Dacă nu sunt locuri de muncă, măcar ajutorul de șomaj să meargă

aa

Numărul persoanelor afectate de scăderea drastică a economiei în țara noastră rămâne ridicat în pofida măsurilor economice anunțate de Executiv în ultima perioadă. Restricțiile impuse în diferite domenii a făcut ca numărul celor aflați în căutarea unui loc de muncă să fie tot mai mare. Acestora li se vor adăuga din această vară, absolvenții de școli gimnaziale sau liceu, precum și cei care termină cursurile universitare.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin informează absolvenții promoției 2020 că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt așteptați să se înregistreze în evidențele instituției pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziție de AJOFM în scopul integrării acestora pe piața forței de muncă, afirmă purtătorul de cuvânt al instituției Carla Goagă:

Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Astfel, absolvenții instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.

Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.

În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 30 mai 2020, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.191/20 februarie 2019 al Ministrului Educației Naționale conform căruia „cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 29 mai 2020”. 

Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ.

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidențele AJOFM ca persoane  aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:

-actul de identitate;

-actele de studii și de calificare sau adeverință din care să rezulte data absolvirii;

-declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe site-ul: www.anofm.ro – agenția AJOFM Caraș-Severin la secțiunea Persoane fizice/  Indemnizații de șomaj și venituri de completare“.

Purtătorul de cuvânt al instituției cărășene, Carla Goagă, a mai precizat că depunerea actelor se poate face on-line la adresa de e-mail: ajofm@cs.anofm.ro.

 

Dan AGACHE

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei