70 de ani de teatru la Reșița, într-o expoziție documentară la Muzeul Banatului Montan

teatru3

Expoziția documentară „Memoria Vie a teatrului de Vest” – Aniversarea a 70 de ani de Teatru la Reșița a deschis evenimentul „New Wave Theater Festival” care se desfășoară la Reșița în perioada 15-23 noiembrie.

Despre expoziție a vorbit chiar coordonatorul festivalului, regizorul Mihaela Panainte:

În acest an se împlinesc 70 de ani de teatru. Normal că datoria noastră era să facem această expoziție. Din păcate, în arhiva teatrului nu au mai existat foarte multe materiale. Deși e un teatru de 70 de ani, s-au găsit foarte puține materiale.

Nu este o expoziție cronologică, ci o expoziție din materialele pe care le-am găsit. Această expoziție a fost organizată împreună cu doi scenografi care au lucrat în acest teatru, Ion Bobeică și Florica Zamfira. Ei au contribuit foarte mult la această expoziție cu desenele lor personale, schițe, machete, costume, sunt doi scenografi care au lucrat în acest teatru 40 de ani. Prin ei am putut reconstitui această memorie a acestui teatru.

Deși prin Reșița au venit regizori ca Aureliu Manea, am găsit foarte puține fotografii din spectacolele dumnealui. Am găsit câteva fotografii din „Pescărușul”, din fericire. Nu am mai găsit desene de Liviu Ciulei, adică lucruri importante pentru arhiva teatrului”, a declarat Mihaela Panainte.

În holul teatrului a fost amenajată o expoziție cu lucrări ale lui Ion Bobeică, o expoziție pe care o va avea începând din 26 noiembrie și la Muzeul Banatului Montan din Reșița. Scenograful a venit chiar cu ideea ca permanent holul Teatrului de Vest din municipiu să fie pus la dispoziția artiștilor locali să își expună lucrările.

Despre arhiva teatrului a vorbit și managerul Florin Ionescu: „Există o arhivă bine pusă la punct până în anul 1990. Primii 40 de ani de teatru sunt relativ bine conservați, dar nenorocirea s-a întâmplat după. Cele mai multe elemente din expoziție Mihaela le-a descoperit pe la oameni, din colecții private”.

Coordonatoarea „New Wave Theater Festival” crede că este foarte important ca și tinerii din oraș, chiar dacă prin fotografii, scene, sau schițe, ori proiecții fragmentare ale unor spectacole să realizeze bogăția acestui oraș, existența unui teatru timp de 70 de ani.

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei