stâncă deasupra. Ochiul de apă limpede îşi schimbă mereu culoarea de la margine până în centru pâlniei, de la reflexele verzi-albăstrui la bleumarin închis, în funcţie de seninătatea cerului.

Priveliştea pe care o oferă lacul este impresionantă, iar turiştii pot privi în linişte cum peştii înoată vioi în această minune a naturii cu valoare de unicat”, povestesc realizatorii ghidului Banatul Montan.

Citește și Descoperă Banatul Montan! Buhui, lacul sub formă de vultur, o destinație de neratat din Munții Aninei

 

lac 2

Legenda Diavolului păcălit de cioban!

Și de numele acestui lac se leagă o legendă. Se spune că însuși dracul s-a aruncat în lac după ce a pierdut un pariu cu un păstor și de aici i-a rămas și numele.

Se spune ca în timp ce un cioban bătrân își plimba turma de animale lângă apele Nerei, în apropiere de Poiana Meliugului, i-a apărut în cale dracul deghizat într-un omuleț. Dracul l-a provocat pe cioban să-i prăjească un pește fără să îl îndoaie. Viclean, bătrânul a acceptat, dar i-a cerut omulețului să prăjească la rândul său un cap de țap, fără ca acesta să își arate dinții. Ciobanul a tras peștele în țeapă de la coadă la cap, l-a ținut deasupra focului și a reușit să-l prăjească fără ca acesta să se îndoaie. La rândul său, omulețul a legat botul țapului cu funie de tei, însă aceasta a ars și, prăjindu-se, țapul și-a arătat dinții. Furios că a fost păcălit de cioban, omulețul s-a aruncat în apa lacului, iar bătrânul și-a dat seama că acesta era însuși Diavolul. De atunci lacul poartă acest nume.

lac 3

foto copertă: planiada.ro

Citește și Descoperă Banatul Montan! Cinci cascade din Caraș-Severin, pe care le putem vedea într-o singură zi

Citește și Descoperă Banatul Montan pe două roți! Zonele cele mai apreciate și căutate de iubitorii de cicloturism

 

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. zero

    “Furios că a fost păcălit de cioban, omulețul s-a aruncat în apa lacului, iar bătrânul și-a dat seama că acesta era însuși Diavolul. De atunci lacul poartă acest nume.”

    Cu Popa, cine pe cine a păcălit?

  2. Alupoaiei Rozeta

    Nu puneti botu la pozele astea cu sclipici si suprasaturate. Singura poza care seamana cu lacul este poza 2.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei