Fierbere mare în sala de plen a Consiliului Județean Caraș-Severin, în ședința care viza alocările bugetare pentru anul 2020. Pe surse am aflat că nu acesta era mărul discordiei ci împărțirea banilor din cota defalcată de 6 procente din întâlnirea precedentă. Vă reamintim că atunci toate forțele politice din așa zisa opoziție, au dat mână cu mână să întoarcă repartiția făcută de aparatul de specialitate al instituției. În acea ședință tot ce era primărie PSD a primit mai puțin decât era stabilit inițial și toate UAT-urile conduse de primari din alte partide au primit mai mult. Unele chiar mai mult decât au solicitat.
„Secretarul județului Darian Ciobanu a identificat o problemă de legalitate la hotărârea noastră anterioară și nu a semnat acel proiect de hotărâre. Fără semnătura sa, Finanțele Publice au sistat de la plata către UAT-uri a banilor, chiar dacă pe respectiva hotărâre era semnătura mea“ – a afirmat în plenul ședinței președintele instituției cărășene Silviu Hurduzeu.
La rândul său, Darian Ciobanu a explicat problema de legalitate identificată: „Comuna Domașnea a solicitat 47 de mii de lei și a primit 100 de mii, Ezerișul avea nevoie de 400 de mii de lei și a primit 500, iar Ocna de Fier, a primit 400 de mii față de 127 de mii conform cererii inițiale. În consecință, apreciez că suma de 426 de mii de lei, reprezintă un surplus care nu a fost acordat raportat la nevoile exprimate în scris de cele 3 unități administrativ teritoriale. În acest caz corecția necesară poate fi realizată inclusiv printr-o hotărâre a consiliului județean, având ca obiect redistribuirea sumei de 426 de mii de lei, acordată peste nevoile celor 3 UAT-uri“.
Respectiva corecția a fost votată de consilierii județeni, atâta doar că primarul comunei Ezeriș, Ioan Rusu, a declarat pentru Reper24: „Noi la Ezeriș am ținut deja ședința de consiliu local, în care am cuprins și repartizat pentru nevoile din acest an și cei 100 de mii de lei de care județul spune că i-am primit nemeritat. Nevoile noastre sunt mult mai mari decât cei 400 de mii de lei solicitați, dar am înțeles că pe tot județul Caraș Severin s-a primit o sumă foarte mică, respectiv 27,316. În aceste condiții, cu un buget votat de consilierii din Ezeriș, singura soluție este să dau în judecată Instituția Consiliului Județean, respectiv pe președintele acesteia, a cărui semnătură există pe hotărârea în care nouă ne erau repartizați 500 de mii de lei“.
Până la soluționarea conflictului banii alocați primăriilor pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din veniturile proprii, rămân blocați la Trezoreria județului Caraș-Severin.
Dan AGACHE