Cea mai importantă acțiune culturală a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, de-a lungul ultimilor cinci decenii este Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“. Anul acesta, evenimentul se va desfășura sub egida Centenarului Marii Uniri, 1918 – 2018.
Organizat încă din anul 1969, vreme de 48 de ani, evenimentul artistic de talie mondială, va începe pe data de 2 iulie și se va încheia în seara de 6 iulie, oferind pe parcursul celor 5 zile momente artistice memorabile prin prezența unor ansambluri de cântece și dansuri din Ucraina, Mexic, Costa Rica, Africa de Sud, Georgia, Spania, Bulgaria, Ungaria, Serbia și desigur, România. De remarcat, așa cum prefața directorul Centrului Județean prof. Ioan Benga, o prezență nouă a Ansamblului „Semenicul“, de 5 stele în ceea ce privește formula orchestrală, cu 18 instrumentiști sub bagheta maestrului Petrică Vița și 16 perechi de dansatori. De altfel, solista Ansamblului Semenicul, Ramona Vița și Virtuozii Banatului vor fi prezenți și pe scena amplasată în Parcul Tricolorului, marți, 3 iulie, de la ora 19:30, invitați speciali ai Ansamblului fiind interpreții Petrică Miulescu Irimică, Maria Hurduzeu și mezina familiei Vița, Georgiana Vița, artista care se întoarce de fiecare dată cu bucurie acasă, în Reșița ei natală.
Managerul culturii tradiționale, prof. Ioan Benga, a ținut să vorbească despre perenitatea și promovarea pe care o merită cel mai vechi festival folcloric din Banatul de Munte.
Activitatea și surprizele pe care le-a pregătit pentru momentul Hercules de la Băile Herculane, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin sub conducerea profesorului Benga, vor fi deconspirate pentru iubitorii folclorului care se vor afla aici.
Prezența ansamblurilor invitate la Băile Herculane în perioada 2-6 iulie, în programul artistic al Festivalului Internațional de Folclor „Hercules“ ediția XXXXVIII, este următoarea:
Sergiu TABAN