Cine n-are bătrâni, să meargă la cămin. Apel pentru socializare cu vârstnicii instituționalizați

batrani

Deși cele cinci instituții pentru vârstnici din județul Caraș-Severin încearcă să le ofere acestora condiții decente, masă, îngrijire medicală și activități de recreere, căminul de bătrâni nu e acasă, iar bunicii cazați aici duc cel mai mult lipsa contactului cu lumea din afară.

Cinci instituții de îngrijire a persoanelor vârstnice funcționează în județ, la Reșița, Caransebeș, Bocșa, Anina și Sacu. Deși se confruntă cu probleme financiare sau de personal, reprezentanții acestora dau asigurări că bătrânii pe care îi au în grijă beneficiază de condiții bune, trei mese și două gustări pe zi, îngrijire medicală, servicii de igienă personală și recuperare.

Cei mai mulți dintre cei pentru care căminul ține loc de acasă nu mai au familii, astfel că cel mai mult duc lipsă de vizitatori cu care să socializeze. Problema marginalizării este în atenția celor care manageriază aceste instituții. Periodic sunt organizate activități la care participă copii de la grădinițe, elevi, voluntari și diverse ONG-uri și pe care bătrânii le primesc de fiecare dată cu bucurie. „Cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, am primit vizita mai multor persoane dornice să aducă o bucurie în suflet bătrânilor din cămin, oferindu-le mici cadouri specifice.  Beneficiarii căminului au primit cu mare bucurie  pe elevii Școlii Generale cu clasele I-VIII Nr. 7 din Reşiţa. Ca întotdeauna, elevii acestei şcoli,  împreună cu doamna directoare Schmaler Cristiana,  ne-au oferit momente magice, de neuitat. Elevii Liceului Mircea Eliade din Reşiţa, au oferit un strop de bucurie în sufletele mult încercate ale beneficiarilor printr-un program de cântece şi poezii. De asemenea, în data de 1 octombrie a fiecarui an sărbătorim Ziua Internaţională a Persoanelor de vârsta a treia.  Manifestarea are menirea de a atrage atenţia asupra vârstnicilor, adeseori uitaţi de către familii sau rude. În fiecare an,  reprezentanţi de seamă din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin au fost alături de noi la desfăşurarea tuturor acestor activităţi venite să bucure sufletul beneficiarilor noștri în clipe de sărbătoare. De Crăciun, primim vizita mai multor școli gimnaziale din Reşiţa, licee şi grădiniţe care susţin spectacole de muzică,  dans şi poezie dedicate beneficiarilor, a Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa,  care organizează o acţiune de caritate”, a precizat Cristian Vîlceanu, directorul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa.

La Caransebeș, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena”  asigură beneficiarilor condiţii pentru desfăşurarea unor activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, în cadrul căminului, dar şi în comunitate. „În acest sens conducerea căminului a încheiat contracte de parteneriate cu Casa de Cultură George Suru Caransebeș, Primăria Caransebeș, SC Anaman Medical SRL, Centrul de Voluntariat al Episcopiei Caransebeşului, Şcoala Gimnazială Slatina Timiş, Asociația Terra Reșița, Asociația Caritas, Liceul Pedagogic C.D. Loga Caransebeș, Seminarul Teologic Ortodox Episcop Ioan Popasu Caransebeș. Trimestrial în cadrul căminului apare Revista Căminul nostru. Lunar, în cadrul instituției, în colaborare cu reprezentanții Asociației Terra Reșița și împreună cu grupul de copii ai Centrului de Plasament Speranța din Reșița se organizează concursuri și jocuri distractive pentru persoanele vârstnice, precum și diverse activități de dezvoltare a deprinderilor de viața independentă”, a explicat Lavinia Ungur, directorul instituției.

La Sacu, pe lângă excursii și sărbătorirea zilelor de naștere, bătrânii se pot recrea și în grădina amenajată în vecinătatea căminului. „Beneficiarii CPV Sacu au posibilitatea să-și petreacă timpul în cele trei grădini de legume și  un solar, amenajate la îndemnul acestora, astfel fiind obținute unele dintre produsele necesare pregătirii hranei. Pomii fructiferi, păsările, florile din incinta Căminului sunt îngrijite de beneficiari, aceste activități fiind considerate ca făcând parte din terapia ocupațională”, a spus Iosif Gheghinuță, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu.

Și la Anina și Bocșa vârstnicii participă la întâlniri cu copii, se deplasează la diferite spectacole și evenimente sau fac periodic excursii.

O problemă de mentalitate

Directorul Direcției de Sănătate Publică, Dragoș Luca, atrage însă atenția că vizitele de sărbători și acțiunile desfășurate într-un cadru organizat nu sunt suficiente pentru nevoia de comunicare a bătrânilor instituționalizați. Acesta este de părere că s-ar putea face mai mult, din partea fiecărui membru al comunității, însă problema este una de mentalitate. „Există o părere în general proastă despre aceste cămine, cărora aș vrea să nu le mai spunem în sens peiorativ aziluri, din cauză că, cred eu, nu s-au mediatizat destul beneficiile acestor instituții. Mă bucur că acestea încep să fie prezentate și într-o lumină favorabilă. Ceea ce noi, instituții publice, presă, cetățeni, ar trebui să facem este să demarăm un proiect public, prin care oamenii care empatizează cu acești bătrâni să meargă mai des la cămin și, în urma unor vizite repetate, să-și aleagă un bătrân cu care să socializeze, să vină să-l vadă măcar de câteva ori pe lună. Mă preocupă acest lucru de multă vreme”, a declarat Dragoș Luca.

La căminul de bătrâni din Reșița sunt găzduite în prezent 172 de persoane, la cel din Caransebeș 50, la Sacu 32, iar la Anina și Bocșa sunt 50, respectiv 46 de beneficiari. Contribuţia de întreţinere variază între 779 și 869 lei lunar, în funcție de gradul de dependenţă al persoanei.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei