So căres? Hai c-a fost mishto la Reșița. V-am lăsat niște „cauciuce” de Ferrari pe asfalt!

 modelmic

Înc-o nuntă gipsy star cu Guță, Florin Salam și piticu pavarotesc Wonder Boy Adi Minune și-a dat duhoarea pe bulevardele Reșiței, un oraș care a intrat pe linia auto-demolării iminente, un municipiu reședință de județ pe care primaru cu vilă model Dallas de la Timișoara, Ștermopanescu, l-a amanetat la țigani, mo! Și care dacă n-o crezi, vino la Metalu-n curte să le vezi! Nunțile și parangheliile romalești vor fi de-acum înainte fără număr, fără număr că așa s-a bătut arjintu pe palme. Că nu țiganu e dă vină că face bahaos prin oraș, ci cei care îl tolerează cu bună știiință.

Reper 24 a intrat în vorbă și cu un cetățean cu pălărie cât umbrelele de la terase:

– Bună ziua! Cum a fost la nunta asta sofisticată?

- Teaves bahtalo! Haules baules pirandelor ce paranghelie! Ciuci, bari! Și-am încălecat pe calu meu Ferrari cu șau la purtător, să vă spun io conclozia dupe ieri! Mai nainte să vă ziceam, domnu zîiarist că de ce n-am venit anu ăsta cu Lamborghini: că mi-a rămas mic și i l-am dat lu puradelu ăl mare, lu Verdi, că a avut ureche muzicală încă dîn burtă de la piranda mea (ha ha haaaaa – râde cu poftă ținându-se cu ghiulurile de burdihan). Acu are 15 ani și știe semnele de ciorcolație, aproape toate!

R24 – Cum ați petrecut la Reșița?

- Acu iar am venit în țară, că s-a anunțat paranghelie mare cu fetițe de fetițe, cu purceii la proțap, sora noastră Luciu pe sistem, Loredana Chivu a dat din buci, mishto gagiule de n-ai aer. Auzi tu, că cică am încurcat rutiera pe 3 benzi?! Că cică am dat muzica tare, am tulburat liniștea publică, păi ce sculele care le-am luat de la frații lu Michael Jackson sună tare, mo?? Cică ne-a dat șî amendă! Ha, ha, ha mă râd, nu fii sandilo, tălică nu știi că suntem p-o labă cu meliția? Stai jos, 4! Ne-a dat 3.600 de lei hamendă. Păi nici n-am avut la mine decât bacnote de 500… nu de lei, de europene, că noi ostenim la Ulm, peste mări și țări, fratili meleu, nu stăm pe salarii de ucemeriști. Apropos, am lucrat și io în anii 80 la UCeMeREU, m-am angajat marți și m-au băgat în dubă vineri. Mă ce loveau ăia pe aspiratoare, da’ și noi știam să încasăm. Și să îmi revin la subect, l-am trimis pe al mic, pe Kempes să schimbă el o mie la Bibi – îmblânzitoru de lei – știi piesa lu Guță, reporterașule? că dacă nu n-ai cultură, și le-am dat banii pă loc la poterași. Mi-a zis ăia doi cu chipiu, că știi barosane, că trebe să spunem că am dat șî noi o hamendă, că se-nsamnă lumea, că e nasoale p-ormă. Păi, măi copiii lu tata Papaiani care-am băgat la bulău oameni grei pe vremea lu Ceașcă, păi 3600 de leișori ne face pe noi? Bă gagiule, păi tu nu știi nimic, vax albina, crema puca! Data viitoare fă-ți temele băi Cetepe-ule că ești praf. Sî tu că boc?

– Poftim?

- Nu mă, nu de ală mic de i-a spart tac-su ou-n cap te-ntreb, zic dacă ți-e foame, că arăți cam palid cu aparatu” ăla de fotografiat. Vezi că știu să zic bine fotografiat, că noi toți avem Nikoane, Canoane de ultimă generație, cu care fotografem. Hai că mai am ceva-n proțap, o cornută, o haripată, o măslină, o aripă dă mașină…

Opulența și grandoare falsă vs. Sărăcie și Prostie

Am închipuit acest dialog de culoare dintre un reporter și un cetățean de etnie rromă, un țigan, pentru a încerca să pătrundem în lumea atât de diferită a celor ce ne-au inundat străzile și viața fără să bată la ușă, întrebând măcar formal: Ne permiteți să vă deranjăm?

Diferența de contraste din Reșița concurează cu cele mai în vogă scenarii din filmele, hollywoodiene în care etnia rromă dă clasă înaltei clase politice despre ce înseamnă opulență, lux, versus chici și sărăcie cruntă. Se spune că între cele două lumi (românii și rromii) s-ar fi creat diferențe etnice și că cei defavorizați ar fi tocmai rromii, săracii. Nu spunem că nu există pădure fără uscături dar, uitându-ne la compatrioții noștri mai bronzați, aceștia au ocupat cu lejeritate locurile fruntașe din fruntea criminalității, cerșetoriei și tîlhăriilor de pe bătrânul continent, ajungând mai nou și în America.

image001

Înzestrați nativ cu darul cerșitului, dar și o ureche muzicală deosebită, cu prelucrarea și comercializarea metalelor feroase sau neferoase, dar și cu tertipuri de tot feluri, au reușit de-a lungul anilor recorduri de îmbogățire rapidă, atât prin aceste practice, cât și nerespectarea legislației fiscale în vigoare.

Ușor de recunoscut după alaiul și vorba cu decibelii ridicați, atitudinea de șmecher, cu lanțuri groase atârnând la gât, și mai nou cu mașini la care alții nici măcar nu apucă să viseze în această viață, ei, umilii noștrii conaționali au reușit să pună stăpânire pe centrul Timișoarei, pe stadionul Metalului și bulevardele Reșiței, ale Lugojului, ale Aradului și nu numai. Blestemul Strehaiei a căzut peste Românica! Scăderea demografică a populației de origine română și creșterea natalității în rândul rromilor ar trebui să ne dea de gândit, atât nouă cât și conducătorilor noștri, cei care nu văd indivizii decât ca pe niște cifre care pot fi manipulate odată la 4 ani.

Mai nou țiganii se simt amenințați și persecutați în România, unul din liderii bănățeni din clanurile acesteii etnii afirmând că a cheltuit aici într-o lună cât un primar din leafa lui în 6 luni cu șpagă cu tot! Același cetățean ne mai spunea că în următorii 10 ani maxim, noi, românii, vom fi sclavii lor, această previziune ar putea fi adevărată având în vedere situația socio -umană actuală.

Același lider mai spunea amenințându-ne, că dacă mai îndrăznim să le mai spunem ceva ei vor cheltui banii aceștia în alte țări iar noi românii vom rămâne cu buza umflată!

Supărăcioși din cale-afara atunci când li se mai atrage câteodată atenția pentru traversarea pe roșu la semafor, sau pentru a reduce volumul muzical, pentru că lumea, uneori, se mai și odihnește sau are copii mici, aceștia ignoră și jignesc pe oricine li se împotrivește în orice domeniu sau speță.

Analizând situația observăm că așa numitul cocalar român pârlit, care se dă pe arteră cu Beanveu ruginit, dar promovând aceeași atitudine de țigan șmecher care promovează manele și prostul gust pentru a ieși în evidenţă într-un anumit cerc de alți cocalari (șmecheri în devenire), este doar frecție la picior de lemn față de țiganul autentic cu Ferrari, Porsche si Maseratti. În fața țiganului cu Ferarri, cocalarul ieftin pălește, se usucă precum o floare neudată în glastră.

image003

Observăm că țiganul autentic are clasă, are parfum Armani în torpedou, are stegulețe cu Jermania, ţara adoptivă, față de frustratul cocalar care-și bârâie tigaia în miez de noapte, doar, doar o ieși cumva în evidență. În tot filmul, poliția joacă rolul Elveției, și ca de obicei participă la eveniment, salutându-i respectuos pe indivizi și pleacă fără a lua măsuri sau distrând gașca printr-o amendă sinistră de câteva mii de lei (după care Guță nici nu se-apleacă) oamenii legi neintervenind tranșant pentru stoparea circului de pe stradă, c-așa-i la noi: prietenie, afaceri, șmenăreli (se știe, Papaianni nu e mort!)

Referitor la marea nuntă ce a avut loc nu demult în frumosul nostru oraș cu surle și trâmbițe și circulație blocată în mai multe locuri, unde un mândru primar se fălește că a îmbogățit bugetul local cu o anumită sumă, iar dacă a mai fost și ceva pe lângă, Dumnezeu și el mai știe (că se poartă, la fel ca studiile de fezabilitate), Reșița, a ajuns un pol important în etalarea de mașini închiriate (în marea lor majoritate) în vederea expunerii cu orice preț a avuției personale.

modelmic

image009

Prostia și sărăcia semenilor noștri, urmare firească a unei lipse de cultură, a ajuns la cote nebănuite până mai ieri, pupând moaște din oase de animale și rugându-ne la Bunul Dumnezeu să plouă în loc să ne apucăm de treabă și să punem la punct un sistem de irigații așa cum au toate țările civilizate (vezi foto) și care ar trebui să fie adevăratele noastre modele de comparație!

modelmicimage015

Oare acestea vor fi noile generații de icoane ?

image017

Și ca o comparație subtilă, să trecem și la partea frumoasă a lucrurilor, ne amintim că avem un premier mândru tare care a evoluat pe scara politică prin șmecheria „copy-paste“ și un frumos președinte de țară care are mai multe zile de concediu decât lucrate de la începutul mandatului, la care salariile lor sunt strigătoare la cer, că doar ne-au promis : „vom creste salariile şi pensiile“ iar noi am pus botu’ și i-am votat, neștiind că vor crește salariile și pensiile, însă nu ale noastre, ale prostimii, ci ale lor sărăcuții, că li s-a cam tăiat cu furatu’ de când cu DNA-ul și DGA-ul le stau pe cap!

viorele-stii-bancul-cu-dubai_9b50f1f0e5ec0b

Procentajele din ziua de azi arată un declin major de încredere față de clasa politică coruptă din România, unde legislația este făcută doar pentru „unii“. Cei care nu mai convin sistemului: OUT! Cotizanții mai au o șansă…la recurs.

modelmic

La final prezentăm o imagine de ansamblu a țării noastre, de unde concluzionăm că românul tace și mănâncă …coajă.

image025

Janine SCÂRBU

Distribuie pe:

Stiri similare

12 Comentarii

 1. shaules baules

  Serafimo, macata-s !!!
  Omu asta a spus adevarul in care si tu traiesti, dar pe care nu vrei sa-l vezi…
  Omu asta vrea sa atraga atentia asupra a ce se intampla pentru a mai putea indrepta ceva pentru copilul lui, al tau si nu numai !
  Omul asta ca multi alti vrea ceva mai bun pentru oras si ii pasa de asta, fapt pentru care il respect !
  Daca zece mii din cei ramasi am gandi macar 30 % cum gandeste el Resita ar fi mai buna sau cel putin ar arata ca, Caransebesul !

 2. DSM

  Un articol foarte bun, care exprima cruntul si tristul adevar al acestui oras, Resita, odinioara un oras industrial cu perspective decente. Nu inteleg de ce alti concetateni, prin comentariile pe care le lasa, tot incearca sa devieze de la acest adevar, plasand numai cretinitati la adresa autorului articolului. Mai treziti-va oameni buni, pacat ca sunt foarte putini oameni in orasul acesta care nu sunt cumparati de Mishu si gasca lui de hoti.Ne-am saturat sa ne tot vindeti orasul pe o galeata, o sticla de ulei si o punga de faina. Stati dracului acasa la vot, ca si asa nu judecati si nu aveti discernamant

 3. nm siseanu

  Un articol scris cu profesionalism, un articol care ne reaminteste realitatea in care traim: politicieni corupti, profesori corupti, medici corupti, magistrati corupti. O intrebare pentru tovarasul primar: cine aproba aceste petreceri in plina strada? Oare nu se banuiau urmarile acestei incalcari a legii? Felicitari autorului!

 4. Cătălin Aristocrat

  Mai citim si noi articole mishto, bravo Reper, va citesc de la aparitie si sunteti singurii care nu m-ati dezamagit. Oricum trebuie scuturati bine de tot de ANAF si manelistii si acesti domni cu palarii mari.

 5. nick

  Un “ghiveci ” ieftin aceasta stire… Ce treaba au procesiunile, pelerinajele si sfintele moaste cu primatele in Lamborghini?

  1. nick

   Pai mai jos cineva scria ca e o “stire profesionista”… Ce sa mai intelegem? E pamfelt sau stire “pe bune” domnule reporter?

 6. ionascu

  Vrea sa spuna tataie, ca am preluat tot raul de la acești țigani si ca am devenit o națiune de toată mila. Felicitări autorului articolului, sa razi si sa plângi sub același titlu, asta nu-i iese oricărui gazetar

 7. nick-nick

  Nick, dacă acest articol profesionist şi curajos scris este după tine o ŞTIRE IEFTINĂ înseamnă că eşti un preprematur născut la 4 luni dintrun mormoloc!

  1. nick

   Da, un “ghiveci” profesionist… Faptul ca jignesti spune suficient de multe despre tine incat sa nu ma mai obosesc eu s-o fac… Invata sa respecti parerile altora.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei