Ce alegeri? Ce corectitudine? Ce voința cetățeanului? Nimic din toate astea dacă „eu vreau“

aa

Chestia asta cu „eu vreau“ o tot aud de vreo 5 ani de zile; la fel și aia cu PSD-ul trebuie să dispară. Din punctul meu de vedere, să rămână câți i-am…însoțit eu la tribunal când s-au înființat.

Vreau Guvernul meu, vreau partidul meu, vreau parlamentul meu. Corect și eu vreau în Bora Bora dar degeaba, dar mă rog, nu de mine era vorba acum. L-am auzit pe președintele Iohannis aducând o serie de argumente pentru care „vreau“ alegeri locale cât mai repede; „vreau“ parlamentare cât mai repede; „vreau“ o nouă majoritate parlamentară. Faptul că un președinte, care ar trebui să fie un garant al Constituției, se cam amestecă în treburile partidelor și în campania electorală nu prea e „cușer“. Nu e „cușer“ pentru democrație nici să dorești dispariția unui partid, indiferent care ar fi acela.

Din punctul meu de vedere, după atâtea implicări ale președintelui în apărarea partidului și guvernului „meu“, cred că liberalilor li s-a cam urcat la cap. Asta, coroborată cu scorul bunicel obținut în campania de la locale, le permite să creadă că sunt atât de buni, de frumoși, de …cum vreți voi să le ziceți, încât li se permite și li se cuvine orice. Mai presus de voința electoratului.

Vă dau exemplul de la Moldova Nouă. Pe scurt, în urma unei sesizări Biroul Electoral Moldova Nouă a respins candidatura lui Adrian Torma și a echipei de consilieri PSD, sau Pro Caraș că nici acum nu știu exact. A urmat instanță, recurs, altă instanță, alt recurs ca într-un final să se revină asupra deciziei. Adică și Biroul Moldova Nouă cât și cel județean au zis e OK, pot să candideze, ceea ce au și făcut. După victoria lui Adi Torma, s-a trezit BEC-ul să spună…nț, nu e „cușer“ și a anulat alegerile. Că le-a anulat e una, dar i-a interzis candidatului PSD să mai candideze încă odată.

Nu întreb de ce și nici BEC-ul nu dă prea multe amănunte. Poate ceva de genul așa vreau eu. Și așa ar fi fost dacă Adrian Torma, primarul ales de cetățeni nu ar fi apelat din nou la instanță. Din nou acțiune, avocați, judecătorie, tribunal și ghici ce: instanta a decis că Adrian Torma poate candida:

„Admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamanții TORMA ADRIAN-CONSTANTIN, ORGANIZAȚIA JUDEȚEANĂ CARAȘ-SEVERIN A PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT și ALIANȚA ELECTORALĂ PSD PRO ROMÂNIA în contradictoriu cu pârâta BIROUL ELECTORAL CENTRAL PENTRU ALEGEREA AUTORITĂȚILOR ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE DIN 2020 și intervenienta PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL, FILIALA CARAȘ-SEVERIN și ORGANIZAȚIA PNL MOLDOVA NOUĂ, având ca obiect – suspendare executare act administrativ. Respinge cererile de intervenție în interes propriu și în interesul pârâtei BIROUL ELECTORAL CENTRAL PENTRU ALEGEREA AUTORITĂȚILOR ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE DIN 2020 formulată de intervenienta PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL, FILIALA CARAȘ-SEVERIN și ORGANIZAȚIA PNL MOLDOVA NOUĂ. Dispune suspendarea executării hotărârii BIROULUI ELECTORAL CENTRAL nr. 142/30.09.2020 până la pronunțarea instanței de fond. Ia act că se solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunțată azi, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței 07.10.2020“.

Altfel spus Adrian Torma are voie să candideze. O adevărată epopee, ce mai. Eu un lucru nu înțeleg. De ce le e frică liberalilor de voința locuitorilor din Moldova Nouă. Până la urmă ei sunt cei care vor suporta consecințele; ei sunt cei care trebuie să decidă cine le va fi primar pentru următorii 4 ani. Veți spune domnilor liberali că nu e bun, că nu a făcut nimic, că al nostru e mai harnic și mai priceput. Candidatul vostru a mai fost și după un mandat a fost înlocuit de ELECTORAT.

Chiar vă interesează binele locuitorilor? Dacă e așa, la Dognecea de ce ați susținut timp de 4 PATRU mandate un primar care nu a făcut nimic, ba mai mult v-ați înhămat cu ea (nu de alta dar a fost primăriță) și a 5-a oară. Lăsați oamenii să aleagă, că de aia spunem că trăim într-o democrație. Privind așa lucrurile, dați-mi voie să cred că nu știți să pierdeți. Nu că ăialalți ar fi mai de Doamne Ajută, nu asta contează. Contează voința populară și peste asta nu ar trebui să treacă nici dorința de victorie, nici formațiunile politice, nici BEC-ul și nici președintele țării. În caz contrar democrația nu mai e democrație, alegerile nu mai sunt alegeri și nimic din valorile democratice pe care le clamați sus și tare nu mai contează.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Toader

    Tot ce ai scris ,PERFECT adevărat! Daaaaar,LOR le pasă?După situaţia în care ne aflăm ca ţară,APROAPE de loc! Şi atunci, fără supărare,rezultă că VOI, MASS-MEDIA ,scrieţi şi vorbiţi DE GEA BA ! Câinii latră, caravana…Cum ar zice un inginer, eficienţă ZERO (care totuşi nu-i zero barat)!

  2. Boria

    Presa e cumpărată de mult de către grupurile de interese ale puterii nu e în slujba cetățeanului, eu unul nu îi cred deloc,asta este am rămas singuri noi cetățenii de rând, ne descurcăm cum putem în tot haosul acesta creat cu intențiile cele mai ,,bune “.E nedreaptă viața nu e așa?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei