Trece pandemia! Moare economia? Cum sunt văzute lucrurile de prof. univ. Liviu Spătaru

modelmic

Sincer, eu nu sunt în specialist în economie și nu am fost niciodată. Dacă am mâncare pe masă, hârtie de scris și un pix la îndemână, totul e OK. Dacă mai am și ceva firfirei în buzunar, atunci spun că economia….duduie. Toate acestea văzute prin ochii unui profan. Cei de meserie văd cu totul altfel lucrurile. Este și opinia profesorului universitar Liviu Spătaru, pe care l-am invitat să ne explice cum e văzută economia României prin ochii unui specialist:

„Este foarte greu să prefigurezi o economie post pandemie, indiferent de nivelul la care vrei să faci previziunile, pentru că în acest moment lucrurile sunt imprevizibile și sunt departe de a se fi încheiat. Felul în care am abordat pandemia de covid a fost pur și simplu tehnic și tehnologic, din punct de vedere al sănătății. Nu ne-am gândit la economie, nu ne-am gândit la tehnologie, nu ne-am gândit la progresul societății, nu ne-am gândit la interconectivitatea actorilor sociali, nu ne-am gândit la legăturile inter-umane care se distrug și se sparg și sunt baza dezvoltării societății până la urmă. Tot am predicat că trebuie izolare socială, dar izolarea socială distruge societate și în primul rând distruge economia, iar acest lucru se va vedea. Faptul că la început Guvernul previziona un minus de 2% din PIB-ul României, pe mine m-a făcut să râd; scăderea de 2% s-a transformat între timp într-o reducere de 6% așa cum arată instituțiile abilitate ale Uniunii Europene. Dar și acest 6% mie mi se pare ușor hilar, pentru că sunt convins că lucrurile vor sta mult mai grav, mult mai rău și vom avea la Produsul Intern Brut și la Produsul Intern net, pe cale de consecință, un minus de 10%, cel puțin“.

„Deasemenea, cifrele legate de deficitul bugetar sunt aberante la început, ele au fost reașezate cât de cât; în 2019 se spune că am avut un deficit bugetar de peste 4%, Uniunea Europeană prognozează peste 6%, iar cred că se va duce tot către 10%. Acesta este motivul pentru care cred că lucrurile devin ușor, ușor impredictibile. Un deficit de 10% și un șomaj de 6 – 7% și poate chiar mai sus, cu un deficit uriaș de forță de muncă în România  din cauza exodului spre celelalte țări, în condițiile în care cea mai mare resursă pe care o are țara noastră este forța de muncă, alta nu prea mai avem, nu văd deloc bine economia României în perioada care urmează. Prevăd că vom ajunge la nivelul anului 2019, cam prin anul 2022 – 2023, dar sper să fiu un profet mincinos“.

Despre măsurile ce ar trebui adoptate de un executiv, indiferent de culoarea sa politică, pentru salvarea economiei românești, Liviu Spătaru a mai adăugat: „Ar trebui să se uite foarte, foarte bine în jur și nu să împrumute neapărat ceea ce fac ceilalți, ci să evite greșelile pe care le fac ceilalți. Piața și economia asta liberă, pe care eu le consider depășite, chiar dacă vor fi voci care mă vor acuza pentru cele spuse, dar eu cred că liberalismul este depășit. Piața liberă tinde să facă lucrurile în așa fel încât piața să fie mai bună, nu oamenii să trăiască mai bine. Această perfecționare a pieței prin legile economice nu are nimic în comun cu umanismul și cu ceea ce am vrea noi să construim pentru oameni în viitor. Cred că diriguitorii noștri ar trebui să se uite bine în jur și să pună un foarte mare accent pe eficientizare. Ce vreau să spun cu asta: nu trebuie să ne repezim să mai facem micro-hidrocentrale de exemplu, trebuie să construim celulele acelea foarte interesante și eficiente de energie verde. Să furăm cât mai multă energie de la soare și de la vânt. Eu nu văd o preocupare foarte serioasă în România, spre a eficientiza sectorul energetic. Să nu se gândească foarte mult la absorbția fondurilor europene pentru că se vor termina sau nu ne vor fi permise. Regândite chestiuni logice și de mare eficiență“.

foto: Facebook

 

Dan AGACHE

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei