Au fost incendiile din Parcul Național Semenic provocate intenționat? Romsilva, acuzată direct; problema, pe masa primului ministru

modelmic+editorial

Senatorul USR Mihai Goțiu solicită anchetă a Corpului de Control al Primului-Ministru cu privire la incendiile din Parcul Național Semenic. Acesta nu s-a sfiint să-și manifeste suspiciunile cu privire la modul în care aceste indendii au izbucnit.

 

Senatorul USR este de părere că modul și perioada în care aceste incendii au mistuit pădurile cărășene ar trebui să ridice mari semne de întrebare.

„Din păcate, acest incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva. Acum pot să spună ce vor despre numărul de puieți plantați în mod real (nu pe hârtie) după tăierile din zonă, despre modul în care au fost respectate regulamentele silvice atât în timpul tăierilor, cât și ulterior, despre controalele și măsurile luate în timpul exploatării și până zilele trecute.

Sunt însă, în continuare, multe întrebări la care aștept răspuns, începând de la cele legate de legitimitatea tăierilor într-un parc național, îndeplinirea procedurilor legale de avizare și contractarea tăierilor, de ce s-au plantat puieți de conifer în locul unei păduri de foioase și multe altele”, a spus senatorul USR.

Astfel, Mihai Goțiu i-a solicitat lui Mihai Tudose să dispună de îndată o anchetă a Corpului de control al Guvernului cu privire la incendiile de la sfârșitul săptămânii din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.

DSC_0096

Incendii cu iz penal…

În cazul tergiversării deschiderii acestei anchete, acesta susține chiar că își va rezerva opțiunea exercitării dreptului de a sesiza instituțiile de cercetare penală cu privire la eventualitatea săvârșirii unor infracțiuni, legate de regimul silvic, regimul ariilor natural protejate, regimul protecției mediului, îndeplinire aatribuțiilor reprezentanților instituțiilor publice, după caz.

Interpelarea senatorului USR vine după ce în perioada 7-9 iulie a efectuat o vizită de documentare, împreună cu consilieri ș ispecialiști în silvicultură și biodiversitate, în Parcurile Naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița (din județul Caraș-Severin).

La finalul documentării, Mihai Goțiu a anunțat în mod public că va întocmi un raport,pentru colegii lui din Parlament, cu neregulile și abuzurile constatate, raport care să stea la baza unor modificări legislative, că va pregăti o listă de întrebări pentru Romsilva (administratorul parcurilor)și că va realiza un film destinat publicului larg.

Incendiile care au devastate timp de trei zile mai multe hectare de teren din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului s-au produs la doar câteva zile după anunțul făcut de vicepreședintele Senatului și exact într-una din zonele vizitate de acesta și cu care a prezentat fotografii.

„Guvernul și toate autoritățile publice cu atribuții în domeniu au obligația de a cerceta informațiile și temerile exprimate deja în presa locală, conform cărora incendiul ar avea legătură cu ștergerea urmelor neregulilor și abuzurilor constatate de mine în zonă”, a declarat Mihai Goțiu.

În interpelarea adresată premierului Mihai Tudose, vicepreședintele Senatului enumeră peste 50 de întrebări legate de tăierile și de incendiile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului la care așteaptă răspunsuri în urma anchetei Corpului de Control. Mihai Goțiu mai arată în interpelare că dacă premierul nu va dispune o astfel de anchetă, va apela la dreptul de a sesiza direct instituțiile de cercetare penală.

Pe lângă prim-ministru, interpelarea a fost pusă și în atenția miniștrilor Mediului și cel al Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, respectiv Doina Pană.

IMG_3391

IMG_3408

 

 

Diana RADU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei