Doar în primul semestru al anului 2016, Comisariatul Judeţean Caraş Severin al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 520 inspecţii, dintre care 229 inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 291 inspecţii neplanificate.
Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost deversarea de deşeuri animaliere pe suprafeţele înconjurătoare, expirarea unor acte de reglementare necesare funcţionării în conformitate cu legislaţia în vigoare, depozitarea necontrolata de deşeuri in interiorul localităţilor, lipsa colectării selective şi a dotării corespunzătoare cu recipienţi inscripţionaţi pentru fiecare tip de deşeu, sau nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare.
De asemenea, s-au aplicat sancțiuni și pentru neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor conform HG 856/2002, eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, depozitarea deşeurilor pe platforme neautorizate, depozitarea de deşeuri pe malurile cursurilor de apă.
În urma acestor controale, au fost aplicate un număr de 103 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.150.000 lei.
„Inspecţiile realizate au avut ca prioritate controalele tematice dispuse, controalele planificate conform programului anual de control verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor – respectiv măsurile impuse în situaţiile de poluări accidentale”, informează reprezentanții Gărzii de Mediu.
O mare pondere în activitatea de control din primul trimestrul al anului 2016 a avut-o rezolvarea sesizărilor. Astfel, din cele 64 reclamaţii verificate, 5 dintre ele au vizat deteriorarea calitatii apei datorita exploatărilor forestiere, 22 au vizat deversări de ape uzate menajere de pe proprietăţi private in şanţurile si rigolele de la comune si sate, 3 au vizat aspecte privind calitatea aerului, 3 au vizat activităţi în arii protejate, 4 au vizat nerespectarea autorizaţiilor de exploatare, 4 au vizat exploatarea de masa lemnoasă în mod necorespunzător, 2 sesizări au vizat construcţii ilegale și 23 de sesizări au vizat depozitari de deşeuri provenite din activitatea de creştere a animalelor .
În cel de-al doilea trimestru al acestui an judeţul nostru s-a confruntat cu o gravă problemă privind depozitarea deşeurilor. Tuturor agenţilor economici care au colectat şi transportat deşeuri şi care au încălcat legislaţia de protecţie a mediului le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale .
„Toate aceste aspecte constatate pe raza judeţului în primul semestru al anului 2016 , scot în evidenţă ca încă nu sunt transpuse şi respectate în practică , toate prevederile legale privind protecţia mediului. Conştientizarea publică are rolul de a menţine publicul interesat în problema protecţiei mediului. De aceea pentru a creşte gradul de conştientizare a publicului trebuiesc elaborate proiecte de educare/informare a populaţiei privind efectele poluării asupra tuturor ecosistemelor”, a adăugat Gheorghe Muntean, directorul Gărzii de Mediu.
Alexandra JURCA
Sunt prea mici amenzile. Banii din amenzi ar trebui folositi doar pentru salubrizarea zonelor infestate cu gunoaie. Nu e intamplator ca suntem facuti tigani in Europa.