Aglomerația caracteristică bimilenarei stațiuni din Caraș-Severin e de domeniul trecutului. Acum Băile Herculane sunt un oraș pustiu, cu hoteluri închise, cu turiști alungați spre casele lor de criza coronavirusului. Ce înseamnă această criză pentru turismul din stațiune aflăm din interviul realizat cu Mariana Molnar – președintele Asociației de Turism din Băile Herculane:
„Înseamnă în primul rând hoteluri închise, oameni rămași unii în șomaj tehnic, alții fără nicio formă de venit, impozite către stat neplătite, pierderi, credite neplătite, linii de creditare neachitate,. Existența noastră, a celor care lucrăm în turism, rămâne la latitudinea băncilor și a măsurilor pe care le va lua guvernul. Oficial nu am primit nicio informație de la nicio bancă“.
Ce măsuri credeți că ar trebui adoptate acum pentru ca agenții economici să evite falimentul? „Fiind prima industrie care a căzut – turismul, cred că un ajutor din partea statului ar fi binevenit, în primul rând pentru angajați și în al doilea rând pentru angajatori, ca să se poată redresa atunci când va veni momentul și sperăm ca acel moment să vină cât mai repede și să ne reluăm activitatea. Anulările de rezervări sunt deja pentru luna mai, iunie. Nici nu se știe dacă vom putea să avem o lună, o lună și jumătate de activitate în turism“.
Casa Națională de Pensii a anunțat că sistează emiterea biletelor de tratament, iar persoanele aflate deja în stațiuni își întrerup sejurul și se reîntorc în localitățile de domiciliu; cum vă afectează? „Fiind situația actuală în țară, e explicabilă acțiunea. Sperăm doar că acestea pot fi împinse spre toamnă. Există alte priorități acum, nu biletele de tratament. Era vorba la un moment dat ca o serie de unități de cazare să fie folosite pentru carantina unor persoane sosite din zonele roșii ale Europei. Din păcate nu am auzit nimic despre așa ceva. La ora actuală undeva la 90% din angajații din turism din Băile Herculane sunt afectați. Cei de la unitățile mari sunt în șomaj tehnic, dar pe perioadă determinată, pe două săptămâni, plătit de angajator nu susținut de stat. Nu știm ce se va întâmpla de luna viitoare și tocmai de aceea orice ajutor venit din partea statului este binevenit pentru angajații din turism“.
Mai este vreo unitate de cazare deschisă în Băile Herculane? „Din câte știu eu nu, la această oră după decizia de ieri (marți 17 martie NRed.) . Unele sunt în renovare, cei care își permit așa ceva, nu de alta dar o renovare a ajuns la ora actuală un lux, celelalte sunt pur și simplu închise, fără niciun fel de activitate. Șomaj tehnic în prima fază, după care nu știu ce se va întâmpla“.
Orașul Băile Herculane, o stațiune plină indiferent de anotimp, arată la această oră sinistru. Cu străzi goale cu hoteluri în beznă, cu oameni ascunși în case. Cu toții, angajați și angajatori deopotrivă, așteaptă trecerea crizei medicale, dar mai ales a crizei economice care se întrevede destul de bine la orizont.
Dan AGACHE
Nu ma bucur de această situație dar turismul își merită soarta nu trebuie să se vorbească de șomerii in turism toate unitățile in aceasta perioada pot sa isi renoveze clădirile nu sa dubleze prețurile de la an la an si motivînd Tichete de vacanta si si facand nimic in unitate numai sa profite de castig si nu in vestul in confort.
Sunt un oras pustiu…. D’ale ziariștilor