Beeei! Milițian am fost, milițian sunt încă!

editorial-agache

Dacă ai vreun vecin hâtru, trecut de prima tinerețe, roagă-l să-ți spună bancuri cu milițieni. Vei observa cu ușurință că românul a știut întotdeauna să facă haz de necaz și mișto de prostie. Mai auzeam deunăzi pe cineva întrebând câte bancuri cu milițieni există. Răspunsul e pe cât de haios, pe atât de sinistru: „Nu există niciun bancu cu milițieni; toate sunt chestii reale“.

Din fericire, milițianul burtos, cu table pe umăr și 2 – 3 neuroni sub caschetă care exista înainte de 89, a fost înlocuit de polițistul de viță nobilă, suplu, atletic, școlit, care știe să vorbească și limbi străine, pregătit să facă față oricărei situații, care se descurcă și în situații critice, care analizează operativ și intervine atunci când este cazul, desigur în litera și spiritul legii.

Din nefericire însă, mentalitatea a rămas aceeași și vă dau exemplul unei știri apărute zilele acestea: Un grup de tineri, 15-16 ani, olimpici din câte spunea părinții, ba mai mult unii legitimați la cluburi sportive, jucau baschet în curtea unei școli din Constanța. Deranjați de gălăgia inerentă unei partide sportive, desfășurată repet  pe terenul de sport din curtea unei școli, mai mulți cetățeni „revoltați“ de „nesimțirea“ tinerilor, obișnuiți probabil cu liniștea din starea de urgență sau cu lipsa copiilor din curtea școlii cauzată de învățământul la distanță, au sesizat poliția.

Poliția asta nouă, cu mai mult de 4 clase și masterate pe la diferite Universități „no name“. Dar nu așa, telefonic au sesizat, ci în scris. Adică s-au deranjat să se dea jos din pat, să iasă din confortul locuinței, să meargă până la secția de miliție…pardon de poliție și să facă plângere scrisă. Polițiștii, care fac totul pentru liniștea și siguranța cetățeanului, au descins în forță pe terenul de sport și i-au săltat, i-au băgat în dubă, i-au ținut două ceasuri la sediu, după care i-au trimis acasă cu un proces verbal de amendă pe care scria cu pixul probabil și nu cu creionul chimic amenda: 250 de lei pentru nerespectarea măsurilor de distanțare socială în prevenirea extinderii pandemiei.

Nu-mi vine în mintea decât replica din Las Fierbinți: „Bă ești prost? Bă ești nebun?„ Cum să-i iei de pe terenul de sport unde erau în aer liber, unde 8 copii AVEAU voie conform legii să nu poarte mască, să-i înghesui pe toți 8 într-o dubă, să-i ți la secție și să-i amendezi că nu purtau mască?

Nenea Vela, lasă tată proiectele europene, lasă alegerile, lasă tot și bagă-le ăstora mințile în cap, că de aia ești ministru. Schimbă garnitura, dă-i afară, trimite-i la lustruit bocanci în piața publică. Adică s-au adunat sute de oameni la moartea lui Pian și voi îi păzeați să nu-i tragă curentul și pe ăștia micii îi săltați cu duba? Dar ce vreți voi băi milițienilor? Să stea copii în casă să facă burtă ca a voastră? Asta e educația pe care le-o dați? Asta e exemplu de siguranță și încredere pe care îl afișați? Să nu vă mirați atunci că îi prinde și pe ei scârba și lehamitea de toată clasa politică și-și fac bocceluța și pleacă unde văd cu ochii.

Lumea e sătulă de milițieni și milițienisme; de oameni incompetenți ajunși în posturi cheie doar pentru că răspund unor comenzi politice; de pupincuriști care stau cu ochii-n calendar să facă 20 de ani de vechime să poată ieși la pensie, în timp ce prostovanul trage la șaibă până la 65 de ani. Mă și mir cum de nu le-ați făcut dosar penal pentru….ceva. Nu de alta dar vă pricepeți că de aia sunteți voi milițieni cu școală, diplome și limbi străine învățate.

Beeei! Milițianul din voi nu piere niciodată.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei