Atitudine dictatorială în Consiliul Județean Caraș-Severin, acuză liberalii, nemulțumiți de modul de repartizare a banilor către Primării!

modelmic

Repartizarea de către Consiliul Județean  a unor sume de bani unităților administrativ-teritoriale din Caraș-Severin s-a încheiat, ca de obicei, cu scandal și reproșuri. Cei nemulțumiți au fost consilierii liberali care le-au că au reproșat social-democraților că o atitudine dictatorială, ajungând până acolo încât să părăsească ședința și să amenințe că pe viitor nu vor mai vota proiectele de patrimoniu, care pentru a fi adoptate au nevoie de votul a două treimi.

În total, au alocați astăzi 1.780.000 de lei pentru cele 8 orașe și 69 de comune din Caraș-Severin, bani proveniți din cota de 17,25% din impozitul pe venit. Sumele au fost repartizate pentru plata arieratelor UAT-urilor sau pentru susținerea programelor de dezvoltare locală.

Iar dacă la început marii câștigători ai acestei alocări păreau a fi Moldova Nouă și Caransebeș, cărora li se repartizau 150.000, respectiv 100.000 de lei, lucrurile s-au schimbat parțial în urma unui amendament al grupului social-democrat. Liderul grupului, Ioan Crina, a solicitat ca suma repartizată către cinci unități administrativ – teritoriale, Bocșa, Gârnic, Fârliug, Teregova și Vărădia să fie majorată cu câte 20.000 de lei, afirmând că aceste localități au nevoie de fonduri suplimentare pentru susținerea programelor de dezvoltare locală. Automat, cei 100.000 de lei au trebuit luați de la alte UAT-uri. Astfel, Caransebeșul a rămas dintr-un foc fără 65.000 de lei, alți 10.000 de lei au fost luați de la Prigor și câte 5.000 de lei de la Armeniș, Domașnea, Slatina Timiș, Șopotu Nou și Răcășdia.

Am avut o surpriză foarte neplăcută la alocarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Inițial sumele păreau echitabil împărțite, în ședință însă, fără să fim anunțați în prealabil, fără să treacă prin comisii aceste amendamente, PSD-ul a propus cu totul alte sume, a luat brutal de la primăriile liberale, ca să o spunem pe șleau, și a dat la primăriile lor. În semn de protest noi ne-am retras de la lucrări.

Au o atitudine dictatorială, nu se poate lucra decât în felul lor și cum vor ei, iar noi nu suntem de acord cu această procedură de lucru. Vom uza de singura noastră cale de protest: nu vom mai vota hotărârile patrimoniale, este singura mod în care putem sancționa această majoritate. Noi am tot făcut concesii, dar văd că nu ai cu cine”, a reproșat liderul grupului liberal, Mircea Teodorescu. Declarația acestuia a fost susținută și de liberalul Ioan Cojocariu, care a afirmat că prin tăierea banilor de la Caransebeș s-a dorit sancționarea liberalilor pentru demiterea Mihaelei Popovici de la conducerea Spitalului Caransebeș.

În ciuda protestelor liberale și a faptului că aceștia au părăsit ședința, consilierii județeni au decis să aloce 150.000 de lei Primăriei Moldova Nouă, 74.000 de lei merg la Oravița, 70.000 la Oțelu Roșu și Bocșa, 35.000 la Reșița, Caransebeș și Anina, iar 30.000 de lei vor ajunge la Primăria Băile Herculane. Conform președintelui forului județean, Silviu Hurduzeu, Primăria Moldova Nouă a primit o sumă atât de mare pentru a acoperi costurile la lucrările suplimentare ce trebuie realizate la punctul de trecere al frontierei, realizat în cadrul proiectului derulat în parteneriat de cele două administrații, prin care se dorește legarea celor două maluri ale Dunării cu bacul.

În ceea ce privește comunele, cele mai mari sume au fost alocate către: Bozovici (56.000 de lei), Gârnic (41.000 de lei) Fârliug (39.000 de lei), Șopotu Nou (39.000 de lei), Vărădia (35000 de lei) și Dalboșeț (30.000 de lei).

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei