În aceste zile se decide soarta funicularului, unul din simbolurile Reșiței! Vezi ce spune primarul Popa!

modelmic

În perioada următoare se va decide soarta funicularului care străbate centrul municipiului Reșița, considerat un adevărat simbol al orașului industrial. Primarul Ioan Popa a comandat o evaluare a obiectivului, urmând ca în funcție de rezultatul acesteia să se ia o decizie cu privire la achiziționarea de către administrația locală a funicularului folosit pe vremuri pentru aprovizionarea cu minereu a fostului combinat siderurgic.

Construcția metalică din centrul Reșiței, ridicată în urmă cu peste 50 de ani, se află în prezent în proprietatea omului de afaceri Costel Ciobanu, care a achiziționat-o de la TMK contra sumei de 150.000 de dolari. De când a intrat în proprietate privată, obiectivul a fost lăsat în paragină, existând temeri cu privire la siguranța acestuia, având în vedere faptul că zilnic sute de cetățeni trec chiar pe sub plasa funicularului din care pot cădea oricând bucăți de lemn sau chiar metal. Omul de afaceri reșițean anunța în urmă cu peste un an de zile că în cazul în care funicularul nu va fi cumpărat de către Primărie, este dispus să îl taie și să îl vândă la fier vechi. Soarta funicularului se va decide în perioada imediat următoare.

funicular (2) funicular centru (2) funicular resita

Am comandat o evaluare a funicularului, aștept rezultatul. El a fost achiziționat la 150.000 de dolari, iar promisiunea pe care mi-a făcut-o mie dl Ciobanu este că îl dă la prețul la care l-a luat.

Noi am angajat o discuție cu Ordinul Arhitecților din România, o organizație care acoperă toți arhitecții din România și vom lansa un concurs de idei, de soluții, pe exploatarea din punct de vedere turistic a funicularului: tiroliene, bungee jumping, platforme pietonale, terase, legătura dintre dealul Golului și zona de dincolo de Mociur.

În urma evaluării, dacă totul este ok și suntem în zona de comfort pe care o spuneam anterior voi merge în interiorul Consiliului Local cu propunerea de a-l achiziționa, dăm drumul la concurs și avem vreo 2 axe pe care putem să ne finanțăm. Atenție, nu o facem pe banii reșițenilor, o facem pe fonduri europene sau pe o axă pe fonduri norvegiene”, a explicat primarul Ioan Popa în cadrul unei emisiuni live la Reper 24.

Conform edilului, în cazul în care funicularul va fi achiziționat de Primărie va fi nevoie de undeva la 2,5 milioane de euro pentru punerea acestuia în valoare.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

6 Comentarii

 1. INa

  1.Funicularul transporta calcar la Aglomerator.
  2.Barbalata joaca la cacealma;mizeaza pe pericol,real din pacate.
  Daca nu-l cunpara nimeni il costa o gramada de bani sa-l “taie”.
  Pacat ca a incaput pe mana astuia!

 2. Gabi

  Acest funicular care reprezinta un real pericol public va ramane in continuare asa cum este pentru mult timp de acum incolo. Starea de avansata degradare in care se afla, purtand amprenta nepasarii si lipsei de viziune care caracterizeaza acest consiliu local si administratiile anterioare, va continua pentru ani de acum incolo, pana ce o bucata din acesta se va desprinde la un vant puternic si va rani pe cineva sau chiar mai grav.
  Uitati-va cu atentie la cata rugina are in punctele de prindere si incheiere structurala. Se vorbeste de refacerea acestuia cu bani din afara pentru “alei pietonale, birouri suspendate, sarituri cu coarda…..” Te apuca rasul.
  Acum cativa ani, un copil de 10 ani era sa moara, ca urmare a desprinderii unei bucati din “Simbolul industrial al Resitei”.

 3. Gabi

  Omul de afaceri care l-a cumparat stie prea bine ca dezasamblarea acestuia va costa la fel de mult ca si fierul vechi valorificat la un punct de colectare. Nu degeaba vrea sa scape de el fara sa mai faca nimic in acest sens.
  Daca Primaria Resita vrea sa-l cumpere inapoi, probabil isi va freca mainile de bucurie. Nici nu castiga, nici nu pierde. Bucuros ca scapa de o pacoste.

 4. patrunjel

  Barbalata daca avea clint l-ar fi vandut. TMK nu s-a putut angaja sa-l demoleze caci sunt costuri mari. Primaria cu bani care ii cere Barbalata poate face alceva util. Primaria castiga mai mult daca nu-l cumpara numai din penalizarile caci nu-i vopsit

 5. zero

  “…exploatarea din punct de vedere turistic a funicularului: tiroliene, bungee jumping, platforme pietonale, terase…” / “2,5 milioane de euro”, tra, la, la…

  1. zero

   P.S. Dacă (Doamne-fereşte!) mai cade câte o bucată de fier de sus prin plasa de protecţie ruginită şi răneşte sau omoară pe cineva – asta nu interesează pe nimeni din partea “autorităţii”, în nici un caz pe “primarul” Popa. Că nu face tăiţei din asta, nu câştigă nimic aşa că îl “doare la pedală” de cetăţeni şi de copiii lor.
   Vorba turcului: Halal!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei