Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

modelmic

Organizația internațională de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) crește eforturile de conservare a zonelor de sălbăticie din Carpaţii de Sud-Vest, prin lansarea unui nou proiect de educație.

Astfel, liceenii din Caraș-Severin se vor implica activ în protejarea zonelor sălbatice de pe raza județului, prin cel mai recent proiect denumir „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi”. Acesta se derulează în parteneriat cu cinci licee din Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, fiecare localitate fiind situată în vecinătatea celor cinci parcuri naționale și naturale cheie din regiune. Cel puțin 200 de tineri și 10 profesori vor lucra împreună ca o reţea de cetățeni activi implicați în protejarea zonelor sălbatice.

„Pe 300.000 de hectare, în sud-vestul României, se află una din cele mai mari bogății ale Europei: cea mai întinsă zonă de sălbăticie. Sălbăticia înseamnă armonie şi echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfăşoară firesc: nici viaţa speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanţial de către oameni. Pentru a avea zone sălbatice funcționale și armonizate cu interesele comunităților locale, WWF România lucrează împreună cu parteneri din România şi din afara ţării la dezvoltarea managementului zonelor de sălbăticie pe teritoriul a cinci parcuri naționale și naturale din sud-vestul țării: Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Parcul Național Retezat”, explică reprezentanții WWF.

Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi” se concentrează pe aceste cinci arii protejate și urmăreşte misiunea organizației de a implica comunitățile locale în procesul de conservare a acestei bogății naturale. Pentru că educaţia joacă un rol cheie în procesul de conservare, WWR România îşi propune să lucreze împreună cu elevii și cadrele didactice din regiune în acest demers.

„Din experiența WWF în domeniul educației, tinerii devin responsabili și proactivi în ceea ce privește natura atunci când li se oferă ocazia și păstrează această atitudine pe termen lung. În plus, acești elevi de liceu sunt adulții de peste câțiva ani și cei care pot lua decizii în comunitățile lor. Ne-am propus să facilităm accesul la informaţii şi să creăm contexte de învăţare prin care elevii din aceste zone să observe ce beneficii le poate oferi natura sălbatică pe care o au în jur şi să se dezvolte ca lideri şi cetăţeni activi pentru protejarea acesteia”, a declarat Irina Lapoviţă, WWF-România, managerul proiectului.

Principalele activităţi ale proiectului includ: dezvoltarea unui „Manual despre natura sălbatică”, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic și sprijin în organizarea de activităţi cu elevii, organizarea unor tabere de aventură în natură și desfășurarea, în luna octombrie a acestui an, a evenimentului „Academia pentru natura sălbatică”, o sesiune de formare pentru elevi și profesori pe tema naturii sălbatice și a cetățeniei active.

Toate aceste activităţi susțin deschiderea un club pentru protejarea naturii sălbatice în fiecare liceu în cadrul căruia elevii şi cadrele didactice să poată desfăşura activităţi şi implementa proiecte. Cluburile vor fi susţinute de către echipa WWF România prin resurse şi mini grant-uri pentru implementarea proiectelor propuse de elevi. În plus, cei mai activi membri ai cluburilor vor merge într-o „Expediţie în natura sălbatică”, organizată pentru fiecare liceu.

Pentru a transmite mai departe modelul, cadrele didactice înscrise în proiect vor prezenta activitățile realizate în cadrul cluburilor profesorilor și reprezentanților ariilor protejate printr-o sesiune de formare care va avea loc in anul 2016.

Proiectul este implementat împreună cu WWF Elveția și cu sprijinul financiar al DBU – Fundația Federală Germană pentru Mediu. Va fi implementat pe durata a doi ani (decembrie 2014 – decembrie 2016) şi are un buget total de 160.910 €.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei