1 Mai muncitoresc, între Internaționala Socialistă și realitatea românească post-decembristă

a

E greu să le explici tinerilor frumoși și liberi de astăzi, semnificația zilei de Întâi Mai. Și asta în primul rând pentru că această zi este una a muncii, iar astăzi, cei ce se ocupă cu această îndeletnicire sunt din ce în ce mai puțini. Și mai presus de toate nu mai există un cult al muncii, al lucrului bine făcut, al responsabilității, al mulțumirii produsului obținut cu mâinile tale. Altele sunt criteriile clasei muncitoare din ziua de astăzi și nu mă puneți să le enumăr aici, că nu e locul și nici momentul.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Găsiți pe net mult mai multe informații despre acest subiect,

Păi dacă își are originea în Internaționala Socialistă, atunci cu siguranță e o sărbătoare PSD-istă, nu? Mai mult, petrecerile câmpenești cu mici și bere, cu hore și lăutari, duc cu gândul tot acolo, la pomeni electorale marca PSD, la doi mici și-o bere gratis semnate „primarul care este“. Păi uite că nu mai este; nici primarul, nici PSD-ul, iar ăștia de guvernează acum, ne-au dat liber nu doar de întâi mai; ne-au lăsat pe liber de vreo două luni. Cât despre doi mici și-o bere moca la halbă….nici vorbă; ne-o servesc pe aia la sticlă, marca…. corona. Asta e, bun și-așa. Păcat însă că între două reprize de ploaie nu ne putem afuma la grătarul făcut la iarbă verde. Nu-i nimic; se vor găsi amatori să se „afume“ cu o săniuță, să se simtă bine și să cânte de bucurie, cu nostalgie în glas…„A venit întâi de mai“.

A venit, mâine vom spune că a trecut și mai bifăm o ratare a unui eveniment în cartea cu memorii. Pe principiul ce-am avut și ce-am pierdut. Mai săraci cu o ieșire la iarbă verde, dar mai bogați cu 2 mii de lei; cam atât e amenda, nu? Trece el și virusul ăsta și scoatem pârleala. Vine vara, vine vacanța, vin concediile….Și cum anul acesta e cam riscant și la turci, și la greci, și la italieni, iar de un concediu pe litoralul românesc nici vorbă că doar nu suntem nababi, ne mulțumim cu o ieșire la iarbă verde, la un grătar, doi mici și-o bere rece, pe banii noștri. Sau poate nu, că se anunță locale spre sfârșitul verii și ar fi păcat să ratăm o asemenea ofertă.

Întrebarea e cine mai dă, că de primit…hă,hăă, hăăăă, câți amatori sunt…. Așa că hai noroc și…tonul la cântec vă rog…

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

 1. zero

  “E greu să le explici tinerilor frumoși și liberi de astăzi, semnificația zilei de Întâi Mai.”

  E … grele … cu “Eight-hour day with no cut in pay.”
  După un “slowdown” economic (1882-1886) …
  1 Mai 1886 (nu 1889). Trei zile mai târziu, adică la 4 Mai 1886 …
  “… în Piaţa Haymarket din Chicago … o bombă a fost aruncată spre coloana de poliţişti. Au fost răniţi 66 de poliţişti, dintre care 7 au decedat ulterior.”
  .
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Muncii
  https://en.wikipedia.org/wiki/Haymarket_affair

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei