171 de locuri, disponibile la școala duală reșițeană în anul școlar 2019-2020! Popa a semnat contractele cu agenții economici

modelmic

171 de locuri vor fi disponibile în anul școlar 2019-2020 pentru tinerii care optează să urmeze școala duală la Reșița. Primarul Ioan Popa a semnat săptămâna aceasta contractele cadru cu agenții economici care au ales să se implice în învățământul profesional de tip dual, numărul firmelor fiind în creștere de an la an, semn că învățământul dual începe să prindă rădăcini tot mai puternice în municipiul de pe Bârzava. Peste 30 de agenți economici au decis să își pregătească singuri mâna de lucru și să își pună încrederea în această formă de învățământ, care a prins contur la Reșița în urmă cu doi ani, la insistențele edilului reșițean.

Edilul a subliniat încă o dată, așa cum a făcut-o în mai multe rânduri în trecut, importanța unei mediatizări cât mai extinse a ofertei școlii duale reșițene, menținându-și afirmația că se va implica personal în acest aspect. În același timp, Popa i-a asigurat pe agenții economici că pot apela la reprezentanții Primăriei, ori de câte ori întâmpină probleme în derularea procesului de pregătire a elevilor.

„Sunt bucuros că avem solicitări, sunt peste numărul de elevi pe care am reușit să îi furnizăm, 130 în primii doi ani. Acest lucru va pune presiune în continuare pe cadrele didactice și le-am rugat să mi se alăture în acest demers în martie, aprilie, mai să mergem în județ și să încercăm să prezentăm oferta educațională din oraș. Este una generoasă și eu sunt convins că în foarte multe familii necăjite din zona rurală a județului Caraș-Severin, dacă oamenii află că Reșița oferă trei mese gratuite pe zi, cazare gratuită și copilul mai câștigă 400 de lei pe lună în această școală, foarte mulți părinți vor decide să își trimită copii la oraș, așa cum făceau în anii 70-80.

Reșița, trebuie să o recunoaștem, este un  oraș care a pierdut o populație considerabilă în ultimii 25 de ani și a pierdut evident din zona dinamică. A pierdut oameni care s-au dus să își caute un rost în altă parte în momentul în care s-au prăbușit cele două fabrici mari din Reșița și tocmai din acest considerent este nevoie de sânge proaspăt în oraș. Copii de 14-15-16 ani pot reprezenta viitorii ucenici, operatori, care pot să retrezească la viață orașul”, a precizat cu ocazia semnării contractelor, primarul Ioan Popa.

În anul școlar viitor, învățământul dual se va derula pe două direcții: ramura de producție (98 de locuri), care se va desfășura la Colegiul Tehnic Reșița și o ramură de servicii (73 de locuri), la Colegiul Economic al Banatului Montan. Stagiile de pregătire practică se vor derula exclusiv la operatorii economici cu care s-a încheiat contract: Anthony Steph Speed Motors, Arta Service, Electroechipament Industrial, Heidenwalt Impex, Memory Serv, Pangram, Plastomet, Prodmec, Santal, Silvanus, Spaleck, Termo Serv, Transprotector, Valber, Voltmax, Lisconsulting, Beg Company Impoex, Casa Baraj, Casa cu Tei, Ciulea Bogdan, Consiron, Crivaia Agrotour, For Sined, La Patiko Parom, Lisiprod, MGK Distribution, Milmar – Cabana Claris, Parabomir și Pau Pan.

De la întâlnire nu a lipsit bineînțeles nici profesorul Luci Peia, unul din responsabilii administrației locale reșițene cu organizarea școlii duale, care a reamintit câteva din avantajele tinerilor care optează pentru școala duală de la Reșița:

„Oferta Primăriei este generoasă. Bursa Repop însemnă casă, masă gratuită, se oferă în continuare bursa din partea firmelor de 200 de lei și 200 de lei de la stat. Plusul este că pe lângă toate aceste avantaje materiale, fac practică doar la firmă, adică firma este direct interesată să își formeze forță de muncă calificată și bine pregătită, plus că la sfârșit pot  opta să rămână în firma care i-a format”.

Printre calificările propuse pentru anul școlar 2019-2020 se numără: lăcătuș, sudor, operator CMC, tâmplar universal, mecanic auto, bucătar,ospătar, lucrător comercial, brutar patiser.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “Peste 30 de agenți economici au decis … să își pună încrederea … la insistențele edilului reșițean.”
    „… din acest considerent este nevoie de sânge proaspăt în oraș …”, a precizat cu ocazia semnării contractelor, primarul Ioan Popa.

    E vampir! Unde e Van Helsing?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei