Brânza, bugetul și parlamentarii

aaa

Circ, scandal, urlete, decizii tranșante, amendamente, respingeri pe bandă rulantă, miezul nopții, păpuși, atacuri, declarații politice, huiduieli, țipete, dezertări. Cam acestea sunt câteva din secvențele dezbaterilor parlamentare anterioare votării bugetului pe anul 2021. Păi e cam târziu, vor spune unii; niciodată nu e prea târziu, răspund alții. Una peste alta, cu mii de amendamente propuse în majoritate de PSD, dar și de Aur, USR  și chiar PNL, bugetul acestui an a fost votat în forma propusă de Guvern, adică în varianta Cîțu.

O fi bine, n-o fi bine….nu știm deocamdată, deși sunt mulți care se vaită și plâng pentru că nu au primit ce și-au dorit. E drept că și pe mine mă îneca plânsul când Moș Gerilă (pe atunci nu era cu Moș Nicolae sau cu Moș Crăciun), îmi aducea altceva decât mi-aș fi dorit. Abia mai târziu am priceput că și Moșul, oricum s-ar fi chemat el, depindea de un buget pe care îl stabileau alții și nu el. Așa e și cu bugetul pe anul ăsta.

Bugetul reprezintă până la urmă un sortiment de brânză din care va trebui ca Executivul să hrănească o Românie întreagă. Atâta doar că și brânza asta nu e așa…brânză. Ea îmbracă mai multe forme precum caș, telemea, brânză dulce, de burduf, dietetică (asta e aia din care s-a scos toată grăsimea), cașcaval, nobilă cu mucegai, sau cu găurele de tip șvaițer. Ați văzut câte sunt? Păi la atâtea sortimente cum să ieși pe piață cu un singur produs; vii cu oferte pentru tot românul.

De exemplu, pentru șoriceii PSD-ști care plâng cu lacrimi de crocodil că nu au câștigat alegerile (de fapt alegerile le-au câștigat, dar au pierdut guvernarea și implicit posibilitatea împărțirii cașcavalului),  nenea Câțu a pregătit un regim de slăbire cu pâine, sos de limbă și puțină, foarte puțină brânză degresată, să nu le facă rău la lingurică. Păi după 30 de ani de guvernare (stau și mă întreb cu cine or fi făcut aritmetică ăștia de au ajuns la cifra de 30, dar mă rog), e bună și puțină cură de slăbire.

Liberalii au vrut tare mult să pape și gura lor puțin cașcaval, nu de alta dar li s-o fi acrit de atâta brânză de burduf și telemea cu 70% sare. Atâta doar că la împărțirea cașcavalului, USR-iștii și-au tras partea leului. Cum de ce? Pentru că de fapt ei sunt cei care fac și desfac tot în țara asta. Când au făcut guvernul și-au tras ministerele cheie, cu bani și influență, într-un acord tacit cu Sică Mandolică care a luat șefia Camerei Deputaților. Altfel spus, și-au tras bucata cea mai mare de cașcaval. Cu bugetul pe 2021 e la fel.

Consiliile județene și primăriile liberale vor primi și ele niște brânzică puțin degresată, cele social-democrate rămân cu ochi-n cașcaval și vor păpa din aia dietetică, iar cașcavalul și șvaițerul, cu tot cu găurele vor merge la ministerele USR-iste. E drept că nici UDMR-ăștii nu vor posti, chit că vine Paștele, mai câta. Vor avea și ei parte, dacă nu de cașcaval, cel puțin de Brie, Parmezan, Emmental și Danish Blue, ori de Roquefort, Pecorino sau Manchego, sau măcar un pic de Mozzarella.

În loc de final mi-a venit în minte un proverb: „Unde există caşcaval, există întotdeauna şoareci“ și în funcție de meniul fiecăruia, unii sunt mai pricăjiți, alții mai dolofani, dar toți își ies din minți când simt mirosul de brânză!

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei