Când fotoreporterul ajunge unealta blătuitorilor…

modelmic

Corupţia, blaturile şi prostituţia sunt vechi de când lumea. Blaturile în fotbal au continuat şi după 1989, poate mai abitir decât înainte, datorită faptului că acum puteai vorbi liber de ele şi scrie fără frică despre „matrapazlâcuri”.

Foto 2

În cele ce urmează am să vă povestesc despre două blaturi petrecute cu aproape 30 de ani în urmă, prima pe stadionul Gloria din Govândari, cea de a doua din Valea Domanului. Întâmplările sunt cu atât mai interesante cu cât ele sunt absolut veridice la ele participând ca unealtă în mâna blătuitorilor chiar…subsemnatul!

Deci, la un meci de campionat dintre Gloria Reşiţa şi Metalurgistul Cugir în care gazdele aveau absolută nevoie de cele trei puncte puse în joc (pentru evitarea retrogradării sau pentru menţinerea în lupta pentru promovare, nu mai ţin minte exact), scorul pauzei şi al primelor 20 de minute din repriza a doua se menţinea alb, 0-0. Întrucât mingea se încăpăţâna să scuture plasa porţii apărată de Coca, goalkeeperul oaspeţilor, unul dintre conducătorii de la Gloria Reşiţa, Petre Velescu (Fie-i ţărâna uşoară!) a venit lângă mine, care stăteam singur în spatele porţii cugirenilor, în încercarea de a-l convinge pe Coca să se lase învins de unul din multiplele şuturi ale „glorioşilor”.

I-a promis şi o sumă de bani care îi va fi înmânată pe o oarecare cale. Coca, se pare târşit cu asemenea practici, a acceptat, dar cu condiţia ca banii să fie înmânaţi imediat „domnului inginer”, adică mie, fotoreporterului, în care cică, avea mare încredere. Transferul s-a efectuat şi cei 3000 de lei au ajuns în buzunarul meu care i-am confirmat că tranzacţia s-a terminat cu succes.

Ce a urmat a fost de cascadorii râsului, Iancu, fostul arădean, vârful gazdelor, înscriind două goluri cu capul său creţ-creţ din 5-6 metri, cel de al treilea venind în ultimele minute, aşa că, portarul, rămas singur cu mine mi-a aruncat-o: „Domn, inginer, dacă dădeau 4000, lăsam …patru!” Mita, că altcumva nu pot săi zic, a fost pusă într-un plic foto pe care scria „ARFO”, alături de pozele făcute de mine cu Coca de la meciul din sezonul trecut şi înmânate destinatarului la urcarea acestuia în autobuzul echipei sale învinse cu 0-3.

Aceeaşi metodă a fost aplicată apoi de Velescu şi la un meci cu echipa Universitatea Cluj a cărui portar era cheliosul Lăzăreanu, singura absenţă din lanţul blatului fiind de data aceasta fotoreporterul care a refuzat să mai participe la asemenea tranzacţii necurate. Studenţii clujeni au părăsit terenul învinşi, deci, se pare, metoda a funcţionat din nou cu succes. Povestea blatului din Valea Domanului, mai bine zis, nereuşita unui aranjament al unui meci CSM Reşiţa – Politehnica Timişoara va fi istorisită săptămâna viitoare, într-un nou episod, eu intinzându-mă cam mult cu descrierea detailată a celor petrecute pe stadionul Gloria cu mulţi ani în urmă.

Foto 3

În încheiere, cu mâna pe inimă, vă spun că aş proceda la fel şi astăzi dacă aş putea umbla ca pe vremuri şi echipa Gloria Reşiţa nu ar fi fost desfiinţată…

 

Ing. Petru FUCHS

Distribuie pe:

Stiri similare

12 Comentarii

 1. Cristian

  Daca dumneata recunosti astfel de fapte, Udrea, Vanghelie si restul politicienilor ne ce nu?
  Sau inca nu?

 2. Gusca

  Pana acum domnul Fuchs ne vorbea de moralitate. Acum constatam ca dumnealui a participat la blaturi . Cred ca nu mai e nimic de spus dupa acest articol ,dupa aceste dezvaluiri.

 3. suporter

  si cum ramane cu toate lectiile despre moralitate ? cum ramane cu pietrele aruncate in unu si altu ? in zeci de ani ai scris despre blatisti sute de articole. cum ramane cu blaturile tale ? ai improscat cu noroi multa lume si tu te dovedesti a fi cel mai murdar.

  1. adam

   SA APRECIEM TOTUSI ACEST GEST, GEST TOTUSI GRESIT LA MOMENTUL RESPECTIV. VINE DE LA UN OM CU O VARSTA INAINTATA SI POATE VA FI UN BUN EXEMPLU PT NOI, SA NU PROCEDAM LA FEL.

 4. Dan-Alioşa Ulici

  După părerea mea acest domn Fuchs, rămâne unul dintre jurnaliştii de top… Că ne dă domnia sa lecţii de moralitate sau nu, e treaba domniei sale. Ciudat e totuşi că a ajuns să scrie aici la Reper24, ,, un căcat de site, inde se scrie cu litere mici, gri pe fond negru”… În rest, trebuie respectat pt vârsta domniei sale, pentru tot ceea ce-a făcut bun, Dumnezeu să-l ierte !

 5. LuxPhotoFuchs

  Stimate domnule Dalea, nu mi-a fost niciodată ruşine pentru ce am făcut legal şi uneori ilegal pentru sportul din Caraş-Severin! O întrebare pentru un blogger cunoscut: ca Dumneavoastră: “Ce aţi fi făcut dacă aţi fi fost în locul meu?”

 6. Pavel Mustata

  Ideea e ca nu ati inteles ce a vrut sa transmita prin acest articol nea Petre Fuchs. Ati sarit ca turma de prosti sau ca oamenii rai si ranchiunosi sa-l tavaliti in noroi. Vai de moralitatea voastra, as vrea sa vad cati ati avea curaj sa spuneti adevarul, asa cum si l-a asumat acest om?? Si pana la urma Lux photo Fuchs asta, din cate ii citim articolele, are mai multi cititori decat aveti voi spectatori…măciucarilor… Spune nea Petre adevarurile ca sa-i vedem si pe baietii astia ce le poate pielea

 7. LuxPhotoFuchs

  Domnule Mustafa sunt onorat că…existaţi şi cred că am spus astfel totul despre postarea Dumneavoastră! Atitudinea aşa zişilor ranchiunoşi am să încerc să o atenuez pe viitor prin motto-ul de la postările viitoare: “Nu îmi va fi ruşine niciodată dacă am făcut ceva ilegal în favoarea sportului reşiţean!”

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei