7.000 de euro – prețul vânării unui urs în Caraș-Severin!

urs

Activitatea de vânătoare aduce anual un profit bunicel la bugetul Direcției Silvice din Caraș-Severin. Venitul încasat anul trecut de silvicultori a fost cu peste 50% mai mare decât cel realizat în 2013, cea mai scumpă fiind vânătoarea la urs, un trofeu ridicându-se aici la mii de euro. 

Peste 500 de mii de lei a încasat Direcția Silvică în 2014 doar din tarifele de gestionare a fondurilor cinegetice aflate în administrarea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din județ precum și a asociaților private din județ. La aceste sume se adaugă și banii obținuți din valorificarea vânatului.

Suntem în plin sezon de vânătoare. Am avut în 2014 niște rezultate foarte bune la acest capitol, am avut și vânători străini la urși, în acest sezon ni s-a aprobat vânarea a doi urși, dar și la cerbi sau mistreți. Am făcut bani frumoși inclusiv la sturzi, fazani și potârnichii”, a declarat pentru Reper 24, directorul Direcției Silvice din Caraș-Severin, Ștefan Stănescu.

Străinii sunt pregătiți să lase sume frumușele în Caraș-Severin pentru a-și satisface pasiunea vănătorii, în special pentru vânătoarea de animale mari, cum ar fi în primul rând ursul. Există niște tarife zilnice de organizare a vânătorii, care se ridică la 100-150 de euro, pe care trebuie să le plătească fiecare vânător în parte. Pe lângă acestea norocosul sau ghinionistul care împușcă prada trebuie să plătească până la 7.000 sau chiar 8.000 de euro pentru un urs, în funcție de exemplar, de greutatea acestuia, de craniu, de blană și așa mai departe, explică Ștefan Stănescu. ”Există multe persoane care vin la vânătoare, dar când văd ursul preferă să tragă pe lângă, deoarece nu au bani să plătească piesa”, a adăugat, mai în glumă mai în serios, Ștefan Stănescu.

Singura problemă în atragerea vânătorilor străini în Caraș-Severin o reprezintă cazarea acestora, a mai precizat directorul Direcției Silvice  ”Încă nu avem o dotare hotelieră corespunzătoare pentru vânătorii străini iar ei sunt foarte pretențioși, inclusiv la mâncare. Încercăm să vedem dacă nu putem să refacem cabanele de pe fondurile de vânătoare, care sunt foarte bune, ca să avem un conform mult mai sporit”.

Per total, conducerea Direcției Silvice s-a declarat mulțumită de profitul realizat anul trecut din activitatea de vânat, acesta fiind cu aproximativ 50% mai mare decât cel obținut în 2013. Sezonul de vânătoare continuă în această perioadă, în special al mistreț. De altfel, vânătoarea la mistreț este reprezentativă pentru județul Caraș-Severin. Perioada de vânătoare este cuprinsă în general între lunile august și februarie, iar metodele cele mai folosite sunt goana și pânda, iar în perioada în care solul este acoperit cu zăpadă, dibuitul, se precizează pe site-ul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Raluca

    Ursul este unul din animalele protejate in Romania si Europa! Pentru vânătoarea la urs e nevoie de derogare de la legile care protejează specia. Derogare care se emite in baza unui raport de necesitate a interventiei asupra speciei din motive clar definite , nu plăcerea străinilor sau persoanelor care isi permit sa plateasca sumele mentionate. Exista oare in CS semnalate daune produse de urs, lup, pisica sălbatică astfel incat un numar asa mare de exemplare se permit a se vâna? Nu, nu exista nimic real!
    Directia silvica chiar are nevoie de cresterea veniturilor si din exploatarea animalelor sălbatice? Pădurea nu ii mai ajunge? E grav …

  2. Narcis

    Sunt din Bocsa, Caras-Severin. In padurile de langa orasul meu au fost aduse turme de mistreti(nu stiu de unde,dar stiu cine) pentru a fi vanati. Sunt vanati tot de ei si de pretenii lor. Binenteles k nu sunt mistreti salbatici, nu le e frik de om si au intrat in gradinile oamenilor.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei