Mult așteptata Tabără din Inima Satului Moniom și-a redeschis porțile, inimile, brațele, disponibilitatea, cu mult curaj într-o perioadă în care ne confruntăm cu neliniște, nesiguranță, lipsă de încredere în cei de lângă noi și frici de toate soiurile.
Vreo 20 de tineri veniți de prin colțurile județului, coordonați de o mână de oameni instruiți, se încăpățânează să ne arate cât de frumoase pot fi copilăria și tinerețea pe lângă Biserică, și fără prea multă rezervă și-au pus la bătaie toate resursele pentru a le oferi copiilor prezenți cele mai frumoase zile din restrictiva lor vacanță de vară.
E greu să poți relata în cuvinte câte zâmbete, câtă bucurie, câte trăiri și emoții experimentează împreună acești copii și tineri în taberele derulate sub aripa ATOR Banatul de Munte.
Am dorit totuși să ne lămurim de unde atâta râvnă, dedicare și dorință de a aduce bucurie în sufletele copiilor în timpuri în care cu toții căutăm și tindem spre confortul personal și satisfacerea propriilor dorințe. Despre toate acestea, dar și despre măsurile de siguranță aplicate cu multă responsabilitate ne-a vorbit chiar coordonatorul Centrului de Tineret Moniom, preotul Mihai Ciucur.
„Sigur că suntem foarte atenți cu normele de siguranță. Noi îndeplinim toate cerințele legale pentru această perioadă de stare de alertă, suntem foarte atenți la aceste detalii, dar ne-am dorit ca, copiii să nu sufere și mai mult vara aceasta prin imposibilitatea de a participa la tabără, cred că au suferit suficient pe parcursul semestrului II că nu au avut posibilitatea să socializeze.
Cred că acesta a fost primul motiv pentru care Moniomul pornește la drum, acela că ne propunem ca activitățile, în cea mai mare parte, să fie desfășurate în aer liber, avem cadrul natural necesar și spre deosebire de oraș, unde este mai greu să desfășori o tabără în aer liber, la Moniom chiar se poate lucrul acesta.
Pentru Moniom, propriu-zis, de-a lungul anilor, este cea de a 4 tabără din inima satului. Prima a fost acum 6 ani, o tabără organizată în comunitate, anula acesta fiind a patra oară când organizăm la Moniom.
Avem peste 40 de copii prezenți, între 6 și 13 ani, în general beneficiari ai programului Școala Sufletului, copii cu care am desfășurat activități la Centrul de Tineret Moniom.
Voluntarii sunt în bună măsură, de asemenea, membri ai Centrului de Tineret Moniom, sunt aproximativ 25 de voluntari de la ATOR Banatul de Munte, fiecare cu un rol bine stabilit în cadrul taberei, avem formatori cu experiență din rândul tinerilor, sunt asistenți de formare și bineînțeles voluntari, este o ierarhie și în rândul voluntarilor.
Ca și în tabăra de la Moldova Nouă, prima tabără din cadrul programului de anul acesta, avem un atelier destinat părinților în cadrul programului național „Școala Părinților”, coordonat de Georgiana Ciucur”, spune părintele Ciucur.
Programul taberei este foarte divers, atelierele sunt cele tradiționale pentru taberele organizate de Centrul de Tineret Moniom.
„În general se merge pe trei componente, după cum ne lămurește coordonatorul centrului, destul de importante pe parte teoretică. Este vorba în primul rând de un atelier pe dezvoltare personală și atelier de educație pentru viață, par teoretice, dar nu sunt, pentru că toate sunt în context non-formal, programate să se desfășoare, după care o parte de distracție, de relaxare, divertisment, animație, cu tot ce înseamnă jocuri, concursuri, drumeție, seri distractive, seri tematice și bineînțeles o componentă importantă este partea de educație morală, partea duhovnicească care este gândită pe puterea lor se înțelegere, prin cateheze, prin dialoguri, rugăciunile de dimineață și de seară. În general tabăra se desfășoară în inima satului, iar în inima satului, ca în orice comunitate, și la Moniom, este Biserica și având în vedere că inima oricărei comunități este biserica am pornit la drum cu curajul că Dumnezeu va rândui să fie cele mai frumoase zile pentru acești copii, din acest an 2020.
Este o dovadă de curaj din partea comunității noastre, căreia doresc să îi mulțumesc, pentru că sunt câțiva copiii care sunt găzduiți în comunitate, chiar și voluntari.
În concluzie, sunt convins că Dumnezeu va binecuvânta tabăra, Moniomul și osteneala tuturor celor care au venit să sprijine aici, există oameni de bine care au dorit să sprijine, chiar să sponsorizeze tabăra, oameni de bine din municipiul Reșița care doresc să rămână anonimi, ce investesc în viitorul acestei comunități, al acestui oraș, care sunt acești copii”, a afirmat pr. Mihai Ciucur, coordonatorul Centrului de Tineret Moniom și al programului „Tabăra din Inima Satului”.
Menționez că pe parcursul desfășurării acestei tabere vom reveni cu mai multe informații și declarații de la copiii și tinerii prezenți în tabără pentru a vă face părtași la entuziasmul și bucuria lor, dar și cu imagini.
Lorena POENARU