Cine-i oare vinovat? Cârlanul nărăvaș?

 

aDupă două luni de stat în case și belit ochii la tembelizor, ieri, tinerii frumoși și liberi au început să-mpartă iar plăcuțe suedeze. Adrisantul era altul de această dată. Dacă până mai ieri haștagiștii erau pro USR și Pro PNL, scandând din zori și până-n seara împotriva PSD-ului, se pare că cele două luni de reflecție intrinsecă, cu burtica din ce în ce mai goală și perspectiva sumbră a pierderii locurilor de muncă i-a făcut să schimbe tabăra și în prima zi de libertate post stare de urgență au mărșăluit împotriva celor pe care îi adulau și-i voiau la putere.

Normal se nasc niște întrebări: De ce s-au sucit? Să-și fi schimbat așa tam-nesam opțiunea politică? Parcă n-aș prea crede. Să se fi revoltat de tăierea masivă și continuă a pădurilor? Ar fi o chestie, dar …nu. Poate s-au uitat prea mult la televizor și și-au văzut idolii fără mască, în plenitudinea bâlbelor și contrazicerilor de tot felul. Asta parcă mai are crezare. Poate au realizat că viitorul arată sumbru. Un viitor creat de covid și amplificat de mirifica guvernare a domnilor din executivul României.

Cine-i vinovat? La o primă vedere, ai spune ei, pentru că ei sunt la guvernare. Nț, nu prea cred. Buba e mai veche și mai purulentă decât pare și nu trece cu o moțiune de cenzură, cu 5 moașe și un prunc născut mort (asta ca să nu folosesc termenul de avorton, deși DEX-ul îmi dă dreptate).

Să o luăm metodic: a fost odată un PSD, rumen la față sau roșu în obraji, cum vreți să-i spuneți, care împreună cu fratele lui alb la păr pe nume ALDE, au pus-o de-o guvernare cu Dragnea la timonă și un program de guvernare care le-a adus cel mai mare scor din istoria partidului cu rădăcini adânci în filiera comunistă. Atâta doar că nu toată lumea era de acord cu această hotărâre a electoratului. Cel dintâi supărat al țării era chiar președintele, care-i acuza de toate cele: ba că nu știu să guverneze, ba că sunt penali, ba că sunt hoți, ba că una, ba că-i alta. Azi așa, mâine tot așa, până când, într-o noapte ca hoții sau poate ziua ca….nu știu că nu găsesc rimă, au hotărât ei (baciul ungurean și cu cel sibian), să-i ia scaunul baciului moldovean, pardon teleormănean. Ușor de zis mai greu de făcut. Dar cum nimic nu e imposibil…….

Primul pas, baciul teleormănean a fost acuzat că are oi prea multe, mândre și cornute și l-au exilat la mititica. Ciobănița care i-a luat locul, se pricepea aproape la toate, mai puțin la jocurile de culise. Așa că din turma cea mare, s-a desprins un cârlan supărat că nu e el stăpân peste putinica cu brânză, a mai strâns și el ce-a apucat: două oi, un boț de caș, o desagă nu prea plină, un măgar de povară și…și-a făcut și el o stână; mică, dar sănătoasă, cu origini și mai sănătoase și doctrină de centru stânga, sau dreapta sau….dar cine mai e interesat azi de doctrină.

Acesta a fost primul pas. Al doilea, a fost făcut de partenerul de guvernare, supărat și el ca…nu știu cine pe stână, și-a făcut bocceluța și s-a dus. S-a dus atât de repede că a uitat de europarlamentare, care și ele, europarlamentarele, au uitat de el. Aici intră în scenă tinerii frumoși și liberi care erau mai mereu Gică Contra și criticau tot și pe toată lumea, acuzau, arătau cu degetul dar nu veneau cu mai nimic concret în loc. De aici și până la congresul oierilor din opoziție nu a mai fost decât un pas, făcut și el cu mândrie în suflet sub lozinca „Ciocu mic la voi că acum noi suntem la putere“. De cum au trimis turma ciobanului teleormănean pe arătură și s-au văzut stăpâni peste oi și miei, au început să împartă și funcții și posturi și caș și bulz și pastramă și tot ce mai era la îndemână. Ba au mai luat și pe datorie de la stăpânii turmelor europene.

Și iarna a trecut, mai bine pentru unii, mai greu pentru alții și cum a venit primăvara și au început să promită marea cu sarea în stânga și-n dreapta, au lansat unii, tot cu rădăcini în istoria roșie a politicii și cu ochii migdalați, un virus care a băgat frica-n oasele lumii întregi. Când a ajuns la noi și ne-a prins cu pantaloni-n vine, am dat repede vina pe PSD. Ba cu nu sunt medicamente, ba că nu sunt măști, ba că economia merge prost, ba că-i greaua moștenire…..

Acum, după două luni de stare de urgență, dacă e să căutăm adevăratul vinovat, m-aș opri la cel dintâi care-mi vine în minte, Cârlanul neastâmpărat care sare precum un ied din stânga-n dreapta și invers, doar, doar prinde și el un loc la masa ciobanilor cu anvergură. Și de-o prinde cumva locul….să-l auzi atunci cântând: „Am eu ceata mea, sunt pionier/ și mă mândresc cu ea, sunt pionier….“

Sursă foto: romanicablues.wordpress.com

 

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei