Alina Stancovici – acarul Păun al sistemului sanitar reșițean

aa

Am promis că stau liniștit și nu mai scriu nimic până după alegeri. Acum nu știu dacă a fost cea mai înțeleaptă decizie, dar am crezut în urmă cu o lună că este momentul lor; al politicienilor cărășeni, Să vină domniile lor să spună ce vor să facă pentru dezvoltarea acestui județ frumos și bogat. Poate ăsta e ghinionul nostru, că trăim într-un județ bogat din care încă se mai poate fura. Un pic de aici, un pic de acolo, mai mult din buget…

M-au lovit în moalele capului imaginile difuzate chiar de Ziua Națională. Crunte, dureroase, reale. Arată exact starea sistemului sanitar românesc, în ansamblul ei. Nu a fost destul incendiul de la Piatra Neamț. Mai era nevoie de ceva să ne trezim, să dăm voalul de ceață de pe ochi (eu îi spun gălbează). Dar am reușit să vedem dincolo de aparențe, de promisiuni și de realitatea imaginară pe care ne-am creat-o? Probabil că nu. Mai destituim un manager, mai retrogradăm la leafă un medic, mai aplicăm o amendă și gata, problema e rezolvată. Timpul trece, românul uită iar mașinațiunile financiare pot merge mai departe.

De-a lungul anilor, la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Reșița, s-au aflat rând pe rând politicieni. Mulți dintre ei medici, erau recompensați pentru faptele de vitejie dovedite în plan politic și recompensați cu această funcție. Fiind numiți politic, e normal ca politicul să nu-i controleze, iar ei să sifoneze bani într-un ritm mai lent, ori mai rapid, funcție de abilitățile și tupeul fiecăruia. Ei și-au văzut liniștiți de treabă, de afaceri, de interese proprii ori de grup. Erau probleme în cele 3 staționare ale Reșiței? Normal că erau, că doar nu au apărut peste noapte. Erau, sunt și vor mai fi pentru că buba nu e doar aici, la noi. Ea e mai sus, mult mai sus și e extinsă asemeni unor metastaze care au cuprins întregul organism: la Consiliul Județean, La DSP, la Ministerul Sănătății, al Dezvoltării, în Parlament.

Staționarul 3 e de pe vremea bunicii; din anii 50. Aaa, e doar un veceu pe etaj? Da, dar atunci era o realizare. Unitatea sanitară nu a fost construită pentru a fi spital covid, nici vorbă; la început a fost maternitate. Ea a ajuns așa din ordinul ministrului Tătaru, care a bifat cu creionul pe hârtie o serie de unități sanitare și gata. Nici acum după 9 luni de când ne confruntăm cu acest virus lucrurile nu stau mai bine. Nu acuz și nu scuz pe nimeni; încerc să expun faptele, să mă lămuresc, să întreb și să pun niște semne de exclamare.

Evenimentele de la Staționarul 3 care fac acum înconjurul lumii civilizate, aruncând încă odată o anatemă pe obrazul personalului medical, sunt realizate în octombrie. Cum de au ieșit la iveală abia acum, în plină campanie electorală? Să fie vreo legătură? La momentul respectiv corpul medical de la acea unitate sanitară era decimat de virus, personalul înjumătățit, iar paturile ocupate până la refuz pe toate cele 3 etaje cu pacienți covid. O parte a pacienților, aduși din centre de bătrâni și nu numai, cu boli psihice și neurologice asociate. Întreb și eu: ce căutau acolo? SJU Reșița este spital SUPORT COVID. Unitatea în care ar fi trebuit să se afle era Spitalul Municipal din Caransebeș, desemnat de același Nelu Tătaru drept SPITAL COVID, care avea și secție de neurologie și de psihiatrie, toate într-o unitate medicală declarată spital covid. De ce nu au fost primiți acolo? De ce sunt supra aglomerate secțiile și astăzi la Reșița, iar la Caransebeș e mai langsam cum spune neamțul? Să fie vreo legătură cu fostul primar care dorea să-și protejeze orașul din actualul post de ministru?

Proaspăt ales președinte de CJ, Romeo Dunca afirma luna trecută că Staționarul 3 trebuie ras. Deci se cunoștea problema, dar de la dorință la putință….e cale lungă. Nu poți să ștergi cu buretele, să închizi sau să dărâmi o unitate sanitară în plină pandemie nedeclarată. Cu atât mai puțin fără a avea o alternativă viabilă de tratament pentru pacienții infectați. Se vorbește de Spitalul Modular care este într-adevăr o soluție, dar nu imediată. Demersurile au început, lucrurile se mișcă, dar până la realizarea practică va mai curge ceva apă pe Bârzava, cu toată bunăvoința autorităților.

Aceleași autorități au decis demiterea managerului. De ce? Pentru incompetență, se spune. Dar ce trebuia să facă și nu a făcut? Să ridice un spital nou și nu a vrut? Să informeze autoritățile și nu a făcut-o? Să solicite bani pe care știa din start că nu-i va primi? Eu o văd pe Alina Stancovici un fel de acar Păun al sistemului sanitar din Caraș-Severin.  Bine, acum ați destituit-o. Vor merge lucrurile mai bine? Aduceți medici, asistente și infirmiere la Staționarul 3? Vor fi 2 toalete pe etaj în loc de una? Vor fi tratați pacienții mai bine? Întreb nu dau cu parul.

Alina Stancovici câștigă postul de manager și este numită pe post exact la începutul stării de Urgență. La 10 zile este destituită de același Nelu Tătaru la propunerea prefectului Cristian Gâfu. Motivul – incompetență. Pe bune? După 10 zile vi-ați dat seama? Înlocuită cu fostul manager Waldemar Murgu, care nu a vrut postul prin concurs dar așa, pe de-a moaca, a fost bun. Revine managerul de drept și este demisă de același Tătaru după…atenție!!!! nici 24 de ore, înlocuită de același Murgu, ospătar sau recepționer la bază, că nici acum nu știu exact. În august Parlamentul decide că spitalele ies de sub autoritatea Ministerului Sănătății și revin la Consiliile Județene sau la primării după caz, iar în 26, aceeași lună Alina Stancovici revine pe postul ocupat prin concurs. Acum este demisă. Motivul invocat este nerespectarea contractului de management. Pe bune? În două luni trebuia să fi făcut ce nu s-a făcut în 30 de ani?

Corect, ați destituit-o. Acum ce puneți în loc? Pe același Murgu? Un medic? Ce medic renunță la aproape 2,000 de auro lunar pentru a-și bate capul cu problemele spitalului? În aceste condiții? Eu îi ofer domnului Tătaru diferența de salariu pe două luni de zile pentru a manageria unitatea sanitară reșițeană, cu condiția să scape spitalul de datorii, să refacă staționarul 3, să asigure personal medical calificat în numărul necesar pentru fiecare secție, să rezolve toate problemele ce se ivesc zi de zi; în două luni, altfel….

Concluzia mea e clară: au schimbat mangerul și au scos-o vinovată precum acarul Păun. Mai scrie presa 2 – 3 zile la fel cum s-a întâmplat la Piatra Neamț, după care se așează frumos batista pe țambal și lucrurile merg mai departe. Cărășenii, cu sau fără covid, vor avea parte de același tratament inuman, de aceeași medici care cer șpagă, de aceleași lipsuri la medicamente, de saltele rupte, de lenjerie murdară, de alimentație puțină și proastă, de aceeași medicamente în farmacia spitalului, de toate relele pentru care actualul manager a fost destituit. Toate pentru credința că doar oamenii noștri de partid sunt buni, iar ai voștri sunt răi și incompetenți. Oamenii vor muri în continuare în saloane reci, insalubre, cu pereții plini de infecții nozocomiale, uitați de personalul medical, de autoritățile locale, județene, naționale…..

Pentru că tot se apropie sfârșitul anului, când se împlinesc 31 de ani de la evenimentele din Decembrie 89: pentru asta am ieșit atunci în stradă? Pentru asta au murit oameni? Pentru asta și atâtea altele? Întreb, dar sunt convins că nimeni nu-mi va oferi un răspuns; poate doar câteva promisiuni electorale că mai sunt 2 zile de campanie.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. imoGen

  Domnule Agache, evenimentele la care asistăm de ceva vreme fac parte din vestitul program al iubitului nostru președinte, program intitulat “România normală” sau “România lucrului bine făcut”.
  Se pare că versurile poetului Eminescu sunt de actualitate, chiar și în cazul duetului de aur al Banatului montan (popa și dunca):

  “Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
  Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
  Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
  Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!”

 2. zoli_lipan@yahoo.ro

  Nici Alina Stancovici nu poti spune ca a dat concurs ( singura) ! Daca stia ca va avea o caciula prea mare pt. capul ei, trebuia sa refuze. Insa era un post bun , raspundere nu, spate politic DA, salar baban, da bine in CV, chiar daca nu are habar despre medicina, manegiment.

  1. Dan Agache

   Poate ca stie totusi ceva management: dr in management si profesor univaersitar în aceeași specialitate. Era mai bun un doctor care face pe directorul si isi păstrează consultările, saloanele, operatiile și cabinetul privat? Si spatele politic cine i l-a tinut? ca nu e membra niciunui partid

 3. Basarab Panduru

  Resiteni, dar Policlinica va place ? Va spun eu, in interior arata la fel de rau, in special etajele suprtioare.

 4. Julieta

  Alina s-a bagat ca musca in lapte.Nu insemna ca daca ai diploma de management,ai si capacitatea de a conduce.Un manager de spital trebuie sa cunoasca bine situatia din interior,asta prima conditie.Sunt multe de spus dar concluzia este una singura:o hartie nu tine loc de abilitati manageriale,ca sa nu spun ca este obtinuta pe aici prin batatura.Popa nu are diplome dar stie sa conduca….Ioana Petrescu avea hartie de la Harvard dar a fost un ministru jalnic.Tot din lipsa de abilitati.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei