Aproape 15 mii de copii din Caraș-Severin nu vor avea șansa la educație în scenariul roșu

a

Visăm la un nivel de trai ca afară, dar aici la noi, în Caraș-Severin, să gândești la așa ceva este pur și simplu o utopie. Prin tot ceea ce facem, sau încercăm să facem fiecare dintre noi, ne dorim ca cei mici, copii și nepoții noștri, să aibă parte de un trai mai bun, de o educație pe măsura mileniului 3, de un sistem sanitar performant, de un nivel de trai asemănător măcar cu cel din țările europene.

Cu toate acestea realitatea este mai dureroasă decât pare la prima vedere. Nivel de trai scăzut, locuri de muncă puține și prost plătite, un sistem sanitar în moarte clinică dinaintea apariției coronavirusului, o clasă politică interesată mai mult de afacerile proprii decât de binele cetățeanului, un sistem educațional…..ei, aici vreau să punctez ceva.

Școala a început în 14 septembrie, normal, cu elevii și profesorii față în față. Nici nu au venit alegerile și o parte din școli au trecut pe scenariul galben, iar după ce în majoritatea școlilor s-au organizat secții de votare s-a ajuns la scenariul roșu, adică toți elevii în on-line. Problema e cu totul alta; încă de la sfârșitul anului școlar se preconiza ca în toamnă-iarnă să crească numărul cazurilor de infectări și se știa de posibilitatea ca tot mai multe școli să pună lacătul pe intrarea principală.

Acest lucru se întâmplă, școlile din Reșița dar și din alte localități sunt închise. Ieri am depășit 4.000 de infectări în 24 de ore. În acest ritm vom ajunge până la sfârșitul lunii la 7 mii de cazuri zilnice, iar mai departe nu vreau să mă gândesc. În Caraș-Severin sunt cuprinși în diferite forme de învățământ peste 36 de mii de copii; mai exact 36.201. Peste 14 mii dintre aceștia nu au posibilitatea la ora actuală să desfășoare învățământ on-line, din pricina lipsei device-urilor. Inspectoratul școlar va primi (când anume nu se știe) aproape 4 mii de tablete. Ce fac însă ceilalți copii?

Ce se poate face pentru cei 15 mii de copii care dacă până la sfârșitul lunii se închid toate școlile, nu vor avea acces la educație? Țările Uniunii Europene au pompat masiv în această vară, zeci de milioane de euro pentru pregătirea cadrelor didactice, pentru extinderea unităților de învățământ, pentru ridicarea altora, astfel încât să se poată asigura o distanțare fizică între elevi și aceștia să poată fi prezenți fizic, în sălile de clasă. Noi?

Noi ne gândim la alegeri anticipate, la amânarea restructurării guvernului că nu dă bine în ochii electoratului, organizăm licitații pentru tablete, care se vor finaliza după dispariția coronavirusului. Nici acum nu avem toate manualele pentru toți copiii cuprinși în învățământ. Nu se face nimic pentru modificarea legii achizițiilor publice. Ne complacem în a ne certa pe cine a luat mai multe voturi, când și cine hotărăște data alegerilor și tot așa.

În contextul rezultatelor tot mai proaste la testele Pisa, care denotă creșterea numărului de analfabeți funcțional din țara noastră, o îngrădire a dreptului la educație a unor copii va conduce la o generație pierdută. Să nu uităm însă: o parte a lor, cei neinstruiți astăzi, vor conduce România de mâine. Gândiți stimați politicieni, gândiți, nu vă cer prea mult. Gândiți dincolo de interese meschine, gândiți dincolo de interese personale ori de partid, gândiți și pentru această națiune pe care toți vor să o devoreze. O să ajungem mai proști, mai goi și mai bolnavi decât suntem acum.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Dan Agache

    nu le corectează nimeni, nici macar cei care le scriem. E grabă, volum mare de muncă și…neatenție. Imi cer scuze pentru disconfortul creat. Credeți-mă nu e vorba de neștiință ci doar de grabă și neatenție. Știu că nu e o scuză, e doar realitatea.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei