Calea Fierului! Proiectul unui regizor cărășean prin care „vorbește” lumii despre comorile Banatului Montan!

fier

Ultimul episod al unui proiect documentar despre Banatul Montan realizat de regizorul cărășean Sabin Dorohoi va fi difuzat în premieră sâmbătă, 23 mai, simultan pe TVR1 și pe canalul youtube. Filmul oferă posibilitatea publicului de a descoperii istoria și tradițiile siderurgice ale Banatului Montan, și, totodată atracțiile turistice inedite din acest colț de țară.

Este o premieră simultană, ceea ce înseamnă că sâmbătă la ora 13:10 o să fie difuzat în același timp atât pe TVR. cât și pe youtube, la aceeași oră, va rula în premieră, chiar dacă este online. Filmul durează în jur de o oră și după ce este gata, în jurul orei 14:00 el va rămâne pe youtube, din acel moment. De asemenea, pe TVR1 va fi difuzată versiunea în limba română a filmului, iar pe youtube va fi versiunea în limba engleză, cu subtitrare, pentru a putea fi vizionat și din Germania, de exemplu, pentru că se vorbește despre Imperiul Habsburgic, legăturile Imperiului Habsburgic cu Banatul, cucerirea Banatului de la turci, despre istoria regiunii practic”, ne-a declarat Sabin Dorohoi.

Documentarul „Banatul Montan – episodul 3 – Drumul Fierului” reprezintă ultimul episod al trilogiei turistice despre Banatul de Munte, un proiect la care regizorul cărășean lucrează de aproximativ 4 ani. În ianuarie 2018 a fost lansat Banatul Montan – episodul 1- Drumul Fierului, iar în ianuarie 2019 a fost lansat episodul 2 –  Calea Apelor.

Regizorul afirmă că acest ultim episod al proiectului este unul mai amplu, de două ori mai lung ca timp, cu informații mult mai elaborate, deși succinte, spre deosebire de celelalte două episoade care au fost mai scurte.

De data aceasta ne-a luat puțin mai mult, nu am reușit să fie gata în luna ianuarie pentru că are o durată dublă față de celelalte, care aveau în jur de 26 de minute, acesta fiind de aproape o oră. Noi am vrut să îl lansăm la mijlocul lunii martie și din păcate atunci s-au pus restricțiile cu pandemia actuală și din acel moment practic nu am mai putut să îl lansăm public în cinematografe. Aș fi dorit să continue această tradiție, dar nu se mai poate în condițiile actuale. De aceea am optat pentru a ajunge totuși la public și l-am propus pentru difuzare gratuită la TVR și respectiv pe youtube, tot gratuit.

Sunt atâtea persoane care ne-au sprijinit și ne-au ajutat la producția asta că pur și simplu vreau să ajungă cât mai repede la public, să îl vadă lumea, că de asta l-am făcut, chiar dacă nu-l putem lansa și în cinema o perioadă de timp”, a declarat Sabin Dorohoi.

Filmul poate fi vizionat accesând:

97894689_856146698211396_1025856512062390272_n

Elena FRANȚ

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei