Cum e corect: ne-am vândut sau neam vândut?

aa

Din păcate nu e corect nici așa, nici așa. Și chiar dacă nu e corect, e din păcate adevărat. Dăm vina pe partide, pe corporații și multinaționale, strigăm ca din gură de șarpe că ne fură străinii totul, uitând că de fapt, noi suntem vânzătorii de doi lei.

Ne-am vândut industria, terenurile agricole, resursele naturale, ne-am vândut și continuăm să o facem industriile strategice, de am ajuns să cumpărăm, pe bani frumoși, toate rahaturile europenilor. Da, rahaturi, pentru că produsele din marile magazine românești nu sunt nici pe departe ceea ce găsești în țările vestice, cu toate că sunt produse de aceeași firmă, sub aceeași emblemă. La noi e mai scump și de o calitate net inferioară.

De ce? pentru că ne-am vândut. Nu știm să ne păstrăm inteligența. Nu știm sau nu vrem să ne dezvoltăm economia, agricultura, turismul, nu știm să atragem investitori serioși. Toți vin, dau tunuri și pleacă. De ce? pentru că suntem un neam vândut. Nu mai mergem în biserici, nu ne mai închinăm uni Dumnezeu, oricum s-ar numi el, suntem subjugați zeului BAN. Facem orice pentru a aduna cât mai mulți. Nu contează că trebuie să călcăm pe cadavre; nu ne interesează că nu e corect, nu e legal, nu e uman, ceea ce facem. O facem de dragul aceluiași BAN. Mulți, mulți, mulți, dacă se poate ca la maneliști, fără număr, fără număr….

Numim impostori în funcții de conducere; ne alegem politicieni fără căpătâi cu școli terminate la apelul bocancilor, care au în comun același zeu BAN, pentru care ar face orice, dar absolut orice. Mă întreb și vă întreb: unde ne sunt patrioții? Unde ne e naționalismul, dragostea de țară, de glie, respectul față de înaintașii care s-au jertfit pentru această nație, pentru viitorul nostru? De ce au murit tineri în 89? pentru bani? Pentru ca un grup de neica nimeni, indiferent ce culoare politică are să ne vândă ca pe o zdreanță pentru același BAN?

Nu știu dacă ne-am vândut sau suntem neam vândut. Nu suntem decât o biată turmă de oi cu capul sec, sau îndoctrinați să cântăm ode măritului conducător, care o fi el. Nu vrem, nu știm sau nu putem să rupem pisica în două și să cu ea de vatră, să ne ridicăm semeț capul și să facem, fiecare dintre noi atât cât putem ceva, pentru a nu mai fi neam vândut străinilor. Să nu mai încurajăm impostura, lichelismul doar de dragul zeului BAN. Să ne căutăm și să ne promovăm valorile; să punem mâna pe carte și să învățăm din greșelile noastre și din ale altora.

Pentru că eu cred că nu ne-am vândut, ci am ridicat pe piedestal oameni care ne-au vândut pentru un ban și am ajuns astăzi, neam vândut. Și dacă nu ne trezim repede, nu ne vom mai putea ridica din mocirla în care ne afundă ei.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Dan Sîrbu

    Mda!
    De la solidaritate la egoism ași spune eu. Asta face parte din supliciul restabilirii echilibrului absolut.
    Nu cred că trebuie să ne facem prea multe griji căci evoluția noastră nu o va lua razna. Se vor naște acei lideri care vor aduce lucrurile pe făgașul normal.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei