GREVĂ la UEM: banii de la Minister nu există iar salariile nu pot fi plătite! Vezi ce spune Doina Frunzăverde!

modelmic

Mai bine de jumătate din cadrele didactice ale UEM au votat ieri declanșarea unei greve japoneze pentru două zile, urmând ca joi să intre în grevă de avertisment și mai apoi în grevă generală. După scandalul de corupție care a zguduit mediul universitar cărășean, oprirea finanțării de la Minister a declanșat un adevărat declin al universității.

Profesorii și personalul auxiliar nu și-au mai primit salariile de mai bine de două luni iar situația nu pare să se schimbe prea curând. Cu toate că la începutul lunii octombrie zvonurile vorbeau despre o finanțare de câteva milioane bune de lei, care să ajute universitatea reșițeană să supraviețuiască până la fuziunea cu Timișoara, conducerea UEM anihilează orice zvon în acest sens.

Nu a intrat în contul universității nicio sumă care să suplimenteze bugetul pe anul 2015 și până în momentul de față nu există niciun document oficial de la Minister care să promită că vor intra vreodată bani.

„Nu a fost vorba că au intrat niște bani de la Minister ci că va intra o suplimentare la bugetul pe anul financiar 2015, dar în niciun caz sumele vehiculate până acum în presă. Am așteptat acele suplimentări, dar nu avem niciun document în care să rezulte că vom primi acei bani. Ce am primit până acum nu reprezintă nici a zecea parte din sumele de care avem noi nevoie. Nu au venit bani care să acopere fondurile de salarii”, explică rectorul Doina Frunzăverde.

În aceste condiții, profesorii care urmează să intre din data de 26 octombrie în grevă generală nu au nicio șansă să-și primească drepturile salariale. Mai mult, chiar dacă s-ar aloca bani de la Minister pentru ca UEM să reziste în acest an, declinul unității de învățământ superior nu poate fi evitat. Cu un număr din ce în ce mai mic de studenți, gradul de finanțare pe viitor va fi infim.

„Eu nu pot să promit nimic fără să am sumele necesare pentru plata salariilor. Am sesizat încă de când s-a discutat metodologia de finanțare pe acest an faptul că universitățile regionale și mai ales cele mici, cu finanțarea alocată pe acest an, nu se vor putea descurca până la jumătatea anului și nouă ni s-a dat asigurarea că se va găsi o soluție, ca și până acum.

Este o situație în care nu ne aflăm numai noi, ci majoritatea universităților regionale mici, care nu mai au venituri din taxe. Numărul studenților a scăzut îngrijorător de mult. Bugetul a fost alocat anul acesta pentru 500 de studenți, sub media de anul trecut, astfel că finanțarea de bază de anul viitor va fi cu cel puțin 25 de procente mai mică decât cea de anul acesta, bani care nu ne vor ajunge nici măcar jumătate de an”, a mai adăugat rectorul Universității Eftimie Murgu din Reșița.

 

Grăbirea fuziunii cu Timișoara – singura soluție!

 

Cu profesori în grevă și fără bani în conturi, singura șansă a universității reșițene de a ieși la liman este grăbirea procesului de fuziune cu Universitatea de Vest din Timișoara. Această absorbție este încă în stadiul de negociere, și asta din cauza situației incerte în care studenții înscriși în prezent la UEM vor obține sau nu o diplomă valabilă și în urma unei fuziuni dintre cele două universități.

„Singura soluție în cazul de față, pentru rezolvarea problemelor financiare și automat a celor salariale este grăbirea procesului de fuziune cu Timișoara pentru că singura variantă ca noi să ne putem descurca singuri în continuare este creșterea numărului de studenți, și nu există șanse în acest sens.

Evoluția este descrescătoare. Încă negociem cu UVT, dar problema cea mai serioasă o constituie studenții. Este important să vedem cum vom face această fuziune fără ca studenții înscriși acum la UEM să aibă de suferit”, a mai adăugat Doina Frunzăverde.

CITEȘTE ȘI: GREVĂ japoneză la UEM! Profesorii intră în grevă generală din 26 octombrie!

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Pingback: Reper24- Pentru ca informatia a evoluat

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei