6 milioane de euro, soluția pentru salvarea Aquacaraș? „Riscăm să explodăm din toate punctele de vedere”!

 modelmic

Situația financiară dramatică cu care se confruntă societatea Aquacaraș a fost din nou în centrul atenției în ședința de luna aceasta a Consiliului Județean Caraș-Severin. Noul director al companiei de apă și canal, Nicolae Miu Ciobanu, a prezentat consilierilor un raport al situației economice a societății, precizând că dacă nu se vor lua măsuri pentru deblocarea proiectelor europene, Aquacarașul nu va reuși să supraviețuiască.

Conform raportului, societatea are de plătit către ANAF o rată lunară de aproape 700.000 de lei și asta în condițiile în care profitul realizat de companie în primele 10 luni ale anului 2017 se ridică la 132.000 de lei. Conform lui Ciobanu, datoria către ANAF nu este singura problemă a Aquacarașului, aceasta având de achitat în prezent facturi care se ridică la peste 80 de milioane de lei.

Presiunea este enormă și dacă nu se va reuși deblocarea acestui proiect, societatea va muri. Deja avem un proces pe rol cu privire la solicitarea insolvenței, avem amenințare de la încă 2 societăți care nu au primit banii din 2015 și sunt sume colosale care ar fi trebuie achitate prin acest proiect. Mai mult decât atât, unii din constructori au venit și ne-au emis facturi cu penalități, ultima care a venit este de aproape 1 milion de lei, numai penalitățile.

Suntem într-o situație deosebită și datorită altui fapt: până în momentul de față nu deținem autorizație de mediu la nici unul din cele 8 orașe, fapt care a atras sancțiuni numeroase și repetate din partea Gărzii Naționale de Mediu”, a precizat Ciobanu.

Acesta a adăugat că dacă nu se va găsi un numitor comun pentru ieșirea din criză, dacă nu se vor debloca proiectele europene, Aquacarașul nu va putea să meargă mai departe. „Riscăm să explodăm din toate punctele de vedere”, a adăugat fostul prefect.

DSC_0614

Foarte implicat în soarta societății Aquacaraș s-a arătat a fi consilierul județean Ioan Crina, cel care ceruse anterior și prezentarea raportului cu privire la situația financiară a societății. De altfel, Crina a fost și cel care a venit cu o soluție pentru deblocarea crizei – majorarea capitalului social al companiei:

„Singura șansă, cred eu, este de a interveni noi, CJ, să invităm și toate UAT-urile care sunt membre, și să creștem capitalul social cu 6 milioane de euro, să le dăm voie să facă proiectul. Nu există altă variantă. Dacă am luat credit 15 milioane de euro pentru haldina de gunoi, putem lua 6 milioane pentru Aquacaraș”.

Pentru moment nu a fost luată nici o decizie definitivă în acest sens. Conform președintelui forului județean, Silviu Hurduzeu, urmează să fie demarate discuții cu UAT-urile care au acțiuni în cadrul societății și se va lua o hotărâre în funcție de rezultatul acestor discuții, dar și în funcție de bugetul de care va dispune CJ și de prevederile legale cu privire la o astfel de majorare de capital.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Pepsy

    Acesta se anunta a fi ….Inceputul sfarsitului :( si …….nimeni nu e VINOVAT , nimeni nu plateste pentru aceasta situatie .

  2. Toader

    Stati linistiti, APA NU SE VA INCHIDE NICIODATA,cu exceptia avariilor aparute!Asa ca,va ambalati degeaba, asta ca asa spune un ..militian?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei