Aceeași Mărie, mereu cu altă pălărie – editorial

a

După pamfletul de ieri în care criticam bâlbâielile actualilor guvernanți, am primit deopotrivă și felicitări și „cărniță“ să-mi ajungă pe toată durata pandemiei. Astăzi încerc să luminez o serie de minți închistate de ură, niște fețe cu ochelari de cal la ochi, niște semeni care trăiesc după principiul „cine nu zice ca mine, e împotriva mea“.

Măi fraților. Până la vârsta asta de oameni în toată firea bănuiesc, pentru că știți să citiți și logic ar trebui să judecați cu mintea voastră nu cu a altuia, nu ați înțeles că nu există partide politice? Nu ați priceput că nu există doctrine, orientări, familii politice? Totul e o încropeală frumoasă pe hârtie pentru deliciul țugulanului și pentru prostirea alegătorului. Nu există stânga, nu există dreapta, nu există partide de centru…. Totul e o abureală pentru noi și pentru obținerea unor voturi; la primărie, la consiliile județene, în parlament….

În cei 30 de ani trecuți de la evenimentele sângeroase din Decembrie 89 pe care unii le-ați uitat iar alții nu le-ați prins, s-au perindat la cârma acestei țări și guverne de stânga, și de dreapta, și de uniune națională și tot ce vreți voi. Ia stați un pic strâmb și judecați drept. Toate, dar absolut toate, au promis creșterea economică a țării și bunăstarea populației. Au promis marea cu sarea și ne-au dat TOȚI rahat cu perje cum se spune prin Banat.

Au promis creștere economică și am ajuns la devalorizarea leului; au promis tăierea pensiilor speciale și ne-au tăiat doar pădurile; au promis stoparea furturilor pentru că le era teamă de concurență și au furat doar ei; au promis creșterea nivelului de trai și tot mai mulți români au plecat care-ncotro pentru o pâine; au promis oprirea înstrăinării avuțiilor naționale și zilnic pleacă afară din țară petrol, gaze, aur, lemn, marmură, grâne și exemplele pot continua.

S-a furat pe vremea PSD, s-a furat pe vremea guvernelor asa zise de tehnocrați, se fură și acum, iar ceea ce fac marile partide este să arunce cu praf în ochii electoratului, să ne învrăjbească pe unii cu alții pentru ca ei să poată lucra liniștiți. În spatele doctrinelor politice sunt oameni care s-au îmbogățit pe spatele nostru; se fac afaceri transpartinice indiferent de opțiunile lor politice sau de culoare carnetului de partid, iar aceia dintre noi care „latră“ mai tare la alții sunt ori spălați pe creier, ori plătiți să facă acest lucru. Iar cei mari sunt mulțumiți.

Nero spunea să se dea norodului pâine și circ. Asta a fost acum 2000 de ani. Același lucru îl primim și azi. Pâine, dar nu prea multă și de cele mai multe ori neagră, amară și stropită din plin cu sudoarea frunții și circ. Un circ ieftin în care stânga acuză dreapta de toate relele pământului, iar dreapta dă cu stânga de pământ de-i merg fulgii. Totul e o piesă ieftină de teatru în care doar actorii au de câștigat, iar spectatorii aplaudă, fluieră, tropăie de nervi, ori de nerăbdare, vor să vadă sânge și capete tăiate.

Cui folosește această strategie? Cu siguranță nici mie, nici ție, nici celui care se trezește de dimineață, trage adânc aer în piept și ia viața de la capăt ca să poată pune o pâine copiilor pe masă.

Nimic din ce era al nostru nu mai e. V-ați întrebat vreodată cât din suprafața agricolă a țării e în mâinile gospodarilor români și câți dintre cei ce dețin terenuri sunt străini? Ați fost curioși măcar odată să știți că toate hidrocentralele țării sunt construite de români, de părinții și bunicii noștri, iar noi plătim curentul străinilor?

Vă puneți măcar odată problema de ce apă o plătim italienilor, de ce gazul nu mai e al nostru, de ce scoatem petrol românesc și facem plinul la mașină cu benzină din Austria, de ce exportăm grâu și importăm pâine congelată, de ce laptele de la fermele de vaci din România e mai scump decât benzina, de ce ne vânează toți resursele naturale, de la petrol, aur, gaze, grâne, cupru, până la medici, ingineri și profesori? De ce nu mai avem institute de cercetare? De ce nu mai avem petrochimie, de ce nu mai facem ciment românesc și exemplele pot continua la infinit.

Am ajuns o țară bananieră. Ne-au distrus economia, ne iau resursele și ne înrobesc financiar. Nu mai avem nimic din ceea ce am fi putut avea. De ce? Pentru că acolo sus, printre cei ce se cred aleși, sunt indivizi care ar face orice, or vinde orice, s-ar alia cu oricine, pentru ei și pentru interesul lor personal. Așa că mai lăsați-o dracului de vrăjeală cu PNL, cu PSD sau cu cine mai vreți voi. Beliți ochii și realizați că divizarea populației în buni și răi, în stânga și dreapta, în noi și ei, nu face altceva decât să întărească poziția celor puși pe jecmăneală.

Sunt jurnalist de mai bine de 20 de ani și în tot acest timp am lăudat ceea ce era de lăudat, lucruri și fapte bune și am criticat ceea ce mie mi se părea nepotrivit pentru oameni. Încercați să gândiți cu mintea voastră, să judecați cu creierul vostru, nu vă mai lăsați manipulați de niște indivizi care au cu totul alt scop decât cel declarat. În timp ce noi ne certăm și ne înjurăm ca la ușa cortului, ei, indiferent de culoare politică, continuă să facă bani pe spatele nostru, pe resursele naturale ale acestei țări, distrugând precum lăcustele tot ce le iese în cale.

Deschideți ochii și realizați că avem parte de 30 de ani de aceeași Mărie, de fiecare dată cu altă pălărie.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei