Consulul României la Gyula, Florin Vasiloni, devastat de tragedia Notre Dame!

modelmic

„O mare tragedie la Paris. Catedrala Notre Dame este în flăcări. Citesc pe ecranul televizorului un promo: „simbolul creștinismului francez, distrus de foc”. Este puțin spus. Notre Dame este expresie a culturii și spiritualității universale! Și este puțin probabil ca tragedia de la Paris să fie consecința unei „neglijențe” în muncă a lucrătorilor ce se ocupă cu restaurarea edificiului. Dispersarea focului spune totul. Nu seamănă, oare, cu incendiul de la „Colectiv”?

E un mod foarte nefericit de-a înțelege mai bine fenomene cunoscute și temporal apropiate de la noi, dar la nivel comparativ sugestive… Catedrala a scăpat de furia revoluționarilor de la 1789. Se pare că nu și de mințile confuze ale momentului. Franța este dominată de haos și nu numai Franța.

Se vrea construcția unei noi lumi, prin demolarea tuturor simbolurilor luminilor de până acum. Iar catedrala Notre Dame era, până acum câteva ore, o astfel de referință paradigmatică. Consider evenimentele pariziene ca fiind o temă potrivită de reflecție nu numai pentru francezi, nu numai pentru europeni (la modul general), ci și pentru noi, românii – și noi avem simboluri de referință care, în orice moment, pot fi victimele plăsmuitorilor de „lumi noi”… De „politici populare europene”!

Sigur, putem învăța din experiența franceză. Și ar trebui să o facem acum, până nu va fi prea târziu…”, a consemnat Excelența Sa, Florin Vasiloni, Consulul României la Gyula în Ungaria despre nefericitul eveniment petrecut în punctul zero al Europei, la Paris.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei