Demența, o problemă majoră! Studiul aprofundat al pacienților cu disfuncţie cerebrală face progrese la Spitalul din Reșița!

modelmic

”Îmbătrânirea normală și demența” este tematica unui proiect transfrontalier demarat anul trecut în luna mai, pe parteneriat româno-sârb, între secția de Neuropsihiatrie a Spitalului Județean Reșița și Spitalul de Neuropsihiatrie din Vârșeț. Valoarea acestui proiect este de 478 de mii de euro, pentru partea română. Din acești bani, spitalul reșițean achiziționează materiale și echipamente, precum și mobilier, necesare pacienților internați pe aceste secții.

Tematica este incitantă, interesantă, provocatoare, dat fiind patologiile internate și tratate pe secțiile și ambulatoriile de Neurologie și Psihiatrie ale Spitalului Județean din Reșița”, a declarat dr. Violeta Moroșoi, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

Utilitatea practică a acestui proiect constă nu numai în dotarea cu echipamente, mobilier şi aparatură, ci și prin elaborarea de lucrări, de articole, prin organizarea de simpozioane mixte româno-sârbe, mese rotunde având ca tematică demenţa, se aduce o aprofundare a cunoaşterii în domeniul îmbătrânirii normale şi a demenţei, constituind un progres în ceea ce priveşte studiul pacienţilor cu disfuncţie cerebrală din judeţul Caraş-Severin.

„Patologia internată pe secția de Neurologie este cerebro-vasculară, 55 – 60% din bolnavii internaţi de urgenţă pe secţie prezentând accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice, ceea ce înseamnă că în scurt timp, într-un interval de 3 – 6 luni, maxim 3 ani, o parte din aceşti bolnavi dezvoltă un declin cognitiv progresiv, deseori ireversibil, o deteriorare fizică, mentală şi psihică progresivă până la stadiul de dependenţă totală.

Având în vedere această categorie specială de bolnavi, care necesită o atenţie suplimentară, şi din punct de vedere medical, şi din punct de vedere uman, consider acest proiect transfrontalier deosebit de util pentru pacienţii noştri demenţi, din judeţul Caraş-Severin“, dr.Violeta Moroşoi, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Reşiţa.

Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni. În prezent s-a 10 % din valoarea proiectului, adică cca 200.000 euro, un fel de avans. Din valoarea totală a proiectului, de 350.000 euro se achiziționează doar echipamente medicale.

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. doru

    dar cine este visatorul de langa dna doctor….????….asta ii intr o continua visare si incompetenta…Traim in Romania…

  2. zero

    “consider acest proiect transfrontalier deosebit de util pentru pacienţii noştri demenţi”

    Apropo de pacienţii demenţi: tăiţelu’ şi-a deschis birou la morgă, aşa cum a promis?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei