Deputatul Mocioalcă: „Comisia de Apărare nu e organ de anchetă!“

Mocio despre arme nucleare

În răspunsul pe care l-a oferit deputatului liberal Ovidiu Raeţchi, cel care solicitase întrunirea Comisiei de apărare ca urmare a speculaţiilor apărute în legătură cu un posibil transfer al armelor nucleare din Turcia în România, situație ce ar putea afecta siguranţa naţională, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, deputatul Ion Mocioalcă, a fost tranșant: „Comisia de Apărare nu se va reuni. A dat un răspuns pe această temă Ministerul de Externe. Noi nu suntem organ de anchetă. Haideţi să aşteptăm vizita lui John Kerry la Ankara şi poziţia SUA sau măcar a ambasadei“.

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi și-a motivat cererea de întrunire rapidă a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională „pentru a da un răspuns ferm în chestiunea presupusului transfer al armelor nucleare în România“.

Același Raeţchi a susţinut că informaţia potrivit căreia SUA a început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România impune o replică fermă din partea ţării noastre, pe toate palierele. „Informaţiile au fost deja respinse cu fermitate de către Ministerul Afacerilor Externe, dar în contextul în care propagarea acestora în spaţiul public poate avea consecinţe grave se impune şi un răspuns al Parlamentului pe această temă“, susţine Ovidiu Raeţchi.

Raeţchi a subliniat că presupusul transfer al armelor despre care a relatat site-ul EurActiv.com, citând surse anonime, nu este altceva decât un scenariu de tip hollywoodian. Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. Nu este intenţia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la apariţia acestei informaţii în spaţiul public, dar România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României”, a mai susţinut deputatul PNL.

Statele Unite ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a respins scenariul. „Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie“, a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, la Buzău.

De asemenea, fostul ministu de Externe Cristian Diaconescu a declarat recent pentru MEDIAFAX că legislaţia internă interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul naţional, România fiind şi membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei