Cu toate că s-a schimbat conducerea, problemele financiare sunt aceleași la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița. În pragul colapsului, reprezentanții UEM au fost nevoiți să aplice o serie de măsuri drastice prin care să reducă la minim cheltuielile, în speranța că unitatea va reuși în acest fel să se redreseze din punct de vedere financiar.
Pe lângă haosul din rândul personalului didactic, acolo unde au fost făcute restructurări în speranța unei economii la bugetul UEM, una dintre cele mai drastice măsuri luate a fost reducerea săptămânii de lucru de la cinci, la patru zile.
Astfel, ușile universității se închid joi seara și se deschid abia luni dimineață, și asta pentru că în zilele de vineri s-a decis să nu se țină ore. Mai mult, nici măcar personalul administrativ nu se mai prezintă la lucru în zilele de vineri, măsura care, pe lângă o zi liberă, le-a adus angajaților și surpriza unui salariu mai mic cu 20 la sută.
„Nu este o noutate. Au fost renegociate contracte cu majoritatea furnizorilor de utilități. Activitățile didactice au fost programate de luni până joi, vinerea fiind zi liberă pentru a nu mai exista acest consum mare de gaz și curent. De asemenea, personalul administrativ are săptămâna de lucru redusă la patru zile, ceea ce presupune și o reducerea a salariului acestora cu 20 la sută pentru că au un program redus. Acestea sunt niște măsuri luate și mai recent, dar și de prin luna mai, atunci a fost luată și această măsură de reducere a săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile.
Noi am elaborat și un program de restructurare care a fost trimis Ministerului prin care am cerut și un ajutor financiar. În acel program am gândit și o normare la maxim a cadrelor didactice, în funcție de lege, și s-au făcut anumite restructurări la nivelul personalului didactic și cel auxiliar, în felul acesta încercând să diminuăm cât mai mult cheltuielile. Când spuneam în iulie că veți vedea măsuri implementate, lumea credea că bate vântul nu că vorbim real”, explică Andrade Bichescul, rectorul UEM Reșița.
Universitatea reșițeană – în 2016, ca în anii `80! „Vinerea nu dăm drumul la căldură și lumină!”
Astfel, vinerea e veșnică zi de sărbătoare în cadrul universității reșițene, pe perioadă nedeterminată încă, din păcate. Măsura amintește perfect de perioadă comunistă, atunci când toate cursurile erau înghesuite în câteva zile pe săptămână pentru costuri cât mai mici la utilități.
Chiar și în aceste condiții, conducerea UEM suține că activitatea didactică este de calitate și se desfășoară normal, sperând chiar ca unitatea de învățământ superior să ajungă motiv de mândrie pentru absolvenții săi.
„Vinerea nu mai dăm drumul la căldură, nu mai dăm drumul la lumină, nu mai vine personalul administrativ la școală. Sperăm ca în termen mediu să reușim să stabilizăm situația și să putem spune că stăm pe picioarele noastre și că universitatea funcționează în parametri normali. Cu toate acestea probleme financiare, vreau să asigur pe toată lumea că activitatea didactică se desfășoară normal. Vrem să ajungem la nivelul celor mai mari universități din țară, și vrem ca absolvenților UEM să nu le fie rușine când vor spune că au absolvit această universitate”, a adăugat Andrade Bichescu.
Alexandra JURCA