Deputat Luminița Jivan: „Noua Lege a Pensiilor oferă posibilitatea persoanelor cu handicap grav să beneficieze de pensie mai devreme!”

modelmic

În ședința de ieri a Camerei Deputaților a fost votată favorabil Legea Pensiilor cu 193 de voturi pentru, 14 abțineri și un vot împotrivă.

Potrivit legii, punctul de pensie ar urma să crească de la 1.100 de lei în prezent, la 1.875 de lei în 2021.

„Forma nouă a legii prevede că persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme. Astfel, stagiul de cotizare pentru această categorie este redus la doar o treime din total, la fel ca în cazul nevăzătorilor.

Conform unui amendament adoptat, pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată potrivit prevederilor legii şi indemnizaţia socială. În plus, românii care nu au cotizat 15 ani își vor putea cumpăra vechime. Însă, contribuabilii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani ca să poate primi pensia minimă”, a explicat deputatul și liderul PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan.

De asemenea, mai beneficiază de reducerea vârstei de pensionare și mamele care adoptă copii și mamele care mai au cel puțin 3 copii.

Conform noilor prevederi din proiectul Legii pensiilor, de pensia de invaliditate vor beneficia doar cei care şi-au pierdut total sau cel puţin pe jumătate capacitatea de muncă.

Aici vor intra şi accidentele de muncă şi bolile profesionale, dar și alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.

Pe lângă acestea mai sunt luate în calcul şi schizofrenia, SIDA şi neoplaziile. Aceste boli vor fi trecute în a doua categorie, pierderea pe jumătate a capacităţii de muncă.

Rămân în continuare pensiile de invaliditate pentru cei care au participat la Revoluţia din 1989.

Prin noul text de lege, votat ieri de Camera Deputaților, vom avea trei grade de invaliditate:

-gradul I, caracterizat de deficienţa funcţională gravă, capacitate de muncă şi autoservire diminuate;

-gradul II, caracterizat de deficienţa funcţională accentuată, capacitate de muncă diminuată şi capacitate de autoservire păstrată;

-gradul III, caracterizat de deficienţa funcţională medie, capacitate de muncă diminuată şi capacitatea de autoservire păstrată.

„Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1) (cele enumerate mai sus – n.red.), în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale”, se arată în proiectul de lege.

Sergiu TABAN


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la redactie@reper24.ro, pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

  1. POPA LIDIA

    buna ziua nustiu unde as putea intreba pt tatal meu a primit decizie pt handicap de grad 1 si acum dupa 3 luni nu a primit nimic nustiu mai trebuie facut ceva dupa ce a primit decizia poate ma puteti ajuta unde sa ma adresez va multumesc

  2. POPA LIDIA

    am uitat sa va zic ca tata locuieste la otelu rosu caras severin un nr de telefon de la resita unde as putea sa ma interesez ce se intampla va multumesc

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei