Care e momentul potrivit pentru a săpa grădina!

gradina

 

Dacă ești fericitul posesor al unei bucăți de teren, atunci probabil știi care sunt beneficiile pe care le poate avea un om atunci când interacționează cu natura. E adevărat că nu este tocmai ușor să te ocupi de o grădină, dar petrecerea timpului în aer liber, activitățile pe care le desfășori și produsele de care te bucuri, merită din plin tot efortul.

Cum spuneam, dacă ai o grădină, probabil vrei să știi cât mai multe despre cum să o îngrijești, în așa fel încât să ai cât mai multe foloase. Elementul de bază în alcătuirea unei grădini este solul. Pregătirea solului presupune totalitatea lucrărilor ce se aplică pentru afânare, favorizând încălzirea și aerisirea acestuia, înmagazinarea apei și a substanțelor nutritive pentru creșterea plantelor, îndepărtarea buruienilor și înlesnirea însămânțării.

Un aspect important legat de întreținerea solului este când și cum să îl sapi. Despre acest subiect s-au spus și scris multe și sunt păreri diverse, dar majoritatea specialiștilor în domeniu recomandă toamna ca cel mai potrivit moment pentru arătură, începând cu septembrie și până la finele lunii noiembrie. În funcție de condițiile specifice poți face această lucrare manual sau cu ajutorul unui motocultor. Dacă te gândești să achiziționezi un motocultor, ar trebui să știi de ce ai face această alegere?

În primul rând pentru că este un utilaj multifuncțional, care te ajută nu numai la săpat, deoarece acesta poate funcționa cu o diversitate de accesorii, cum ar fi: plug, freză, semănătoare, bară de cosire, greblă pentru fân, presă de balotat, tocător de crengi, remorcă, sapă pentru cartofi și lista poate continua. Deci un motocultor devine un ajutor indispensabil când ai o grădină spațioasă sau vrei să economisești timp și să faci lucrări de calitate.

Dacă vorbim despre o curte mică, utilizată în special ca spațiu de odihnă și recreere, în care sunt plantate flori, arbuști și arbori ornamentali și eventual gazon, pentru întreținere săparea o poți face manual, în straturile de flori și în jurul arbuștilor, atât toamna, cât și primăvara, dar chiar și în alte momente, dacă observi că solul are o crustă prin care nu mai poate pătrunde apa și care împiedică respirația.

Dacă abia înființezi acest spațiu de relaxare, e preferabil să alegi ca moment anotimpul toamna, deși o poți înființa și primăvara, dar va trebui să fii atent la udare, în primul an. Pentru prima pregătire a terenului, poți utiliza un motocultor cu freze, care te ajută să ari în profunzime și să mărunțește bine pământul, fiind ușor de utilizat chiar și de către un amator, greutatea acestuia fiind între 30-60 kg.

Dacă ai mai mult spațiu și te-ai gândit să cultivi legume, bineînțeles că vrei să ai un sol fertil și afânat, care te va ajuta să ai producții bune. Îngrijirea acestuia presupune pentru început să aduni manual resturile vegetale și eventual să cosești, dacă sunt buruieni înalte. Pe acestea le poți composta și obții îngrășământ natural. După cum recomandă agronomii, toamna, după curățarea terenului, se execută arătura, de preferat cu un utilaj mecanic, cum ar fi un motocultor la care poți atașa plug sau freză, la 25-30 de cm pe solurile grele, de tip cernoziom, și la 20-22 de cm pe solurile ușoare, de tip aluvionar sau nisipos. În mod excepțional, dacă nu ai reușit să faci această lucrare în toamnă sau abia ai achiziționat un teren, poți face arătura adâncă și primăvara, de preferat cât mai devreme (martie) și aceasta se execută la 18-20 de cm, după care se grăpează imediat.

Arătura de toamnă are avantajul că, pe parcursul iernii, pământul îngheață și scapă astfel parțial de germeni și dăunători. Tot acum se fertilizează solul cu substanțe organice (mraniță, compost, gunoi de grajd) sau cu îngrășăminte chimice (superfosfat, sare potasică). Dacă faci arătura primăvara, fertilizarea o vei face doar cu produse bine descompuse, cum e  mranița, deoarece gunoiul de grajd poate arde plantele.

Ca lucrări de bază, în grădină trebuie să faci o arătură adâncă, preferabil toamna și preferabil cu un motocultor, apoi primăvara vei executa lucrări de grăpare sau greblare repetată, pe terenurile ușoare sau de afânare mai profundă, la 10 cm, pentru solurile lutoase, luto-nisipoase. Ulterior modelează terenul în rigole, straturi înălțate sau biloane, după necesitățile plantelor pe care le cultivi.

e496efc1-c5d8-484c-98f3-151d2660b82b

 

 

Rollin ANDREI

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei