ADVERTORIAL: CE NE DORIM NOI, PPU-SL CARAȘ-SEVERIN, DE LA URMĂTOAREA ADMINISTRAȚIE? Sigur nu ne îmbătam cu apă rece. Suntem un partid mic, dar avem o inimă mare. În rândurile de mai jos am realizat o sinteza a ceea ce ne dorim de la următoarea administrație, în plus față de ce se întâmplă deja. Sinteza este realizata pe baza studiului a mai multor publicații – tastați în Google „how to develop small city” și veți găsi o multitudine de ghiduri și îndrumare. Deci nu avem pretenția că noi am inventat „apa caldă”.
Investiții pentru locuri de muncă
Nu contează cât ciment toarnă o primărie, dacă nu are un sector privat puternic, nu va avea dezvoltare. Mulți primari sunt mai preocupați de atragerea de resurse de la nivel central decât de atragerea de investiții private. Având în vedere că energiile disponibile pentru promovarea dezvoltării locale sunt limitate e important ca aceste energii să fie alocate acolo unde pot aduce cel mai mare impact la nivel local. Iar investițiile private, în special cele făcute de investitori străini sunt esențiale pentru asigurarea unui viitor dinamic pentru o localitate.
Investitorii străini aduc multiple avantaje cu ei. Pe de o parte ei aduc capital tehnologie expertiză și know-how care s-ar putea să nu existe în România. Pe de altă parte acești investitori vin și cu o rețea de distribuție cu logistică și cu o rețea internațională de clienți. Mai ales rețeaua de clienți este de o importanță primordială în procesul de dezvoltare pentru că o asemenea rețea se clădește în timp și este foarte greu pentru o firmă autohtonă să penetreze rapid piețe externe.
- Dezvoltarea infrastructurii de business.
- Promovarea activă și focusată.
- Formarea de parteneriate pentru dezvoltare.
- Crearea unui mediu atractiv pentru investitor
Vom discuta în cele ce urmează fiecare din aceste elemente și modul în care administrațiile locale pot să le promoveze.
Dezvoltarea infrastructurii de business
În Reșita, dacă analizăm avem un parc industrial cât de cât, clădiri de birouri, sigur întotdeauna se poate mai bine, dar să nu irosim spațiul articolului pentru că se pot face discuții ample pe acest subiect.
Promovarea activă și focusată
O infrastructură de business nu valorează cât o pară degerată dacă nu știi să o și umpli cu investiții. Din acest motiv există în România parcuri industriale complet sau parțial neocupate deși au toată infrastructura necesară cum există și orașe performante în atragerea de investitori care nu au sau nu au avut parcuri industriale publice (Sebeș). Iar dacă reușești să atragi investitori e important să-i atragi pe cei din sectoare cu valoare adăugată mare. Atunci când localitățile din România reușesc să atragă investitori se mulțumesc să primească pe oricine le trece pragul. Și bineînțeles când nu ai prea mulți care să îți treacă pragul te mulțumești cu orice.
Atragerea investitorilor ar trebui însă să fie una din cele mai importante activități întreprinse de o administrație locală. Din păcate pentru mai toate administrațiile locale din România această activitate lipsește cu desăvârșire din fișa de post a primăriei, iar atunci când există nu este luată în serios.
Formarea de parteneriate pentru dezvoltare
Atunci când vine vorba de atras investitori, un lucru de importanță vitală sunt parteneriatele. Acestea ar trebui făcute cu oricine oricând oriunde. Orice persoană, oricât de neimportantă ar părea, poate deveni un agent de promovare locală. Administrațiile locale ar trebui să încerce să facă din toți cetățenii lor agenți de promovare locală. Una e să ai un angajat care bate la multe uși și alta este să ai 10.000 de cetățeni care fac lucrul ăsta. Bineînțeles pentru a face din cetățeni agenți de promovare, administrațiile locale trebuie să cultive mândria locală, iar mândria locală este încurajată când administrația performează și răspunde nevoilor oamenilor.
La fel de importante sunt parteneriatele cu sectorul privat local. De obicei cele mai multe noi locuri de muncă sunt create de companiile care sunt deja prezente local. Pentru ca aceste locuri de muncă să fie însă create trebuie ca administrațiile locale să asculte nevoile firmelor și să poarte un dialog continuu cu ele. În felul acesta vor ști dacă trebuie să faciliteze legături dintre mediul privat și mediul academic dacă trebuie să încurajeze învățământul profesional sau dacă trebuie să introducă linii de transport public pentru navetiști.
Crearea unui mediu atractiv pentru investitori
Investitorii sunt și ei oameni. Decizia de a muta o fabrică în altă locație nu este o decizie ce se ia ușor ci este un proces disruptiv pentru oamenii care trebuie să facă această mutare. Gândiți-vă numai cum v-ați simțit când a trebuit să faceți așa o mutare. Pentru ca mutarea să fie cât mai ușoară pentru străini e foarte important să se creeze un mediu atractiv pentru ei în noua locație. Un astfel de mediu atractiv include o calitate a vieții ridicată, o localitate ușor de navigat și înțeles pentru străini (acolo unde se poate ar trebui puse plăcuțe bilingve) și un mediu propice pentru familia celor care se mută. O importanță mare în acest sens o au școlile internaționale. Străinii care vin în România vor să fie siguri că copiii lor pot să studieze la o școală internațională bună. Fără o asemenea facilitate mutarea va fi dificilă pentru cei mai mulți.
ASA VEDEM NOI LUCRURILE.
Rămâne la latitudinea dumneavoastră, cetățeni ai Reșiței, dacă prin vot ne veți aduce și pe noi în Consiliul Local.
ÎN DUMNEZEU NOI CREDEM !
Semnat: Răzvan Simulescu, Sebastian Purec, Aurel Văduva, Angelica Herac, Marcel Bolovedea
Voi toţi la un loc confundaţi *para* cu *ceapa*(degerată)!Vai vouă *dezvoltatorilor*
Domnule Toader ma bucura comentariul dumneavoastra. Dovedeste ca ati citit textul, nu v-ati uitat doar la poze.