15 primari cărășeni, alături de premierul Viorica Dăncilă, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România!

modelmic

O delegație formată din 15 primari de comune din Caraș-Severin, condusă de președintele AcoR Caraș-Severin, primarul Nicolae Beg, a fost prezentă la București la cea mai importantă acțiunea anuală care reunește primarii din țară, Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

Au ales să fie prezenți în interesul comunităților care i-au ales în aceste demnități, primarii comunelor Bozovici – Adrian Stoicu, Brebu – Viorel Roșca, Zorlențu Mare – Martin Cornea, Văliug – Sorin Blaga, Băuțari – Romulus Barbesc, Ramna – Magdalena Ciurea, Buchin – Gheorghe Coilă, Coronini – Ilie Boboescu, Iablanița – Petru Hațegan, Berzasca – Petru Furdui, Lăpușnicu Mare – Mihaela Drăgilă, Copăcele – Ion Hărțaucă, Cornereva – Nicolae Novăcescu, Turnu Ruieni – Mihai Maralescu și, desigur Marga – Nicolae Beg. „A fost o oportunitate pentru mine și pentru colegii mei primari din Caraș-Severin să putem dialoga cu miniștrii și secretarii de stat, să ridicăm probleme și să auzim care sunt soluțiile propuse de administrația centrală. Un exercițiu al firescului în relația cu guvernul Dăncilă pentru primarii care duc greul unor bugete de cele mai mult nesatisfăcătoare, dar ceea ce trebuie înțeles este că suntem oameni care ne-am asumat postura de primar și căutăm neîncetat soluții pentru toate probleme comunităților noastre. De altfel, Asociația Comunelor din România a înaintat doamnei prim-ministru, o listă de priorități ce au făcut obiectul dezbaterii în cadrul acestei sesiuni, unele dintre aceste măsuri fiind transmise și din partea noastră. Sper și sunt convins că la următoarea sesiune a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România – AGCoR prezența primarilor din județul meu să fie una și mai numeroasă“, a declarat pentru Reper 24, președintele interimar al Asociației Comunelor din Caraș-Severin, Nicolae Beg.

O prezență importantă la cea de-a 21-a sesiune a Adunării Generale a Comunelor din România, în rândul celor peste 500 de primari din întreaga țară care au ales (și plătit) pentru ca vreme de trei zile să participe la dezbateri, a fost cea a premierului Viorica Dăncilă, care a participat la lucrările Adunării generale a Asociației Comunelor din România – ACoR. În sala, Dăncilă le-a atras edililor atenţia că trebuie să gestioneze mai bine fondurile publice, referindu-se aici la cheltuielile cu salariile funcţionarilor, dar le-a promis şi că execedentul financiar va putea fi distribuit pentru alte cheltuieli ca arierate sau salariile funcţionarilor.

Între altele, primul ministru, Viorica Dăncilă, a afirmat în fața primarilor de comune din România:

„Cu toate că mă aflu în premieră la acest eveniment, constat cu mare bucurie că printre dumneavoastră se află mulţi colegi de-ai mei pe care îi apreciez în mod deosebit. Doresc să vă mulţumesc pentru munca depusă în susținerea comunităţilor pe care le reprezentați şi să vă reamintesc că unul din principalele mele obiective, conform programului de guvernare, este acela de a reduce decalajele dintre mediul urban şi mediul rural cu cel puţin 15% până în 2020. Ştiu că nu este timp pentru felicitări şi, din acest motiv, astăzi, am venit însoțită de o echipă de miniştri, pentru a prelua din dialogul cu dumneavoastră problemele pe care le întâmpinați.
Misiunea mea, aşa cum am afirmat în plenul Parlamentului, când guvernul pe care îl conduc a primit votul de învestitură, este ca în 2020 România să urce în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din Uniunea Europeană, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care deja au plecat să îşi dorească să se întoarcă acasă. Pentru a realiza acest obiectiv am în vedere trei direcții principale: creșterea investițiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creșterii veniturilor populației, reformarea administrației şi reducerea birocrației. Guvernul PSD-ALDE a reuşit în anul 2017 să inițieze şi să finalizeze a doua etapă a celui mai important program destinat infrastructurii publice de la nivelul autorităților locale, PNDL 2, cu suma de 30 de miliarde lei. Viabilitatea programului PNDL 1, introdus de Ministerul Dezvoltării de la acea vreme, de domnul Liviu Dragnea, ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat şi de aceea vorbim de PNDL 2 ca despre un program de care depind șansele de dezvoltare a multor comunități. Peste 80% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 este îndreptată către comune, pentru că am vrut să demonstrăm că modernizarea satului românesc nu mai reprezintă o frază la nivel declarativ, ci o măsură concretă şi pusă în practică. Astfel, în anul 2017 au fost emise pentru PDNL 2 ordinele de finanţare a peste 6.800 de obiective, în valoare de aproximativ 30 miliarde lei, din care la nivelul comunelor sunt 5.431 obiective, în valoare de aproximativ 20,6 miliarde lei. De asemenea, în paralel, s-au finanțat în continuare tot pentru comune peste 3.900 obiective în cadrul PNDL 1, în valoare de 12,1 miliarde lei. Corelarea sumelor de finanţare pentru realizarea pachetului minim de servicii publice, denumit generic “10S”, atât din PNDL, cât şi din fonduri europene sau prin programe de la Compania Naţională de Investiţii şi Agenția Naţională pentru Locuințe va reprezenta în continuare o prioritate pentru Guvern“, a afirmat în alocuțiunea domniei sale, primul ministru al României, Viorica Dăncilă.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Pingback: Coronini – Clisura Dunarii | Luminita Jivan

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei