Fie că e vorba de șomaj, sau șomaj tehnic, pandemia a dus la închiderea totală sau parțială a mai multor activități și aproximativ un milion de persoane și-au pierdut total sau parțial locurile de muncă. Despre situația din Caraș-Severin ne explică mai multe Carla Goagă – Consilier Superior în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.
„Până în prezent, un număr de 659 de agenți economici au depus documente la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin în vederea decontării sumelor necesare plății indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru un număr de 9850 de persoane cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului. În urma procesării acestor documente au fost virați banii pentru toate solicitările agenților economici, fiind achitată suma de 5.740.598 lei .
Reamintim angajatorilor faptul că documentele necesare decontării șomajului tehnic pentru angajați pentru luna aprilie 2020 se pot transmite pe platforma aici.gov.ro după data de 1 mai .
În ceea ce privește decontarea indemnizațiilor pentru zilele libere acordate părinților în baza Legii nr. 19 din 14 martie 2020 pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ , până în prezent au fost depuse la AJOFM Caraș-Severin 7 solicitări pentru decontarea indemnizațiilor pentru un număr de 19 părinți.
De asemenea, de la instituirea stării de urgenta au fost depuse la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Munca Caras-Severin un număr de 613 dosare pentru acordarea indemnizației de șomaj, cele mai multe fiind la Reșița – 185, Caransebeș – 142 și Oțelu Rosu – 75.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin va depune, în continuare, toate eforturile și demersurile necesare, astfel încât toate solicitările din partea agenților economici și cetățenilor să fie rezolvate într-un timp cât mai scurt și mai eficient“ – a mai precizat Carla Goagă.
În tot acest timp, oficialii Comisiei Europene lucrează la un plan de recuperare de 2 trilioane de euro pentru a relansa economia UE, odată ce amenințarea coronavirusului va scădea, se arată într-o notă internă a instituției europene, citată de POLITICO.
Finanțarea ar putea fi obținută atât prin următorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027), cât și printr-un „instrument de recuperare” separat și temporar care ar folosi articolul 122 din tratatele UE pentru a aduce până la 320 de miliarde de euro pe piețele de capital.
Conform surselor POLITICO, propunerile nu au fost transmise încă Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fiind în fază de lucru la nivelul personalului tehnic al Comisiei.
În România, ministrul economiei, Virgil Popescu și cel al finanțelor, Florin Cîțu, au cerut sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a demara rapid o strategie de dezvoltare economică post-coronavirus.
Sursă foto: digi24.ro; timpul.md
Dan AGACHE