Bătrânii instituționalizați din Caraș-Severin, la mâna ONG-urilor

a

Cele mai costisitoare domenii de activitate ale Consiliului Județean Caraș-Severin au fost și sunt asistența socială și întreținerea și modernizarea rețelei de drumuri județene. Dacă pentru cei peste 800 de Km de drum județean, posibilitatea de a finanța repede refacerea în totalitate a acestora este imposibilă, pentru bătrânii instituționalizați s-a găsit o soluție. Despre aceasta, președintele CJ, Romeo Dunca, a vorbit în cadrul unei emisiuni live la Reper 24:

Caut să externalizez activitatea de la centrele de bătrâni. La centrul de la Sacu pot să o fac imediat. Am vorbit cu Episcopia să putem să predăm locația de la Caransebeș, acolo unde sunt de asemenea îngrijite persoane în vârstă, în așa fel încât dintr-un consumator foarte mare de resurse, această asistență socială pentru persoanele instituționalizate să devină o povară mai ușoară; să găsim un ONG ca să poată să gestioneze aceste activități“.

aa

Atâta timp cât Consiliul Județean se ocupă de această activitate, noi nu beneficiem de anumite sume pe care asistații respectivi îi pot primi. Toată această predare ar însemna transferul unui astfel de centru cu tot cu personalul care lucrează acolo și cu asistații din respectivul centru unui ONG, care își poate gestiona mai bine resursa, care pe lângă veniturile din pensiile acestor persoane poate încasa legal cam 2.000 de lei în plus față de ceea ce noi putem să încasăm, iar un cost de aproximativ două milioane de lei pe an, în cazul centrului de la Sacu, ar putea să nu mai existe“.

Romeo Dunca a ocolit elegant întrebarea referitoare la posibilitatea bătrânilor și a aparținătorilor acestora de a achita diferența de la valoare pensiei celor internați în astfel de centre (în general mică datorită vârstei acestora și a valorii punctului de pensie de care beneficiază), sau a capacității aparținătorilor de a suporta diferența dintre pensie și valoarea reală a costurilor care poate ajunge la peste 4.500 de lei lunar:

În primul rând costul pentru întreținerea unei persoane vârstnice asistate va crește prin simplul fapt că gestiunea banilor și a resursei umane va fi făcută mult mai bine de un privat. În afară de asta, ONG-ul respectiv poate să primească de la stat o sumă de aproximativ 2.000 de lei, sumă pe care noi, astăzi, nu o primim“, a mai precizat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Subiectul va fi detaliat într-o emisiune viitoare aici, la Reper 24 live, cu vicepreședintele instituției ce are în atribuții gestionarea activității sociale a județului Caraș-Severin.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Johann Nicolescu

    Cu alte cuvinte, spuse mai pe șleau, dl. Dunca, nu poate sa faca nimic pentru drumurile judetene si iar soarta batranilor din Caras-Severin, a fost pasata unor ONG-uri. Dl. Dunca nu-si asuma nimic si nu poate si nu stie sa faca nimic bun pentru romanii din Caras-Severin. Dl. Dunca, se pricepe insa, sa aiba intentia de a face rau angajatiilor CJ, sa-i lase in plina pandemie fara banii pentru traiul de zi cu zi, sa le distruga sanatatea si viata. Dl. Dunca se pricepe foarte bine sa nu faca nimica si sa faca rau oamenilor. Si atunci de ce a vrut sa fie presedinte de CJCS ? Degeaba, pentru ca va distruge PNL-pdl-ul din CS care si asa are o imagine destul de proasta. Ar trebui ca dl. Vela, impreuna cu consilierii judeteni, sa ia masurile necesare pentru a oprii actiunile ineptiile si faptele aberante ale d-lui Dunca, pentru binele carasenilor. Acelasi lucru e valabil si pentru dl. primar I. Popa, pentru binele resitenilor.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei